Villa S2

Fra gammelt lager til eksklusiv bolig i Fredericia

Se mere

Villa S2

Fra gammelt lager til eksklusiv bolig i Fredericia

Realiseret

2019

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Historisk baggrund: Ombygning og renovering af gammel lagerbygning, beliggende inde for Voldene i Fredericia. Bygningen er oprindelig opført i 1937, til lager for den nærliggende brugsforening, kaldet; “de danske statsbaner brugsforening”. Senere blev brugsforeningen konverteret til “etatens brugsforening”. Dermed kunne også postvæsenet handle i brugsforeningen. I 1970 blev ejendommen solgt til Skousen husholdnings maskiner, som drev deres forretningen på stedet ind til 2001 / 2002. Da virksomheden flyttede, blev den blot forladt, og ejendommen lå hen i 12-14 år, indtil Vi købte den i 2015. Ejendommen var registreret som erhvervsejendom, da Vi købte den, og så er ejendommen beliggende nær Fredericia`s Voldanlæg, som er en kulturarv, og beskyttet af og ved en voldbeskyttelses linje. Netop Vores ejendom ligger inden for denne linje, og denne beliggenhed har været med til at begrænse hvad, Vi kunne få lov til i forhold til at energirenovere.
Vi overtog en rødstensejendom, hvor halvdelen af taget var styrtet sammen. Der var vand i kælderen, og bygningen var fyldt med råd. Det var kun pga. en konstruktion med betonklodser under træsøjlerne i kælderen, som gjorde at træsøjlerne ikke var rådnet op; og netop dette var årsagen til at bygningen ikke var styrtet sammen. Den grundlæggende bygningsmasse virkede robust, og så kunne jeg se at der var muligheder og potentiale i rummene. Jeg fik skitseret og tegnet huset som det er endt med at være. Og så var missionen, at når Vi skulle bygge, så skulle Vi bevare så mange af de gamle materialer som muligt, og de gamle materialer som muligt skulle findes frem og gøres synlig. Da der var mange materialer der var gået til, måtte Vi finde de materialer frem, der kunne anvendes, og så fordele dem der, hvor de gav mest effekt ved at blive synlige.
En af løsningerne blev, at fjerne dækket og bjælkerne i stueetagen, og så bruge dem på første salen til både spær og bjælkelag. Dækket i stueetagen blev støbt op i beton (og i lagt gulvvarmeslanger). Dækket fremstår som færdigt beton, og Vi har derigennem bevaret illusionen / følelsen af, at det har været et lager. Boligen er bygget op omkring trappen, der går igennem alle 3 etager (se videre under brugskvalitet)..
Renoveringen har været en balance imellem at bruge det gamle, og skabe det unikke i forhold til nutiden.

Eksempelværdi

Renoveringen er Vores bidrag til bykulturen i Fredericia, og et udtryk for, hvordan netop denne renovering har været katalysator for de øvrige ejere af ejendommene i gaden og området. Vi har bevist, at selv om bygningen fremstod klar til nedrivning, så kan bygningsmassen og bygningsmaterialerne anvendes, og endda være med til at gøre en bolig speciel. Ved at bruge så mange af de gamle materialer som muligt, rense murværk og beton ned, lavablæse og slibe træbjælker og træ, tilsætte nye materialer, og krydre det med en flot belysning, der fremhæver detaljer og strukturer i materialerne, så har bygningen rejst sig fra ruinen, og til stadighed bidrager til by- og arkitekturkulturen - og historien i byen. Målet var at skabe en unik bolig ud af en gammel og slidt bygningsmasse….

Samarbejde

Projektet har være udfordret af, at ejendommen oprindeligt var registreret som erhvervsejendom, og at ejendommen ligger placeret inden for kulturarv beskyttelseslinjen til Volden. En af problemstillingerne har derudover været, at jeg selv både stået som Arkitekt / rådgiver, entreprenør og bruger af og på ejendommen. Denne problemstilling har gjort, at min måde at gøre tingene på, ikke har passet ind i nogen offentlige kasser. Kommunen har undervejs ikke haft viljen til hjælpe og lade problemerne løse, og bl.a. opfordret mig til at rive bygningen ned, og bygge nyt, hindret mig i at udføre klimavenlige løsninger, og i det hele taget været modstander af ejendommen og måden tingene blev gjort på. Vores største modstander i projektet har i hele forløbet været Fredericia kommune. Havde Fredericia kommune haft viljen til at hjælpe med at løse problemstillingerne i forhold til lovgivningen, så kunne byggeriet have været endnu bedre, både for byen og for miljøet.

Brugskvalitet

Boligen er skabt til en familie på 2 voksne, og 4 børn. Man ankommer til boligen via en gangbro. Når man entrerer boligen, træder man ind i en hall, der åbner sig op i alle boligens 3½ etager. Boligen er skabt og bygget op i niveauer. Den store trappe fører op til den øverste etage, der er det område hvori familien samles. Første salen indeholder køkken / alrum, spisestue og stue, samt viktualierum og et wc. I stueplan er den store voksenafdeling placeret. Afdelingen indeholder et stort soveværelse / walk-in, og så et meget stort badeværelse, med tilknyttet wc. Fra hall’en er der adgang til bryggers, og så stueetagen værelse. Værelset er placeret i nærheden af soveværelset, sådan at familiens yngste ikke er for langt væk fra de voksne. Paterre etagen er familiens aktivitetsområde, som indeholder en stue / biograf, vinrum, plads til dartspil, og pladespilleren til vinylplader. Derudover er der værelser til de store børn. I kælderen er motionsrummet, og så et badeværelse. Samlet set er boligen er bygget op i forhold til de funktioner som familien værdsætter og har glæde af. Særligt skal nævnes soveværelset, som er placeret så det altid ligger i skygge og som dermed er konstant behageligt klimatiseret, dagslyset på første salen, og dagslyset i al almindelighed. -og så den kunstige belysning, der er skabt specielt til, og fuldender arkitekturen, kvaliteten og udtrykket i boligen.

Bidrag til omgivelser

Bygningen og anlægget fremstod som, og var ude fra set som en tilgroet rotterede. Gården var tilgroet, udhuse i gården var styrtet sammen. Gården var belagt med asfalt, og bygningskomplekset stod som det var forladt for 12-14 år siden. Vi har ryddet gården op, fjernet asfalt og i det heltaget renoveret bygningen set ude fra. Gården har Vi nyanlagt, med bl.a. en ny pigstensbelægning (som det var i gamle dage), en let bevoksning, og en lyssætning der får gården til at fremstå som noget særligt. Vores bidrag til omgivelserne har motiveret andre til at turde investere i naboejendomme, som nu også, enten er, eller er ved at blive renoveret. området var en "rotterede", men er gået til at være en del af byen, som bliver positivt omtalt.

Økonomi og værdiforøgelse

Ejendommen var forladt og glemt - gemt bag en rusten og tilgroet port, dækket af en skov af træer, i en gade, hvor ingen turde færdes efter mørkets frembrud. Området, herunder netop denne ejendom var i sig selv et sted, hvor der kun kom uvedkommende, og i ejendommen foregik diverse former for handel. Bag ejendommen ligger byens fredede Voldanlæg, som danner en smuk ramme om den indre by, og byder på et utal af rekreative muligheder. Vi blev frarådet at købe ejendommen. Som det blev sagt; "Det var den forkerte ende af byen...." Følelsen med bygningen var, at netop denne ejendom var en "once in a lifetime" mulighed, for at skabe noget unikt ud af noget gammelt. Resultat er blevet, ved at rydde op, og finde det bedste frem i bygningsmassen, er der skabt en interesse for området, og ikke kun os, men også naboejendommen har fået mod på, og interesse i at renovere og modernisere, på en måde, så både gaden og området nu fremstår som et attraktivt, åbent, lyst og venligt område, som mennesker har lyst til at færdes i. Vi har med renoveringen været med til at skabe en gade og et område, der er blevet mere attraktivt i byen, hvor folk tør færdes. Vi købte en ejendom, som kun havde grundværdien. Den nylige økonomiske værdisætning af ejendommen har vist, at hvis man gennemtænker ejendommen og området, så kan der skabes en værdi der langt overgår gennemsnittet i byen, og værdien for området som helhed, både for byen som helhed, og mennesket i særdeleshed.

Energikrav og bæredygtighed

Boligen er opført bæredygtigt, alene ved at skabe en bolig ud af de materialer der var på stedet. Vi har ikke købt mursten, og det træ der er anvendt, er primært træ der var på og i bygningen. De mursten der er brugt, er sten fra nye vinduesåbninger, og vægge der er brudt ned i bygningen, der er gjort rene, og brugt på ny. Vi har brugt alt det træværk der kunne bruges, og tilføjet nye materialer af høj kvalitet, for at skabe et modspil til de gamle materialer, på en måde så de nye og gamle materialer spiller op imod hinanden, og dermed fremhæver hinanden og gør hinanden endnu smukkere. Træværk og murværk er behandlet med natur olier, og jernbjælker er blot rengjorte, og så 100 % originalt og fremstår med synlige bolte og let rust.

Udførelseskvalitet

Linjerne var i ejendommen (Facaden). -Linjerne skulle bare findes frem, og anvendes. Og så havde bygningen de gamle materialer, rum og oplevelserne, som kun en ældre ejendom kan give. Ved at kigge overordnet på planerne og ejendommen, og bruge de materialer der ikke var gået til af tiden, og bruge de materialer der var gode nok, bedst muligt, og så sætte dem sammen med nye materialer af høj kvalitet, har Vi skabt en løsning hvor de nye materialer fremhæver de gamle materialer, og de gamle materialer fremhæver de nye. Kvaliteten ligger også i at skrabe mange års maling og slid af materialerne, og så finde de smukke gamle strukturer, detaljer og kvaliteter frem. De gamle materialer er tilsat nye materialer af høj kvalitet, der samlet skaber en bolig i en meget høj kvalitet. Kvaliteten og detaljerne fremhæves med en belysningsplan, der er med til at understøtte og vise strukturen og kvaliteten i de gamle materialer. Kvaliteten er også skabt ved at være med til at renovere en lille del af et område, som dermed er med til skabe kvaliteter for byen som helhed, og det enkelte menneske i særdeleshed. Renoveringen har været med til at skabe tryghed i denne del af byen.

Yderligere information om projektet

https://therkildsensarkitektur.dk/boliger/villa-s2.aspx

Sted

Vester Voldgade 5
7000 Fredericia