fbpx

Remisen Skjern

Transformation af en gammel togremise til nyt spillested

Se mere

Remisen Skjern

Transformation af en gammel togremise til nyt spillested

Læs projektets egen beskrivelse

Baggrund
I 2019 stiftede 8 lokale ildsjæle foreningen Remisen Skjern med det formål at redde den gamle
DSB-remise og skabe et kulturelt samlingssted med koncerter, stand-up og festivaler for særligt det yngre publikum og yngre artister. Bygningen blev med hjælp fra en lokal entreprenør købt og transformationen blev realiseret med støtte fra Underværker, VILLUM FONDEN, Nordea-fonden og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Remisen i Skjern er en 5 sporet rundremise med tilhørende drejeskive fra 1917. Bygningen består udover selve remisen også af en Banemesterbolig, samt en mellemgang mellem disse.
Placeringen centralt i byen nær stationen er ideel, da Skjern er et mindre knudepunkt med bus og togforbindelser fra både Herning, Esbjerg og Holstebro.
Remisen i Skjern var tidligere et symbol på Skjerns udvikling, der på mange måder har været drevet af stationen og jernbanen. I dag er den et symbol på en ny udvikling i kultur- og musikmiljøet for områdets unge vækstlag.

Proces
Projektet består af den gamle Remisehal og en Banemesterbolig. Første fase af transformationen der indebærer selve Remisehallen er nu gennemført og stedet fungerer i dag som et spillested med stor lokal opbakning.
Selve processen har været præget af et nært samarbejde mellem bygherre, arkitekt og udførende, der alle har haft et stærkt personligt engagement i projektet. Der har desuden været stor opbakning fra lokale frivillige kræfter.

Transformation af Remisen
Remisehallen er blevet opgraderet med nye store glaspartier i de gamle portåbninger, nye toiletfaciliteter til publikum og opholdsrum til de gæstende kunstnere.
Banemesterboligen bag Remisen der er en del af næste fase, skal indeholde et nyt indgangsparti, værksteder, lydstudie og en mindre scene.
Transformationen af Remisen, er sket med stor respekt for husets sjæl og historie. Arkitekternes opgave var jo i virkeligheden at ændre så lidt som muligt.
De bærende konstruktioner og de rå overflader er en vigtig del af den fortælling som jo gerne skulle leve videre i bygningens nye anvendelse. De rustikke betongulve, den smukke trækonstruktion og de gamle grønne porte blev derfor bevaret netop for at fastholde denne fortælling.
Materialeholdningen i projektet læner sig op ad jernbanens industrielle og gedigne materialebrug og er usentimental og pragmatisk, men respektfuld.
I forbindelse med denne transformation blev der udarbejdet en ny lokalplan for Remisen og bygningen blev i den forbindelse registreret som bevaringsværdig.
Udvendigt er bygningen restaureret så det oprindelig udtryk træder tydeligt frem. De bærende bevaringsværdier er fastholdt, som eksempelvis de gamle grønne porte, facadens rytme, drejeskiven og de gamle skinnespor der nogle steder fortsætter ind i bygningen.

Spillestedet Remisen Skjern, står i dag som en autentisk og upoleret fortælling om bygningens tidligere funktion som blandt andet togremise og værksted.

Levende bygningskultur

Jernbanen er en vigtig del af Skjerns identitet og de bygninger, der knytter sig hertil er derfor vigtige identitetsskabende strukturer i byens rum. Remisebygningen er centralt placeret og er desuden synlig når man passerer Skjern i tog. Hele omdannelsen af bygningen er da også sket med stor opbakning og tilslutning fra byens borgere, både i form af praktisk arbejde, økonomisk og organisatorisk hjælp. Transformationen af Remisen i Skjern skaber et nyt rum for byens kulturelle vækstlag og styrker byens særlige identitet. Det er et samlingssted for hele byen, men også et kulturelt ansigt udadtil for Skjern, der viser hvad byen kan løfte i fællesskab. Når man passerer Skjern i tog, ser man ikke længere et faldefærdigt levn fra en svunden tid, men et moderne kulturelt mødested, hvor man kan gå på opdagelse i bygningens historiske lag.

Parter bag projektet

Remisen Skjern
Tegnestuen Stedse ApS
AVNØ Byggerådgivning
Hansen & Larsen

Yderligere information om projektet

https://remisenskjern.dk

Sted

Ahornvej 75
6900 Skjern

Fotos: billede 1 og 2: Jens Chr Nordestgaard, Billede 3, 4 og 5: Tegnestuen Stedse

Realiseret

2022

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Kultur

Areal

501-5.000m2