fbpx

DEN GAMLE AFTÆGTSBOLIG

NYT LIV I NEDRIVNINGSTRUET LANDHUS

Se mere

DEN GAMLE AFTÆGTSBOLIG

NYT LIV I NEDRIVNINGSTRUET LANDHUS

Læs projektets egen beskrivelse

I en lille landsby på Norddjurs, midt i et stort skovområde i det kuperede landskab, ligger et uanseeligt bindingsværkshus gemt på en grusbelagt stikvej bag forvoksede hække.

I 5 år stod det lille hus på 75 m2 ubeboet hen og til salg. Standen på huset blev værre år for år og til sidst var huset nedrivningstruet. Den sidste køber, der bød på huset, ville rive det ned og køre brokkerne væk – men godsejeren sagde nej.

Det var tilfældigheder, som gjorde, at Marie og Lars en varm augustdag kom forbi Tranehuse, og kørte ind ad den lille stikvej. Den var næsten overgroet, og det var kun fordi, de kørte langsomt, at Lars reagerede, da Marie foreslog at dreje fra. De faldt pladask for stedet, for skønheden i forfaldet, for potentialet i huset og grunden, og historien og landsbyen.

Bygningerne består af et stuehus i bindingsværk samt et udhus/lo. Opbygningen af stuehuset var klassisk for et gammelt bindingsværkshus fra den tid med en tidligere stald i den ene ende og boligen i den anden. Både inde og ude var huset ødelagt af forkerte “istandsættelser” med blød masonit og akrylmaling, som skaldede af på ydermurene og var skyld i skimmelsvamp i væggene. Det oprindelige håndværk og mange af materialerne inde bag ved var dog værd at bevare. Som lagene blev skrællet af et efter et åbenbarede de gamle byggemetoder sig og viste, hvordan man dengang byggede bæredygtigt.

Inspirerende ressourcetiltag

Tilgangen i renoveringsprojektet har været at gøre så lidt som muligt med så få nye materialer som muligt. Samtidig er der bygget videre på husets oprindelige byggemetoder med genbrugte, lokale materialer, udskiftelige bygningselementer og materialer, der kan vedligeholdes og holde i mange år frem. Gulvet er belagt med genbrugstegl fra en gammel bygning i Christiansfeld. Al fast inventar som køkken, bænke og sofa er udført i hhv. brugt og nyt spærtræ. De gamle gulvbrædder blev nedslebet og anvendt som hylder. Det gamle bindingsværk, de gamle vinduer, og de gamle lofter blev nænsomt istandsat og malet med linolie. Noget af bindingsværket var rådnet og kunne udskiftes med bindingsværk fra en nedlagt gård. Hegnet ud mod vejen er designet af gamle og nye treller. Gården/forhaven er belagt med pigsten fundet på grunden og på en nærtliggende mark. Under renoveringen blev der genbrugt alt, hvad der kunne genbruges, og så vidt muligt kun købt brugte materialer, hvor de oprindelige ikke kunne genbruges. Det blev desuden et mål i projektet, at løse alt så simpelt og billigt som muligt. Der er ikke tegnet meget på projektet, og de fleste beslutninger er taget på stedet og undervejs.

Eksempelværdi

Projektet er et eksempel på, at man godt kan redde et nedrivningstruet hus i landzonerne uden pengene løber løbsk. Det er tillige et eksempel på, at æstetikken ikke behøver bygge på moderne, skarptskårne sammenstød, detaljer og design, men kan findes i de rå bæredygtige og naturlige materialer og genbrugsløsninger. Projektet belyser det kæmpe potentiale, der ligger i at redde vores kulturarv i de mange forsømte huse, der findes i danske landsbyer: Huse som dømmes til nedrivning, men indeholder stor lokalhistoriskværdi. Derudover er husets oprindelige byggeskik i sig selv et forbilledligt eksempel på datidens måde at bygge bæredygtigt. Noget vi stadig kan lære af i dag og bør inspirere måden, vi bygger på. Det har vist, hvordan vi kan bygge en fremtid på fortidens fundament, ved at værne om vores arv og renovere med omtanke. Renoveringen af dette landhus er således ikke blot en øvelse i æstetik, det er et eksempel på, hvordan vi kan værne om vores fortid og forme vores fremtid i harmoni med naturen og hinanden. Vores samfund bliver historieløst, hvis vi lader betydningsfulde bygninger store som små, som er værdifulde for landsbyens liv forfalde og skabe tomme huller efter nedbrudte boliger. Det er samtidig et eksempel på, at et renoveringsprojekt af et gammelt hus ikke stopper og ikke er vedligeholdelsesfrit. Kun ved at vedligeholde tingene kan man opnå at et hus bliver 150 år hvis man passer godt på det, og materialernes kvalitet kan holde til det.

Solidt samarbejde

Renoveringsprojektet var kun muligt gennem et forbilledligt samarbejde mellem ejere, arkitekt og den lokale murer Jan Nielsen, der som lokal entreprenør var med dem gennem projektet fra start til slut og stod for at samle lokale håndværkere, som også har bidraget med gamle genbrugsmaterialer fra området. Samarbejdet er ikke afsluttet, for der bliver ved med at være vedligehold af et gammelt hus, og samme hold skal hjælpe med istandsættelse af loen, som bliver det næste projekt.

Faglig kvalitet

Huset er i dag opdateret til et moderne familieliv blandt andet med gulvvarme og ny luft-til-vand varmepumpe. Materialer og farver er valgt i overensstemmelse med husets oprindelige udtryk og bidrager til den fredfyldte stemning og rolige karakter. Huset er kalket, træværk, inde og ude, er behandlet med linolie. Taget er udført med stråtag med områdets tradition for lyngmønning som rygning. De oprindelige vinduer er bevaret, de gamle vinduesglas skaber et helt særligt lysspil, når solen lyser igennem. Der er anvendt naturlige, diffusionsåbne materialer som bidrager til godt indeklima. Som kontrast til det gamle hus er inventar udført i et enkelt og moderne design i naturlige materialer.

Levende bygningskultur

Det er en gammel aftægtsbolig til Meilgaard Gods opført i 1870. Områdets historie er tæt knyttet til godset og områdets beboere har i generationer arbejdet for godset i skovdrift, jagt, fiskeri og handel. I det lille bindingsværkshus har boet familier, som har tjent godsets adel i generationer. Igennem 6 år arbejdede parret i weekender og ferier med hjælp fra familier og venner og lokale håndværkere. De lærte områdets beboere at kende som alle tog pænt imod dem og bifaldt deres intention om at redde og skabe nyt liv i den gamle aftægtsbolig. Samtidig har det lille landsbysamfund vist dem tillid og støtte og er aktivt er blevet involveret i deres renoveringsprojekt. Landhusets iboende kvaliteter er blevet aktualiseret i en ny anvendelse som fritidsbolig. Huset emmer af ro; materialer, lysindfald og nærhed med naturen er perfekt til et fritidshus, hvor familien søger væk fra det pulserende byliv, for at slappe af og mærke naturen.

Parter bag projektet

BYGHERRE: Lars og Marie Fenger Ehlers
ARKITEKT: Fenger Arkitektur
ENTREPRENØR: murermester Jan Nielsen

Yderligere information om projektet

https://www.instagram.com/tranehuse/

Sted

Tranehusevej 23
8585 Glesborg

Fotos: Andreas Mikkel Hansen og Fenger Arkitektur

Realiseret

2021

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2