fbpx

Villa i skoven

Fra 80ér til huset i skoven

Se mere

Villa i skoven

Fra 80ér til huset i skoven

Læs projektets egen beskrivelse

Ved første samtale omkring boligen med Bygherre, skulle der et ekstra værelse til, dermed en minimal ændring af bygningen i sin nuværende standard. Processen blev dog en hel anden, efter flere samtaler mellem Bygherre og arkitekt.

Huset var et muret hus fra 83erne og med en tilbygning fra 2003 – placeret i skoven tæt ved Guldbæk i Nordjylland.

I processen kom der flere ønsker til og en forståelse af, at huset skulle have udtryk af et træhus i skoven, dermed ombygget af sine omgivende materialer, som samtdig udviklede en mulighed for at forbedre energibehovet og gøre huset mere bæredygtigt, samt nye funktionelle behov i planløsningen.

Beklædningen er Thermowood, vinduer og døre er energivenlige, samt ved taget er det med genanvendelse af eksisterene spær. Dog ikke i den nye tilbyning.

Den nye tilbygning skal agere som orangeri, et varmt rum for passiv solopvarmning. Dog ses rummet ikke udelukkende som energibesparende, men arkitektonisk at føle sig nærmere naturen og de omgivende træer og skoven.
Rummet bliver i dag flittig brugt som legerum, kafferum efter middagen, vennesamtaler ect. Et rum med mange muligheder og et sted som brugerne nyder at tilbringe tiden.

Der er udført en pergola i “gårdrummet”, for dermed også at føle man er er overdækket uden for.
Dog er pergolaen primært at danne solafskærming til køkken / alrummet.

Huset indretning har i dag fået et kig gennem huset – dermed kan man se gennem gangen til skoven, modsat til kanap med ophold og ankomst. Omkring dette er alrummet som husets hjertet.

Overordnet var det at forvandle huset fra 83 – en murstenvilla, – til et træhus i skoven.

Blik for brugerne

Brugerne er i dag glade for den proces de har været igennem, selvom en ombygning / renovering kræver meget energi for en Bygherre. De ser huset som deres hjem og udfylder alle de muligheder som der kan opstå i huset, både funktionelt og med de forskellige oplevelser de kan få rundt i bygningen.

Eksempelværdi

At forvandle en murstensvilla fra 83 - til et træhus i skoven, som respekterer sine omgivelser og giver beboerne den livskvalitet som de har søgt, må være et eksemple på det gode liv i skoven.

Faglig kvalitet

I forbindelse med opbygningen, var alle håndværker omgivet med medejerskab og kunne se muligheder for det byggeri de skabte. Der er altid udfordringer ved ombygning / renoveringen og i forløbet var det desværre nødvendigt at understøbe indvendige vægge, a disse ikke var understøttet. Grunden til dette var at terrændæk skulle fjernes for efterfølgende at efterisolere efter dagens standard og udføres med gulvvarme. Dette kræver en del udgravning. Hældning på taget var ikke det samme ved tag og ved valm. Dette gav lidt udfordinger ved væg og tag - pludselig havde det ikke samme højde, efter man fjernede udhænget. Dette blev løst med at påfore lidt mere på ydervæggen.

Parter bag projektet

Udførende arkitekt er GADEPLAN ApS

Sted

Skodshøj 12
9530 Støvring / Guldbæk

Fotos: GADEPLAN og Bygherre

Realiseret

2023

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2