fbpx

FRA IC3 til IPA i Vrå

"Fra Togspor til Smagsoplevelser: Vrå Bryghus - En Fusion af Fortid og Moderne Brygkunst"

Se mere

FRA IC3 til IPA i Vrå

"Fra Togspor til Smagsoplevelser: Vrå Bryghus - En Fusion af Fortid og Moderne Brygkunst"

Læs projektets egen beskrivelse

Projektets beskrivelse:
Projektet startede ud med idéen om at etablere et bryggeri i Vrå.
Det blev ret hurtigt besluttet, at den gamle tomme stationsbygning, som kun stod og forfaldt, ville være et fremragende sted.
Projektet ville i så fald ikke kun omfatte køb og opsætning af bryggeri udstyr, men også omfatte renovering og genanvendelse af den gamle banebygning, der tidligere husede Vrå stationsbygning, til et moderne bryggeri- og gæstfrihedscenter.
Facaden af den historiske stationsbygning skulle gerne bevares, imens der samtidigt skulle installeres et helt nyt bryggerianlæg i rustfrit stål indenfor.
Der skulle samtidigt være plads til en Bar del, og denne skulle også gerne designes i stil med en togvogns indretning og ventesal, for at ære bygningens fortid som en vigtig del af jernbanen i Vrå.

Udfordringen?
En af de primære udfordringer var at bevare bygningens historiske karakter og facade, samtidig med at introducere moderne brygkunst og faciliteter. Der var også behov for at skabe en kontrast mellem det rustikke ydre og det moderne indre for at skabe en spændende og dynamisk atmosfære.
Selve udformningen ville også blive en stor udfordring, hvordan få man kæmpe beholdere ind igennem døren, hvordan får vi hævet loftet, hvor skal man kunne etablere et tapperi, og mange andre meget vigtige elementer for at kunne etablere et stort bryggeri i en eksisterende bygning.

Processen?
Selve processen involverede et tæt samarbejde mellem lokale arkitekter i byen i samarbejde med arkitekter fra virksomheden Arne Andersen A/S i Vrå. Der var mange kræfter som trådte til, det var alt, lige fra lokale borgere som var arkitekter , ingeniører og lignende, til Vrå Beboerforening, de lokale håndværkere ligeledes fra Arne Andersen, Vrå Varme Smedie og Elektrikeren Vrå, samt bryggeriets ledelse. Der blev lagt vægt på omhyggelig planlægning for at sikre, at den historiske facade blev bevaret og at det nye bryggeri og gæstfrihedscenter blev integreret sømløst.

Løsningen?
Løsningen resulterede i et bryggeri og gæstfrihedscenter, der formår at forene fortidens charme med moderne innovation. Den gamle stationsbygnings facade står stadig majestætisk, mens det indre rum huser et topmoderne bryggerianlæg i rustfrit stål. Bar-delen er en hyldest til togvognens æra, med sin autentiske indretning og stemning.
Udefra ser man nu en vel veligeholdt stations bygning, imens man indefra hører Live musik, ser store ståltanke fyldt med øl, og en atmosfære, som på en tætpakket banegård 🙂 Og mange af gæsterne kender stedet, tidligere brugte man stedet imens man ventede på toget – det kan man stadigvæk.

Det særlige ved projektet er den unikke kombination af bevarelse og innovation. Besøgende oplever en rejse gennem tiden, når de træder ind i Vrå Bryghus – fra at beundre den historiske facade til at udforske det moderne bryggerianlæg. Dette skaber ikke kun en spændende oplevelse for besøgende, men det har også en dyb forankring i Vrås kulturarv og historie.
Der afholdes dagligt rundvisninger – både i huset og bryggeriet.

Blik for brugerne

Der har været fokus på lokalsamfundet. Under hele renoverings- og opførelsesprocessen blev fællesskabet i Vrå og brugerne af huset sat i højsædet. Lokale borgere blev inviteret til at give input og feedback, og der blev afholdt åbne arrangementer, hvor gæster og fremtidige brugere kunne opleve processen på nært hold. Dette sikrede, at Vrå Bryghus ikke kun blev et sted for besøgende udefra, men også forankret som et hjerte i lokalsamfundet. Huset bruges af rigtigt mange mennesker og til mange formål. Folk fra andre byer er ligeledes begyndt at benytte stedet til at afholde møder imend de får en historisk rundvisning.

Levende bygningskultur

Vrå Bryghus repræsenterer ikke blot et bryggeri- og gæstfrihedscenter, men også et levende eksempel på bevarelse og genanvendelse af historiske bygninger. Den gamle stationsbygnings facade står som et ikon for Vrås historie, men det er indenfor murene, at bygningskulturen for alvor lever. Huset pulserer med aktivitet, hvor moderne brygkunst møder fortidens ånd. Besøgende træder ind i en verden af rustfrit stål, computerstyrede bryggerianlæg, og en smagfuldt designet bar i togvognens stil. Denne fusion af gammelt og nyt er ikke kun en oplevelse for sanserne, men også en fejring af bygningskulturen og dens evne til at tilpasse sig moderne behov. Vrå Bryghus er ikke blot et sted for at nyde øl og mad, det er et levende monument over bygningens historie og dens fortsatte relevans. Lokalsamfundet ser bryggeriet som et kulturelt knudepunkt, hvor historiefortælling møder moderne innovation. Der afholdes guidede ture, arrangementer og smagninger, der ikke blot lader besøgende opleve brygkunsten, men også inviterer dem til at blive en del af historien. Ved at skabe en sådan levende bygningskultur har Vrå Bryghus ikke kun genoplivet en gammel banebygning, men også inspireret til en følelse af stolthed og engagement blandt lokalbefolkningen. Det er et sted, hvor historien fortælles i hver slurk, og hvor fortidens bygninger lever og ånder i nutiden.

Parter bag projektet

Det er en kombination af privatpersoner i forening med virksomheder:
- Arkitekturen er udført af en lokal arkitekt, men dog som privatperson.
- Af Virksomheder har følgende udført arbejdet - herunder også medvirket til arkitekturen;
- Arne Andersen, Murer, Tømrer, entreprenør firma
- Vrå Varmesmedie, VVS
- Elektrikeren Vrå, El Installationer
- Vrå Bryghus frivillige (CVR 41849002)
- Vrå Bryghus Venner (CVR 38202936)

- Derudover foreninger som
- Uhrenholdts Gård med Arne Larsen Ledet
- Prebens Drenge - en forening af frivillige hjælpere i Vrå

Sted

Jernbanegade 7-9
9760 Vrå

Realiseret

2019

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Kultur

Areal

1-500m2