fbpx

 

‘Bygninger Fortæller’ er en podcastserie af Renoverprisen, som har til formål at fortælle de gode historier om nogle af Danmarks bedste renoveringsprojekter. Om visionære, kreative og inspirerende projekter, der giver ny værdi til eksisterende bygninger, skaber lokal forandring og kommer os alle sammen til gode.

I anden sæson stiller vi desuden skarpt på den bæredygtige renovering, og hvorfor det er så vigtigt, at vi sammen ser mod nye måder at bygge boliger på. I fremtiden kommer vi til at mangle materialer til byggerier, og derfor må vi i højere grad forsøge at bevare og genbruge de materialer, vi i forvejen har. Podcasten udgives af BARK rådgivning og er produceret af Filt CPH.


LYT MED HER

Sæson 2, episode 5: “Et moderne liv på landet”
I femte og sidste episode af ‘Bygninger Fortæller 2’, besøger vi Uffe og Kira på den gamle bondegård Rødbøgegaard i Havreholm. Alt for mange landbrugsejendomme står i dag tomme og forladte, fordi flere vælger at flytte fra land til by. Men for Uffe og Kira var den gamle ejendom en unik mulighed for at komme væk fra det hektiske byliv og i stedet kombinere naturen med moderne indretning og bæredygtig renovering.

Læs mere om:
Kira Snowman og Uffe Topsøes tegnestue, Monomal
Forskningsprojektet ‘Livskvalitet på landet’
Pia Heike Johansens fem svar på spørgsmål om forskningsprojektet ‘Livskvalitet på landet’
Flexboligordningen i Lolland Kommune

Sæson 2, episode 4: “Papir på bæredygtighed”
I fjerde episode af ‘Bygninger Fortæller 2’, stiller vi skarpt på den bæredygtige certificering DGNB og den grønne omstilling i byggeriet. Hør hvad certificeringen, som er skabt af Green Building Council Denmark, indebærer, og hvordan man bygger med henblik på holdbarhed og energirigtige løsninger frem for fokus på den kortsigtede økonomiske gevinst.

Læs mere om:
Mette Qvist, Green Building Council
Morten Andersen, Drost Fonden
ATP Koncernens arbejde med FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling

Sæson 2, episode 3: “Fra industrihal til mekka for gadeidræt”
Over hele landet ligger gamle produktionshaller, som bare venter på at blive revet ned. Men hvordan kan vi i stedet bringe nyt liv til vores udtjente industriarv? Lyt med i tredje episode af ‘Bygninger Fortæller 2’ og hør, hvordan Viborg Kommune valgte at tænke ud af boksen og omdanne en gammel vindmøllehal til GAME Streetmekka Viborg, der i dag fungerer som et samlingssted for gadeidræt blandt byens børn og unge.

Læs mere om:
Projektet, GAME
Den nye bydel, Baneby Viborg
Institut for byggeri, by og miljø, BUILD Aalborg Universitet

 

Sæson 2, episode 2: “Fællesskabet blomstrer i betonen”
Kan renovering løse sociale problemer? I anden episode af Bygninger Fortæller 2 kan du høre mere om et alment boligbyggeri i Fredericia, der i 2015 blev renoveret fra top til tå. Siden da er skyhøje fraflytningsprocenter vendt til ventelister, fællesspisning og sammenhold blandt beboerne. At renovere kan nemlig bidrage til meget mere end blot fysiske forbedringer.

Læs mere om:
Projektet, Sønderparken
Anna Mette Exners tegnestue, Anna Mette Exner Arkitektur

 

Sæson 2, episode 1: “Bæredygtig bolig med genbrugte materialer”
I Danmark står byggesektoren for hele 40 % af vores samlede ressourceforbrug. Derfor er det vigtigere end nogensinde at se mod nye og mere bæredygtige måder at bygge boliger på. I første episode af Bygninger Fortæller 2 kan du høre, hvordan et projekt i Mårslet har genbrugt materialer til renoveringen af en ældre stald.

Læs mere om:
Projektet, Fra stald til bolig
Genanvendelse af landbrugsbygninger, Bo Frost Architects
Affaldsforebyggelse inden for byggeri, Teknologisk Institut
Genanvendelse af byggeaffald, Kingo Recycling

 

Sæson 1, episode 5: “Kultur i kornlageret”
I dette afsnit kommer du helt tæt på renoveringen af DOK5000 på Odense Havn, der gennemgik en transformation fra korn til kultur. Det er fortællingen om, hvordan man gør en tom og slidt lagerbygning i et øde industrikvarter til en magnet for kulturliv.

 

Sæson 1, episode 4: “Fra ghettoliste til venteliste
Nyt Rosenhøj var før kendt som et indelukket boligområde med manglende bystruktur og variation. I dag rummer området liv og naboskab, hvor både beboere og forbipasserende har lyst til at være. Renoveringen sikrede en social forandring af området, og Nyt Rosenhøj er gået fra en selvopfattelse som ghetto til at have flere hundrede på venteliste. Hør hele fortællingen lige her.

 

Sæson 1, episode 3: “En vanvittig forvandling
Hvor meget kan en renovering ændre, ikke bare på en gammel kornsilo, men på et helt nyt byområde? Det får du svar på i tredje afsnit af Bygninger Fortæller, som stiller skarpt på renoveringen af den gamle silo i Københavns Nordhavn, der vandt RENOVER prisen i 2018.

 

Sæson 1, episode 2: “Landsbyen i skolen
Nr. Vium Skole var tæt på at blive lukket af kommunen tilbage i 2013. Men borgerne i Nr. Vium Sogn gik sammen og opkøbte bygningen, og derefter satte renoveringen i gang. Nr. Vium skole er i dag et samlingspunkt for hele sognet. 

 

Sæson 1, episode 1: “Nyt liv til den døende bymidte
I 2015 vandt Herning Bibliotek RENOVER prisen. I afsnittet kommer du helt tæt på historien om det gamle og forhadte varehus, der igennem en renovering er blevet omdannet til et samlingspunkt i Herning.