Træhuset i Vanløse

Bæredygtig transformation

Se mere

Træhuset i Vanløse

Bæredygtig transformation

Realiseret

2015

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

TRÆHUSET I VANLØSE

Vi købte et gammelt hus, som måske var det grimmeste hus i Vanløse – pakket fuldstændigt ind i gule maskinmursten med rødt tegltag og omgivet af en masse små tilbygninger i groft, rødmalet træ. Vi så potentialet i, at huset havde en god grundgeometri, der var mulighed for at bygge til, og så var det beliggenheden der trak – et stenkast fra Frederiksberg.

I et område med en meget blandet bebyggelse, af etagebyggeri, rækkehuse og villaer, i røde mursten, gule mursten, pudsede villaer og nyt elementbyggeri, var der ikke meget der dikterede bygningens ydre. I dette område kunne man godt tillade sig at afprøve et nyt materiale, som blev cedertræ i vores tilfælde.

Vi udvidede huset med 50 kvadratmeter, uden at man kan se overgangen mellem gammelt og nyt, da vi pakkede hele huset, inklusive taget, ind i en homogen beklædning i cedertræ, så det fremstår som et samlet hele. Desuden fjernede vi alle de små knopskydninger af garage og skure og løste pladsbehovet indenfor husets grundgeometri. Indvendigt rev vi alle vægge, badeværelse og køkken ned og efterisolerede hele huset, samt fjernede risikoen for råd og svamp. Træbeklædningen er i øvrigt et element vi har brugt mange gange før i vores arbejde som arkitekter, som også er typisk nordisk og et af de få moderne facadematerialer, som får en flot patina over tid. Og så er det samtidig en bæredygtig løsning at bruge træ, (som er fra Moelven) og ikke mindst vedligeholdelsesfrit i 50 år. Vi udskiftede alle vinduer med nye vinduer, med en meget lav U-værdi og efterisolerede hele taget. Alle disse tiltag gjorde at varmeforbruget i huset er ekstremt lavt.

Stuen er bygget i et lavere niveau end spisekøkkenet, hvilket giver tre vigtige effekter; Først og fremmest får man en fantastisk rumfornemmelse, når rummet åbner sig op og giver den ekstra rumhøjde, der gør, at man virkelig føler, at der er et rumligt overskud. Det andet er, at man kommer tættere på haveniveauet. Hvor der før var en barriere mellem hus og have, trækkes haven idag ind i huset og det grønne bliver meget tilstedeværende. Det tredje er, at man får opdelt køkken og stue lydmæssigt og visuelt, selvom det er et sammenhængende rum.

Inspirationen var de såkaldte townhouses, som man fx ser i London og New York, der ligger lidt klemt mellem tæt bybebyggelse, men alligevel er et åndehul i kraft af den lille grønne plet have, man får med, og de forskellige etager, man får mulighed for at sprede sig på, som gør det nemmere at være en stor familie med mange aldre og forskellige behov, for at kunne trække sig tilbage. Man kan også sige at det er en nyfortolkning af den klassiske villa typologi.

Den bedste løsning er det store sammenhængende køkken-stue rum, som er der, vi lever hele vores liv. Før var det to meget små, mørke rum med et lille-bitte køkken, der hvor vi i dag har spisekammer. Det har vi fået åbnet fuldstændigt, rykket køkkenet ud i det store rum, åbnet mellem de to rum og bygget den ekstra stue på, med glasvæg ud til haven, så det vælter ind med lys i hele stueetagen.

Bidrag til omgivelser

Træhuset ligger som en træbeklædt perle i sin præcise form, i et broget område, omgivet primært af etagebyggeri i gule og røde mursten, samt etagebyggeri i billige elementer. Huset er blevet noget man taler om i området og et lille vartegn for området. Træhuset er blevet noget af et tilløbsstykke i Vanløse, hvor utroligt mange mennesker lægger vejen omkring, for at tage billeder og beundre det usædvanlige ydre. Mange mennesker fotograferer huset hver eneste dag og stopper op og får en oplevelse.

Energikrav og bæredygtighed

Træhuset udmærker sig som et bæredygtigt projekt, i og med at vi genbrugte det eksisterende konstruktion af ydervægge, etageadskillelse og bærende vægge, samt tagkonstruktion, efterisolerede det eksisterende hus med 250 mm isolering i alle husets ydervægge og fjernede risikoen for råd og svamp i ydervæggene, som havde gjort huset usælgeligt. Endvidere udskiftede vi alle vinduer med nye 3-lagsvinduer, med en meget lav U-værdi og efterisolerede hele taget med 350 mm isolering. Derudover beklædte vi huset med de karakteristiske cedertræslister, som i sig selv er et bæredygtigt materiale og som er vedligeholdelsesfrit i 50 år. Det resulterede i et ekstremt lavt varmeforbrug og en energiklasse A vurdering, hvor det før var en F.

Sted

Morsøvej 14
2720 Vanløse