fbpx

Bethlehem

Fra missionhus til 11 hjem

Se mere

Bethlehem

Fra missionhus til 11 hjem

Læs projektets egen beskrivelse

I 1889 blev missionshuset ”Bethlehem” opført i hjertet af Hillerød, et stenkast fra torvet og få hundrede meter fra byens vartegn – Frederiksborg Slot.
Drevet af en indremissionsk overbevisning og et indædt ønske om at missionere og lede lokalbefolkningen i den rigtige retning, blev stedet i over 100 år drevet som et samlingspunkt for borgere og familier, der ønskede at række ud mod og forstå fortællingen om og troen på gud.
Men tiderne skifter, og for ca. 5 år siden blev den sidste salme sunget, den sidst bøn bedt og nøglen blev drejet på en af byens mest markante og kendte bygninger.
Tvivlen i byen var stor – hvad skulle der ske med den gamle fine kirkeagtige bygning?
Lokale håndværksmestre slog sig sammen, købte ejendommen og hyrede det lokale arkitektfirma ARCnordic, til at stå i spidsen for transformationen fra nedslidt og udtjent missionshus til det der var drømmen – moderne boliger i byens hjerte.
Udfordringerne var mange. Bygningen var ganske vidst i sin grundsubstans smuk og attraktiv, men den var udtjent og levede på ingen måde op til nutidens standarder.
Men ambitionerne var store hos de nye ejere, og sammen med ARCnordic og Hillerød Kommune, lykkedes det at nå til enighed om et kvalitetsprojekt helt ud over det sædvanlige. Der er ikke sparet på hverken detaljeringsgrad, materialer eller de tusindvis af timer der er lagt i projektet fra skitser over omfattende fundaments-forstærkninger til de afsluttende detaljer, primært udført af ejernes egne håndværkere.
Nænsomt har man respekteret bygningens markante arkitektur, men elegant har man samtidig evnet at tilføjet et moderne islæt, hvorfor bygningen i dag står som en visuel attraktion og byder velkommen til byens midte.
Det er tydeligt, at projektet er drevet af passion og ikke af profit. Hver en detalje spiller og arkitektens elegante forvandlingsstreger er af engagerede og dygtige, lokale håndværkere på overbevisende vis ført ud i hvert enkelt lille hjørne.
Selve hovedbygningen, det kirkelignende missionshus, er forvandlet med nyt indre, hvor den mørke lavloftede storsal i dag er lækre lyse lejligheder i to plan.
Det gamle baghus, der fremstod som en uskøn knopskydning er væk, og i stedet har man opført et moderne byggeri, der i form og materiale taler til og med hovedhuset, men samtidig med en stærk nutidig signatur, markerer sig som det nye supplement, der underkaster sig konteksten men også tilfører lokalområdet ny værdi.
I alt 11 boliger er det blevet til på de 1.150 m2. Nogle er ejerboliger resten er lejeboliger.

Blik for brugerne

”Genbrug så meget som muligt”. Det var den simple, men meget krævende opgave, som arkitekter og ingeniører blev stillet af bygherrerne. Nærmest før trenden for bæredygtighed nåede til genbrug af eksisterende bygningsmasse, så de lokale håndværksmestre en ide i, at bevare, hvad der var muligt. Trods dårlig fundering, en bygning i ringe forfatning, og enorme udfordringer ved ikke mindst efterisolering, så holdt man fast i målet, og i dag ses ingen synlige tegn på, hvordan man har evnet at transformere et næste 130 år gammelt uisoleret missionshus til bæredygtige boliger, der kan overholde nutidens isolerings- klima og miljøkrav.

Inspirerende ressourcetiltag

Som udtjent og forladt missionshus stod Bethlehem som en mulig kommende og trist ruin, da ingen kunne se potentialet og anvendelsesmulighederne i bygningen. Men den elegante forvandling til boliger, de nøje udvalgte nedrivninger, og den respektfulde tilbygning har givet bygningsmassen nyt liv og åbenlys berettigelse. 11 familier lever bag de gamle og nye facader. Byens borgere går eller kører tæt forbi, og kan nyde den revitalisering, som de trætte gamle mursten har gennemgået. I dag signalerer bygningen igen kvalitet og vitalitet, når lyset tændes og familiernes liv kan skimtes ind gennem de smukke, høje vinduer. Bethlehem har nogle ganske særlige naboer og et unikt lokalområde at forholde sig til. Placeret tæt op af et af byens mest trafikerede lyskryds, med nabobygninger af varierende udtryk på den ene side, og til venstre, bag beplantning, ligger et af byens mest markante bygningsværker. Oprindeligt hospital, senere CF-kasserne og nu, efter kyndig ombygning af CF Møller hjemsted for Hillerød Ret og en række virksomheder. Som ”den lille” men yndige skulle Bethlehem forholde sig både til den imposante sygehusbygning, men også løfte opgaven med at give området et moderne islæt i en historisk form, på et sted, hvor de arkitektoniske værdier er svingende. Med sin robuste men elegante arkitektur og gennemførte kvalitetsvalg i materialer og detaljer, er de nye boliger i Bethlehem fint placeret i bygningshierarkiet.

Eksempelværdi

Alle der ser Bethlehem, må straks tænke, at med den rette passion, viden og virkelyst, så kan selv den mest udfordrende og besværlige renoveringsopgave løses til varig glæde. Balancen mellem nænsomhed og respekt på den ene side, og ønsket om modernitet, bæredygtighed og bo-kvalitet på den anden side er både tydelig og indlysende. Fortællingen fra de gamle høje vinduer er viderefortalt, mens de nye kviste bygger på historien og bringer beskueren forsigtigt men sikkert ind i vores århundrede – og måske det næste. Ønsket er, at dette ”con amore” projekt må tjene som inspiration for mange andre lokalsamfund, hvor kulturhistoriske perler kan bevares, hvis lokale kræfter går sammen, og tænker æstetik og kvalitet først. Med lokale rådgivere og håndværkere skabes det ideelle engagement, hvor man med stolthed kan tage familien med forbi, og med selvtillid sige – ”det har jeg været med til at bygge”. Kun på denne måde, kan man skabe inspiration, der forhåbentlig i mange år fremover vil drive nye respektfulde men modige og moderne renoveringer frem.

Solidt samarbejde

Fra starten har det lokale samarbejde mellem bygherre, rådgivere og myndigheder været ikke bare naturligt og oplagt for af løse opgaven. Når ambitionerne er store, og man gerne vil opnå det "lidt ekstra", så nyder projektet godt af, at alle kender hinanden og har respekt for de rolle, som parterne har. Hillerød kommunen stod fra starten stærkt på, at bevaringen var en bærende værdi. Det tolkede arkitekten og håndværkerne tog ejerskab om missionen, og smed kun det ud, som ikke længere bar værdi. Hele fundamentet viste sig at skulle forstærkes. udfordringerne var mange, men daglige besøg fra ingeniøren og tæt samarbejde og kreative detailløsninger skabt i samarbejde mellem håndværkere og teoretikere bragte projektet i mål.

Levende bygningskultur

Som allerede fremhævet, hører kvaliteten i projektet til på øverste hylde. Arkitekterne har fået lov at kæle for detaljerne. Håndværkerne har leget med murstensdetaljer som sjældent ses i dag. Blikkenslagerne har lagt nyt kobbertag på det gamle tårn, og indvendigt fornemmer man kvalitetsvalgene hele vejen igennem boligerne. Alt i alt er det lykkedes at skabe 1.150 m2 særegne boliger, der centralt i byen skaber ny værdi og sender et signal om, at Hillerød med en stærk arkitekturpolitik vil gøre op med tidligere tiders fejlslagne nedrivninger og ombygninger.

Parter bag projektet

Bygherre: EMN Invest ApS
Arkitekt: ARCnordic A/S
ingeniør: ARCnordic A/S
Udførende: Tømrer- og Snedkermester Børge Nielsen A/S
Malerfirmaet 10kanten A/S
Hansen & Graversen A/S
Erik Nielsen VVS A/S

Sted

Hostrupsvej 1
3400 Hillerød

Fotos: ARCnordic

Realiseret

2022

Indstillingsår

2023, 2024

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000m2