fbpx

Facaden på Mellemdammen 18, Ribe

Renovering og retablering af gammel købmandsgård (1560) midt i Ribes gågade.

Se mere

Facaden på Mellemdammen 18, Ribe

Renovering og retablering af gammel købmandsgård (1560) midt i Ribes gågade.

Læs projektets egen beskrivelse

Mine forældre overtog Ribes historiske købmandsgård “Mellemdammen 18” i 2016, og gik straks i gang med at indhente de fornødne tilladelser til en større renovering. Et omfattende projekt, der skulle føre ejendommen tilbage til sit oprindelige udtryk. Ejendommen er totalfredet, de ældste dele dateres helt tilbage til ca. år 1560. Da mine forældre overtog ejendommen, stod den med 3 erhvervsmål (to fastfoodrestauranter og en gammel købmand) samt fire lejligheder.

I december 2018 startede den gennemgribende renovering af facaden. Her skulle der nedlægges et af erhvervslejemålene for at retablere det gamle portrum. Portrummet havde stået som erhvervslejemål siden 1928. Facaden blev retableret med bindingsværk. Det pizzaria, som lå i bygningen, blev i samme ombæring renoveret og lavet om til en af Ribes hyggeligste cafeer, som mine forældre driver ved siden af deres store renoveringsprojekt. Porthammer og sirligt udskårne knægte pryder nu den smukke facade, som er blevet genskabt i de originale renæssance farver, som de fandt frem til ved hjælp af en konservator. Særligt min mor har haft en helt særlig forbindelse til renoveringsprocessen og har brugt utallige timer på blandt andet at kitte vinduer, kalke vægge og indhente støtte fra diverse fonde.

I 2019 modtog bygningen Esbjerg Præmiering for 2019 for ildhu, omhyggelighed og opmærksomhed på detaljen.

I 2020, stod facaden færdig og er nu en af de mest fotograferede facader i Ribe gågade.
Det helt særlige ved projektet er, at det er mine passionerede forældre, som står bag. I bund og grund er jeg enormt stolt af, at de står i spidsen for sådan et projekt, som har så høj en historisk og kulturel værdi. De valgte at nedlægge et erhvervslejemål og dermed også en mulig indtægt for at genskabe det gamle portrum og føre den historiske værdi tilbage til bygningen og byen, for mig vidner det om en stor kærlighed til fællesskabet, og en kæren om den fælles historie som ripensere, står på skuldrene af såvel som turister valfarter til byen for at opleve.

I løbet af hele deres renoveringsprojekt er det kommet enormt meget bag på mig, hvor få økonomiske ressourcer fra fonde, man kan indhente til et så stort og omkostningsfuldt projekt. Hele renoveringen er estimeret til at koste 8 millioner kroner. Mine forældre har derfor lagt rigtigt mange af deres egne penge i projektet, hvilket jeg synes er enormt storhjertet og altruistisk. Nu om dage er det sjældent, at man vælger at sløjfe en indtægt, for at føre en bygning tilbage til dens oprindelige udseende – for historiens, byens og folkets skyld – det synes jeg er fantastisk og det gør mig simpelthen så stolt helt ind i hjertekulen. At turde tilsidesætte egne drømme og satse på et bygningsprojekt, der kræver tålmodighed, frustrationer og penge med ét mål som drivkraft: at skabe fællesskab i byen til glæde for både lokale og turister. Den lyst til at skabe sammenhængskraft er på én gang inspirerende og dybt rørende. At skabe noget med respekt for vores historie, men samtidig rækker ud i den moderne verden, vi lever i i dag.

Der er ingen tvivl om, at en så omfangsrigs renovering har bidraget til mange lange snakke og diskussioner rundt om middagsbordet – ikke bare mine forældre imellem, men også, når vi har været samlet som familie (vi er fire voksne børn). Det har krævet enormt meget research, at finde frem til de rette byggemetoder, traditioner og materialer, og her må jeg igen bøje mig i støvet for, hvor imponerende og grundigt de er gået til værks for, at Ribe by kan nyde den nyrenoverede facade. Renoveringen og retableringen af den gamle bygning har fyldt og fylder naturligvis meget af deres hverdag og har kostet en del hovedpiner. Derfor synes jeg, at samtlige af dem, som har hjulpet mine forældre og stillet sig til rådighed i hele denne lange proces, fortjener en tak og et kæmpe skulderklap for at have bidraget til at genskabe en af Ribes mest prangende bygninger.

Den gamle bygning står overfor flere etaper af renovering. I 2021, renoverede mine forældre gårdhaven, som grænser ned til Ribe Å. Denne åbnede de op for byens lokale og turister, således, at så mange som muligt kunne nyde det fantastiske syn, der venter på den anden side af den smukke port. Pt. pågår en renovering af taget og af den øverste taglejlighed, som mine forældre flytter ind i, når den står færdigt – forhåbentligt i løbet af dette forår. På sigt, når tagrenoveringen er datid, står den gamle købmand, som formentligt er Danmarks ældste, også overfor en gennemgribende renovering.
Jeg er fuld af respekt og meget stolt over mine forældres ildhu og gåpåmod igennem hele processen, hvor man ofte har løbet panden mod en mur, ikke har fået de midler man havde håbet, og hvor det største ønske har været at bevare og puste nyt liv i en gammel, utrolig, smuk og bæredygtig ejendom.

Blik for brugerne

Efter retableringen af facaden er der strøget tusindvis af turister igennem Ribe gågade, de fleste stopper op og tager et billede af det smukke syn i de gamle renæssance farver. Selvom de kittede vinduer indtil både købmand og café er blevet mindre og med sprosser, indbyder de til, at man går hen og kigger ind ad dem - man kan nærmest fornemme historien bag dem, når man ser facaden. Bag den farverige port med løvehoved-porthammeren venter et lige så smukt syn, nemlig den skønneste gårdhave, hvor turister såvel som lokale gæster i cafeen kan nyde stilheden og synet af årstidernes skiften, væk fra dammens susende mølle. Gårdhaven emmer af idyl, de flotte blomster og frugttræer, danner ramme om den lille oase, som lejerne til lejlighederne kan nyde såvel som byens lokale og de mange turister, der valfarter til den skønne gamle by. Mine forældre bor selv i ejendommen, men har altså valgt at åbne deres gårdhave op for offentligheden, fordi den simpelthen er noget af det smukkeste, roligste og mest seværdige - og det vil de gerne dele med andre.

Faglig kvalitet

Da facaden skulle retableres blev der sat et hold af dygtige specialhåndværkere og -arkitekter med ekspertise i renovering og restaurering af gamle huse på opgaven. Deres viden om materialebrug og metoder har været nødvendig for at kunne gennemføre en så omfattende renovering, i et totalfredet hus, hvor der ikke må komme cement ind over dørtærsklen, men i stedet mørtel. Udover dygtige tømrer og restaureringsmurere har andre dygtige håndværkere også bidraget til facadens endelige udseende heriblandt en billedskærer, som har udskåret de smukke knægte og en konservator, som har bidraget til at finde frem til de rette farver til facaden. Min mors evne til at sætte sig ind i diverse fredninger og regler på det område er beundringsværdig, og med hende som guide og ledetråd har hun været en uvurderlig sparring for håndværkerne og været med til at sikre overholdelsen af de nødvendige krav der følger med i renoveringen af en totalfredet bygning.

Levende bygningskultur

Mellemdammen 18 emmer af historie, og der er ingen tvivl om, at mange hemmeligheder og historier gemmer sig i murene endnu. Når man nærmer sig bygningen, får man lyst til at gå på opdagelse bag de tykke hvidkalkede munkestens vægge. På den anden side af døren til den gamle købmand, mødes man af en særlig duft - som at træde ind i en tidslomme. Man føler, at man rejser tilbage i tiden, og man kan let forestille sig børn i træsko løbe hen til købmanden efter mel og sukker til deres mødre, og en købmand, som stikker dem et bolche med på vejen. Købmanden lever videre i dag og man kan stadig købe varer i løsvægt og er man en barnlig sjæl, kan man få et bolche med på vejen. Det historiske ydre og købmandsbutikkens indre giver en følelse af at træde ind på et museum. Man får en helt særlig respekt og følelse af at gå rundt og snuse på hylderne. Både gården og facaden er blevet afbildet af mange kunstnere gennem tiden. Håbet med renoveringen af ejendommen er at bibeholde den gamle historie i bygningen og give den videre til de nye generationer de næste mange 100 år. Mine forældres renoveringsprojekt kan forhåbentligt appellere og inspirere til, at det at renovere kan forlænge levetiden for huset såvel som for vores fælles historie - og give mange fantastiske fortællinger med, som kan leve videre.

Parter bag projektet

Bygherre: Charlotte og Ole Bladt-Hansen
Restaureringsarkitekt: Steffen Søndergaard
Konservator: Teodora Kolchova Boyadzhieva
Billedskærer: Bernd Hobohm
Brolægger: Flemming Hansen
Tømmermestre: H. Bruun og søn
Murer: Viggo Jepsen og søn

Yderligere information om projektet

https://www.terpagerogco.dk/#historie eller: https://www.instagram.com/mellemdammen/ eller: https://www.facebook.com/damcoffeeandcrepes

Sted

Mellemdammen 18
6760 Ribe

Fotos: Roman Knie, Charlotte Bladt-Hansen

Realiseret

2019

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Øvrige

Areal

501-5.000m2