fbpx

Hvordan kan renoveringer skabe værdi for både investorer og klima?

Dato

31. oktober 2024

Renoverprisens Green Discussion på Building Green i København

Hvorfor er det er en god forretning at lave LCA-vurderinger og DGNB-certificeringer af renoveringer? Og hvordan kan man både skabe gevinster for både investorer og klimaet?

Det kan være dyrt at ombygge tidligere industri- og erhvervsejendomme og det siges ofte, at pensionskasser, andre bygherrer og developere hovedsageligt investerer i nybyg fremfor renovering for at kunne skabe økonomisk overskud. Til Renoverprisens Green Discussion på Building Green i København den 31. oktober, undersøger vi, hvordan renoveringsprojekter kan skabe gevinster, både for investorerne og for klimaet.

I dag skal bygherrer sikre dokumentationen for et nybyggeris klimapåvirkninger igennem en livscyklusvurdering, som indsendes til kommunen, når byggeriet færdigmeldes. Det er imidlertid ingen krav i forhold til renoveringsprojekter, så hvorfor gå den ekstra mil for at lave DGBN-certificeringer og LCA-vurderinger, når man renoverer den eksisterende bygningsmasse? Hvilke potentialer og udfordringer kan opstå fx i forhold til genbrug af konstruktioner og brug af genanvendte samt genbrugs- og upcyclede materialer? Og hvilke gevinster kan det medføre for både investorerne og for klimaet?

Til Green Session giver tre toneangivende aktører i branchen et indblik i erfaringer og eksempelværdien fra tre af de 160 projekter, der blev indstillet til Renoverprisen 2024. Du får mulighed for at møde:

  • Mia Manghezi, Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark

Mia Manghezi giver et indblik i, hvorfor pensionskassen arbejder med DGNB-certificering og LCA-vurderinger i deres udvikling og ombygning af den eksisterende bygningsmasse bl.a. Hellebæk Klædefabrik.

Den historiske industribygning indeholder i dag attraktive ejerboliger og erhvervslejemål i et projekt, som både omfatter renoverede industribygninger og nybyggeri i træ. Boligerne har som de første i Danmark opnået DGNB Platin præcertificering i kategorien ”Nye bygninger og omfattende renoveringer”. Derudover er boligerne præcertificeret med DGNB Hjerte, som fremmer sundhed og velvære med mennesket i centrum.

  • Søren Tscherning, Ejer og Adm. Direktør, Tscherning

Søren Tscherning fortæller om ambitionerne bag og erfaringerne med deres cirkulære renovering af en uopvarmet lagerhal til virksomhedens nye hovedkvarter med kontorer, mødelokaler og kantine. Renoveringen af Tscherninghuset er udført med størst mulig grad af genanvendte, genbrugte og upcyclede materialer. En LCA-vurdering, udført af SWECO, sammenligner renoveringen med opførelsen af en tilsvarende ny bygning.

Resultatet viser, at CO2-påvirkningen er 2,57 kg CO2 pr. kvadratmeter pr. år* for renoveringsprojektet. Havde man i stedet opført tilsvarende bygning med anvendelse af nye materialer, ville miljøpåvirkningen i stedet have været 6,11 kg CO2e pr. kvadratmeter pr. år*. Der er derfor opnået en besparelse på 58 pct., set over en betragtningsperiode på 50 år, når man sammenligner de to scenarier. (*Værdierne er eksklusive drift.)

  • Søren Madsen, Direktør og Byggeøkonom, GPP Arkitekter

I hjertet af Odense er en tidligere skofabrik renoveret og omdannet til 215 nye ungdomsboliger. Søren Madsen giver et indblik i processen bag renoveringen af Tigergaarden, og hvordan GPP og holdet bag renoveringen arbejder med LCA, bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet. Projektet er en af Danmarks første DGNB Guld certificerede renoveringssager.

Hvem står bag

Renoverprisen, stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond, afholder løbende netværksarrangementer, der inviterer branchen til at mødes om renovering og den eksempelværdi, som findes blandt andet i de indstillede projekter til Renoverprisen. Til Renoverprisens Green Discussion vil der være korte oplæg og en fælles panelsamtale med de tre oplægsholdere. Anne-Mette Hjøllund fra Renoverprisens Sekretariat er moderator.

Læs mere om Building Green her