Villa Søtoften

Renovering af enfamiliehus med genbrugstegl

Se mere

Villa Søtoften

Renovering af enfamiliehus med genbrugstegl

Realiseret

2019

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Villaen i Egå ligger på en vej der bærer præg af enten radikale ombygninger eller huse der helt nedrives for så at opføre et nyt hus på grunden. Tilgangen til villaen på Søtoften var en hel anden. Udgangspunktet har været at bevare så meget så muligt af den oprindelige arkitektur med respekt for materialiteten, arkitekturen og ressourcerne.

Enfamiliehuset er renoveret i to faser. Første fase har været en ombygning af hovedhuset, hvor krybekælder er blevet støbt ud, badeværelse, køkken og bryggers er blevet moderniseret, og lofter og gulve er blevet udskiftet.

Villaen er fra 1967 og den trængte til en renovering. Fase to bestod i delvis nedrivning af eksisterende garage samt læmur. Teglstenene blev rengjorte så de kunne genbruges i renoveringen og den nye tilbygning. Tilbygningen var et simpel greb, hvor et nyt tag blev lagt ud imellem resterne af den eksisterende garage og hovedhuset. De rengjorte teglsten er så brugt igen til at lukke huset og de har ligeledes muliggjort at eksisterende vinduer kunne flyttes uden det kunne ses.

Arkitektonisk set fremstår det samlet udtryk som et gennemtænkt og sammenhængende enfamiliehus med respekt for ressourcerne, og den oprindelige arkitektur.

Tilbygningen er ca. 69 m2. Den renoverede garage er blevet til en sekundær indgang. Tilbygningen indeholder stue, soveværelse, ekstra bad/toilet og et walk-in closet. Den østvendte facade et beklædt med listetræ og der er kun enkelte vinduer, da facaden vender ud mod gaden. Den vestvendte facade fremstår som en stor glasfacade, der åbner op mod haven.

Sternen er beklædt med sort listetræ, hvilket kører igen på det eksisterende hus. Alle fuger er blevet udskiftet, hvilket fremhæver samhørigheden. Alt i alt står det færdige hus i den eksisterende tegl, sort listetræ, nye Velfac vinduer og med nye kalk fuger.

Et hus der kan stå der de næste 50 år og kun blive smukkere.

Energikrav og bæredygtighed

De nedrevet teglsten er blevet genbrugt for at opføre tilbygningen, som består i at udlægge et tag henover den delvis nedrevet garage og læmur. Enkelt og lige til.

Bidrag til omgivelser

Bygningen fremstår mere sammenhængende og gennemtænkt, da der er blevet brugt de samme materialer i hele renoveringen. Den endelige renovering får boligen til at se ud som om den er bygget på samme tid, uden den oprindelig arkitektur er blevet ændret.

Eksempelværdi

Andre bygninger af samme type er enten blevet pudset op eller radikalt ændret. Dette kan ikke gøres om, om kræver ligeledes vedligehold. Villa Søtoften står i sin oprindelig pragt og vil kunne overdrages til den næste generation med respekt for miljøet og klimaaftrykket.

Udførelseskvalitet

Renoveringen er fortaget af Mureren.nu og fremstår i høj kvalitet. Den er løst i samarbejde med arkitekten og bygherre så det fremstår som det er tegnet ned til mindste detalje. En vigtig detaljer er en tegloverlægger som et udført i de eksisterende tegl. Det er svært at se at det er opført i genbrugstegl fra egen nedrivning.

Yderligere information om projektet

www.retaenk-arkitektur.com

Sted

Søtoften 47
8250 Egå