Stærmose villa
Transformation af modernistisk villa fra 1961
Stærmose villa
Transformation af modernistisk villa fra 1961
Læs projektets egen beskrivelse
Det eksisterende hus fra 1961 er tegnet af arkitekt Jørgen Stærmose, en af datidens store modernister. Senere i 1981 har boligen fået en tilbygning tegnet af en anden arkitekt. Et af ønskerne fra bygherre var at få eksisterende tilbygning bedre integreret og tilpasset med det oprindelige hus fra 1961. Projektet er tegnet og indrettet til et par, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og hvor der har været fokus på at minimere transportarealerne samt lægge ekstra vægt på at prioritere de primære opholdsrum i form af alrum og stue. Huset er tegnet med udgangspunkt i de oprindelige proportioner fra 1961 og videreført dem frem til et nutidigt formsprog med bl.a. store vinduespartier fra gulv til loft. Vinduerne er indvendig udført i egetræ, hvilket bidrager til stoflighed i boligen, udvendig er rammerne af sort aluminium. Huset er transformeret i gennemgående kvalitetsmaterialer, som passer ind i arkitekturen fra 1960’erne. Målet med ombygningen var at få huset til at fremstå som en samlet helhed, der kunne have været bygget på én gang.
Blik for brugerne
Villaen er ombygget med smukke genbrugssten, som matcher de gamle gule teglsten. De originale skabe er blevet sat i stand og genbrugt, og ombygningen bærer præg af materialer i træ. Træer er meget miljøvenlige, da de optager den CO2, vi udleder, når de vokser. Den CO2 kan vi så lagre i vores bygninger, når vi anvender træ som byggemateriale. Alle konstruktioner er også blevet isoleret iht. gældende krav i bygningsreglementet. Alle vinduer er blevet udskiftet, og elementerne er med 3 lags energiglas med solafskærmende klart glas mod syd og vest for at undgå overtemperatur i rummene om sommeren.
Eksempelværdi
Huset er blevet renoveret med stor respekt for det oprindelige hus fra 1961, derved bygget videre på disse linjer. Indretningen blev ændret, så den blev ført frem i en mere nutidig og tidssvarende løsning, som passede til bygherrens behov og ønsker, nu hvor børnene var flyttet hjemmefra.
Solidt samarbejde
Arkitekten har stået for skitserne og de overordnede materialevalg for at sikre at det blev passet ind i det arkitekttegnede hus fra 1961, det var ligeledes vigtigt fra starten at få den eksisterende tilbygning fra 1981 bedre integreret med det oprindelige hus. Bygherre har selv efterfølgende stået for ombygningen sammen med hovedentreprenøren.
Levende bygningskultur
Huset er beliggende i det attraktive Hunderupkvarter i Odense hvor mange af de eksisterende huse er velbevaret. Det er vigtigt at bevare de eksisterende huse for fremtiden. Det gør man bl.a. ved at renovere dem i en god håndværksmæssig kvalitet som står mål med bygningens kvalitet. Med denne renovering fik den eksisterende villa et nyt og værdigt liv som forlænger husets levetid i mange år. Bygherren fik på én gang en smuk og moderne bolig med respekt for husets oprindelige modernistiske arkitektur og kvaliteter, som bygherren i sin tid faldt for da de købte huset.
Parter bag projektet
Entreprenør: E. Christiansen & Søn Tømrer- og murerfirma
Bygherre: Privat
Arkitekt: A1 Tegnestue
Yderligere information om projektet
https://www.danskeboligarkitekter.dk/projekt/transformation-af-staermose-villa
Sted
Odense M
5230 .