fbpx

ENIGMA, Museum for Post Tele og Kommunikation

Fra Posthus til Museum og restaurant

Se mere

ENIGMA, Museum for Post Tele og Kommunikation

Fra Posthus til Museum og restaurant

Læs projektets egen beskrivelse

I det tidligere Østerbro Posthus ved Trianglen slog ENIGMA – Museum for Post, Tele og Kommunikation 25. februar 2023 første gang dørene op til spritnye udstillings- og aktivitetsområder, der samlet skildrer den danske kommunikations- og mediehistorie fra postvæsnets oprettelse i 1624, over massekommunikation i lyde og billeder og til vor tids digitale virkeligheder.

Bygningen, der oprindeligt er opført i 1922 og senere udvidet i 1976, skaber en unik og tidløs ramme for museet. Den nyklassicistiske stil fra arkitekt Thorvald Jørgensen præger stadigvæk hovedbygningen med dens varme rødbrune puds og naturstenssokkel. De fire imponerende søjler og brede adgangstrappe ved forpladsen til Fælledparken bevarer den historiske karakter og markerer ankomsten til den nye restaurant POST, mens museum ENIGMA har fået en ny hovedindgang mod Øster Allé I en helt ny forbindelsesbygning mellem Hovedbygning og sidebygning.

Blik for brugerne

Museet er designet med omhu for at imødekomme besøgendes forskellige behov. Et børneområde i stueetagen mod det grønne Fælledparken giver en interaktiv oplevelse for de yngste gæster, mens åbne trapper fra foyeren fører til udstillingsrum i kælderen og på første sal. Denne struktur muliggør et naturligt og sammenhængende udstillingsforløb og bevægelsesmønster.

Solidt samarbejde

Forbindelse mellem fortiden og nutiden, der skildres i udstillingerne, er ligeledes kernen i ejendommens omfattende renoveringsprojekt der er tænkt, tegnet og tilvejebragt i et godt samarbejde mellem bygherre, bruger, rådgivere og totalentreprenør. Alt i alt repræsenterer det færdige ENIGMA ikke blot en start på noget nyt, men en vellykket forening af fortid og nutid. Museet er blevet en integreret del af lokalsamfundet og tilbyder besøgende en unik oplevelse i et dynamisk og æstetisk tiltalende miljø. Det færdige byggeri understreger den mere end 100 år gamle ejendoms position som en betydningsfuld institution inden for arkitektur, kultur og kommunikation - historisk såvel som i dag.

Levende bygningskultur

Den åbne foyer, tjener som et indbydende rum for besøgende og fører dem til forskellige udstillingsrum i både sidebygningen og hovedbygningen. Sorteringsbygningen fra 1976, en betonbygning med en mere funktionel karakter, har fundet sin plads ved siden af hovedbygningen. Forbindelsen mellem de to bygninger med trapper og elevator, fremhæver de to konstruktioners separate funktioner. Sorteringsbygningens dæk er ændret, så der er blevet plads til store udstillingsrum med den rette rumhøjde der kræves til et museum. Funktionaliteten er også prioriteret i det færdige projekt, med lagerplads i eksisterende sikringsrum i kælderen og et værksted på første sal i hovedbygningen. Disse tilføjelser tjener som en nødvendig støtte til museets drift. Det tidligere postkontors ombygning omfattede udover rammer til dynamiske udstillinger og praktiske opbevaringsområder også etableringen af en restaurant og café i hovedbygningen. Dette rum fungerer ikke kun som en service til museets besøgende, men også som en selvstændig destination uden for museets normale åbningstider. Dette har skabt et dynamisk mødested og en integration med det omkringliggende byliv. Restaurant Post har en hel særegen karakter, Her er det gamle postkontor indrettet med egetræspaneler og specialinventar, på den måde er det store rum brudt ned i mindre områder, der skaber intimitet og afspejler de forskellige spisebehov og stemninger, der er behov for i løbet af dagen. Mod forpladsen er der kommet nye smukke døre i den gamle facade, der ellers er bevaret og har fået ny kalk. Mod gården er der opsat et orangeri på bagsiden af hovedbygningen og gårdhaven indrettes med havemøbler, udekøkken, pizzaovn, petanquebane og bålsted, så restaurant og museumsgæster kan nyde en kop kaffe eller en frokost med Fælledparkens store træer som bagtæppe. Sorteringsbygningen har fået et helt nyt udtryk. De nye materialer er omhyggeligt udvalgt for at skabe en visuel enhed mellem sidebygning og hovedbygning. Den lyse grønlige farve på pudsen komplimenterer den rødlige hovedbygning og betonstrukturen og bronzefarvede profiler på facaden mod Øster Allé giver museet en karakteristisk identitet i bybilledet. Det store skilt placeret på murkronen mod Øster Allé og på ventilationstårnet mod forpladsen, tjener både som en elegant afslutning på bygningen og som en vejviser for besøgende.

Parter bag projektet

Bygherre: Jeudan A/S
Bruger: ENIGMA Museum
Bruger: Restaurant Post, Meyers
Bygherre rådgiver: Dominia A/S
Arkitekt ENIGMA: Bertelsen & Scheving(Til og med myndighedsprojekt
Total Entreprenør ENIGMA: Trørød Entreprise
Arkitekt Post og Enigma Zeso Arkitekter
Indretning POST: Briq
Ingeniør ENIGMA: JL engineering og Regnestuen
Ingeniør POST: Dominia A/S
Andre rådgivere: 3RK. Artelia,

Sted

Øster Allé 1
2100 København Ø

Fotos: Adam Grønne og Kim Høltermand

Realiseret

2023

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Kultur

Areal

5.001-20.000m2