fbpx

Den gamle skole på Aarø – Aarø Lejrskole ApS

Genbrug og faglig akkuratesse med kærlighed for det oprindelige udtryk.

Se mere

Den gamle skole på Aarø – Aarø Lejrskole ApS

Genbrug og faglig akkuratesse med kærlighed for det oprindelige udtryk.

Læs projektets egen beskrivelse

Carsten købte øens skole i 2013. Skolen er en karakteristisk Dryander skole. Bygget i 1909 – for at gøre os mere tyskervenlige. Skolen er en markant bygning og en væsentlig detalje i øens kulturarv og miljø. Den fungerede som skole frem til 1989. I 2013 var skolen lejrskole, misvedligeholdt og i stærkt forfald. En institution i lysegult og gråt, hvor akkustikken var forfærdelig, dørene ikke kunne lukke og teknisk forældet.

Jeg har kreeret en beskrivelse – gjort mit bedste og måske er det godt nok. God læselyst.

Vi renoverer med stor respekt for bygningens oprindelig udtryk. Vi arbejder på Aarøs gamle skole med kærlig omhu for detaljer. Lyst og venligt med udtryk og historier.

Al savsmuldstapet er forvist – historiske tapetprøver er gemt. Væggene er spartlet 2 gange = 40 spande spartel.

De pudsede lofter var vandskadet og løst de yderste 30 cm langs ydermurene og revnet hvor brædderne under pudset var samlet. Lofterne er omhyggeligt pudset (hønsetråd over samlinger) spartlet og malet. Rigtige lofter revner… lidt 😉

Loftshøjden er 3 meter og i flere rum havde loftet været malet ned af væggen og sådan er det igen. I overgangen har vi fået lavet en galleriliste med indbygget skyggeliste…. Lavet på socialt værksted. Krogene til gallerilisten er 3D printet 🙂

Alle vindueskarme er enten renoveret eller udskiftet. Selvfølgelig med den originale profil udført af skibstømmeren

Fodlisterne er fremstillet i samme profil som de originale (Esbjerg Listefabrik) og flere steder monteret ved kontraskæring af indv. hjørner.

Terrazzogulvene er renoveret.

Varmefordelingen er totalt opdateret. Nye rør i rør er rillet ind, så der ikke længere er synlige rør langs og op væggene. Der er installeret nye radiatorer og radiatorer er flyttet ud under vinduerne.

Der er lavet en helt ny elinstallation.En opgradering fra 5 stikkontakter til 96. Alt er rillet ind og sidder naturligvis i samme højde og i lod. Kontakterne i køkkenfliserne er selvfølgeligt med akkuratesse, beregnet til at sidde midt i flisen 🙂

Alle indv. døre har fået malingen brændt af og malingsrester afsyret . Derefter er de pudset….. alle fyldninger og små kanter er håndpudset…. det tog laaaang tid. Dørene er tilpasset (skibstømmeren) Derefter er de lakeret to gange med hvidpigmenteret lak.
Alt sammenrullet WC-papir er pillet ud bag dørgerichterne og gerichterne sat pænt på plads og de er sammen med karmene malet hvide. De gråmalede bundstykker i eg står nu nysseligt blanklakerede – 5 gange lak 🙂 dybde…
Stuegulvene er lagt om – feren var knækket mange steder. For at stabilisere gulvet er det lagt nye strøer ind, så gulvet kan holde til af blive brugt af mange. De gamle egetræsstrøer er bevaret . Gulvet er isoleret med 100 mm batts, opsat på AL-skinner. Naturligvis er der etableret den nødvendige ventilation under gulvet. Flere sokkelriste – lavet på værkstedet.
Derover en god damspærre og oven over den en 4 mm gummikorkmembran – for at fjerne trinlyd :)membranen kom fra Polen. Gulvbrædderne er svenske brædder 32×180 mm – som de originale. Gulvbrædderne er lagt af M-Montage.
Gulvet er olieret med et olieprodukt tilsat grå farve fra Linolie & Pigment v/Thor Grabow. Lige ”på den anden side” i Øsby. Jeg fik lavet en specialblanding uden tørrelse. Min idé var at olien skulle trække ned i gulvet og ikke tørres af efter 20 min. Så jeg smurte olie på og futtede rundt fordelte og suplerede med olie efter behov i otte timer og polerede…. Det blev helt perfekt og jeg havde jo tiden til at det kunne tørre i fred.

Skoleindgangspartiet er det flotteste. Den var grim; men blev som forvandlet. Hele sommeren 2018 gik med det projekt. Al maling af og fyldningerne løsnet, skubbet på plads og limet. Pudset godt og grundigt. Farverne udenpå er den grønne originale farve fra knagerækken indenfor, en meget mørkegrøn og en næsten hvid… Linoliemaling. På indersiden er karmene hvide og døren og sidepartierne hvidlakeret, som de øvrige indv. døre.

De to små vinduer i skoleindgangen er også i grønt, som knagerækkerne og med lysegrønne sprosser. I skoleindgangen har jeg fået lavet kopier af de gamle skolebilleder fra 1912- 32. Og et billede af skolen med lærerparret foran. Lærerparrets barnebarn har lavet Aarø Skolekronik. Han og hans kusine var til rundvisning sidste sommer. Han vil forære mig det standur, som hans bedstefar havde lavet – det kommer så hjem til skolen og Aarø igen 🙂

Køkkenet er fra IKEA, jeg har selv tegnet og ønsket. Min storesøster og lillebror har samlet elementerne. Emhætterne er udtræksemhætter 3 stk på rad og række. De er en integreret del af pyntelisten under overskabene. Aftræksrørene er boret gennem hylderne for at beholde skabsplads. Rørene er over skabene samlet med ventilationsrør og ført til aftrækskanal.
Der er to køleskabe, induktionskomfurer og ovne. Teknikeren måtte simpelthen have en Grohe Red med kogende vand. Opvaskemaskinen er købt brugt; men bruger kun 17 minutter på en vask 🙂 Fordi der er 3 meter til loftet, har vi planlagt en frise af kagetallerkner af fajancestellet ”Morgenfrue”. Jeg havde kun 25 og de ville skrige efter hinanden. Derfor anoncerede jeg efter flere og hentede de resterende 25 hos en flink mand på Frederiksberg. Han boede på 4. og så kunne han, fra sin lejllighed, se hvor Københavns Porcelænsfabrik havde ligget. Han havde samlet ”Morgenfrue” i mange år og havde en utrolig samling. Jeg har kun til 25 personer 🙂 Jeg har selv hæklet grydelapper og strikket karklude.

Soklen på toiletbygningen er skiftet. Det har vi gjort fordi de indvendige vægge i toiletbygningen revner. For at stoppe udviklilngen, blev udskiftningen en nødvendighed.

Det her er ved at blive alt for langt og detaljeret….. og hvor lang er en almindelig projektbeskrivelse???
mange sider, tror jeg – – – uden at vide det 🙂
Spisekammeret er et kapitel for sig. Der er tremmer for vinduet 🙂 Væggene er malet med blank maling forneden og kalket sammen med loftet for oven. At kalke er en kunst…. især loftet. Efter adskillige mislykkede kalkninger, fik jeg lært at kalken skulle være som sødmælk. Det hjalp og efter 17 gange var resultatet nogenlunde 🙂 Gulvet har vi selv lagt, nu vidste vi hvordan… og det var her, jeg prøvede gulvolien, hvor jeg tørrede det meste olie af igen 🙁 Hyldeknægtene er originale bortset fra en, som skibstømmeren har fremstillet – næsten for perfekt. Hylderne er lavet af nogle gamle bøgebordplader fra et fysiklokale i Kolding. Carsten har haft dem stående i 20 år og en gammel bøgebordplade, alle plader er sortolieret. Kaffemaskinen har tilsluttet vand (teknikeren) Der er monteret en meget lille sød vask til at tømme termokander i og en lille vandhane… vasken er købt i Polen via min nabokone. Dørtrinet var færdigt/løst og skibstømmeren lavede et nyt bundstykke i egetræ, så fint.
I de huse jeg har arbejdet med, er der et loft med tapet.. også her. Entréen var ofret, det er nu iklædt et smukt blomstret tapet fra Holland. Loft og lidt ned af væggen. Enten kan man lide det eller også er det gyseligt. Til rummet har jeg arvet et entresæt i støbejern, det kommer fra en alderssvarende bygning i Aabenraa.

Genbrug….. I stuerne hvor loftet bevæger sig ned til galleri/skyggelisten, kunne man jo hænge billeder op. På genbrug fandt jeg en svensk bog med billeder af skibe, udskåret i træ. Carsten skulle vælge og det var vanskeligt at vælge 16 fra. Derfor kontaktede jeg forlaget og sandelig om der ikke var et eksemplar mere i kælderen. Bogen blev sendt til mig uden beregning. Og nu har jeg 32 skibsbilleder i glas og ramme.
Sofakunsten i TV-stuen er en forstørret kopi på lærred af et Sherfigbillede, som jeg fik som barn af min far. Jeg har aldrig set det andre steder og derfor har jeg købt rettigheden til det.
Sofabordene er 3 solide plader, som tidligere har været brugt i en udstilling med brændeovne. Benene til bordene er købt lange fordi de var billigere og så har vi selv kortet dem op.
Puderne i sofaen har jeg selv syet af div. stoffer, som jeg havde liggende.

Sofastykket har ramme af nogle pompøse, rammelister, som jeg hentede hos en kunstner i Varde… De samme lister er brugt som ramme til spejlene på badeværelset og en toilethylde. Tømrer Per lavede det hele og skulle kun have 24 tyskerbajere for ulejligheden 🙂

Kælderen er malet. Trykbeholderen flyttet og rørene malet røde. Der er kommet hylder op. Røde hyldeknægte (fra da vi lukkede Gram savværk i 1991) hylderne var sorte plader fra genbrug, som vi selv savede op og rundede kanter på. I kælderen sidder beholderen til det kogende vand i køkkenhanen. Under den gamle bordplade fra køkkenet , står der nu vaskemaskine og tørretumbler.

Carsten fik en kasseret måler, som kan måle forbruget af olie på oliefyret. Måleren blev skilt ad og renset og nu er den i funktion igen. I kælderen sad en styring af cirkulation af brusevand til baderummene i toiletbygningen. Den blev egentligt pillet fra, fordi vi ingen papirer havde og ikke mindst fordi, den var låst af en kode. Senere fandt vi manualen på nettet og når koden til gaskedler som regel er 1 2 3 4, kunne det samme jo gøre sig gældende for styringen. Koden blev afprøvet og virkede.

Lige nu arbejder vi på to fronter. Lofterne i skolestuerne/sovesalene, der var vores værksteder, de har en loftshøjde på 3,5 meter og skal have monteret gipsplader i næste uge og færdiggørelse af isolering af loftet. De gamle indskudsbrædder er fjernet, leren er båret ned i spande, loftet støvsuget. Derpå 100 mm isolering 2 lag gipsplader (lyd- og brandisolering), 70 mm isolering etabklering af gangbroer og 100 mm isolering ovenpå de 70 mm.

I den lille sovesal skal der være fire norske familiekøjer. I den store sal 8 køjesenge også norske hvidmalede køjer i træ i llængden 2,10m. Den gamle skoletavle kommer til at hænge i de store sovesal.
Jeg prøver at vedhæfte billeder…. håber det lykkes.
Det kan undre jer ,at vi ikke er helt færdige og alligevel søger…. forklaringen er at vi forcerer projektet p.g.a. Carstens sygdom. Hele projektet er financieret af Carsten…. og lidt mig. Der er ingen gæld i skolen og vi har ikke modtaget nogen støtte.
Projektet er vores ”lille barn” og for os tager ting tid. Vi springer ikke over hvor gærdet er lavest og det kan ses. Vi har investeret 10 års weekender og ferier i skolen.

Blik for brugerne

Når vi er færdige, kan skolen holde i 100 år mere. Energiforbruget er halveret. (vi kan ikke skifte vinduerne - bygningen er beskyttet udvendigt.

Inspirerende ressourcetiltag

Øen får endnu en overnatningsmulighed.

Eksempelværdi

Genialitet er evig tålmodighed! (Michelangelo). Her er der ikke sprunget over hvor gærdet er lavest. Her er barren sat højt. Og det giver bonus, håber vi. Det bliver en skole med mange indtryk og sjæl.

Levende bygningskultur

Se projektbeskrivelsen. Skolen blev købt for 250.000 kr. og er nu værdisat til 1.250.000 - - - hvad den reelle værdi er vides ikke.

Parter bag projektet

Bygherre er selskabet Aarø Lejrskole ApS
Lilian er 65 år og er den, der finder løsninger på konstruktion og materialevalg. Bestilling af byggematerialer. Sammensætninger af farver og kunstnerisk udsmykning. Jeg er den der spartler, maler, lakerer, olierer og tapetserer m.v. Og er i besidelse at et rimeligt ”gå til hånde” gen. Rydde op og holde orden i værktøjet er mit talent... logistik! man skal kunne finde sit værktøj... ik?
Carsten er 57 år og Gas Servicetekniker, tidligere VVS og i besiddelse af et udpræget talent for akkuratesse. Han har mange alsidige håndværksmæssige talenter ikke kun inden for sit fag. Han er f.eks. en fantastisk murer.

Skibstømmeren er Carsten fætter, der også er øbo. Han arbejder på skibsværftet i Aarøsund. Han er et fagligt geni. Han har bl.a. arbejdet med specialiteter og detaljer på Fregatten Jylland i 4 år.

Sted

Aarø 191, Aarø
6100 Haderslev

Realiseret

2022

Indstillingsår

2023, 2024

Anvendelse

Erhverv

Areal

1-500 m²