fbpx

VILLA AASKOV – FRA 90’ER FEST TIL NUTIDIG FAMILIEBOLIG

RENOVERING & MODERNISERING AF VILLA MED AFSÆT I DEN EKSISTERENDE BYGNINGSMASSE

Se mere

VILLA AASKOV – FRA 90’ER FEST TIL NUTIDIG FAMILIEBOLIG

RENOVERING & MODERNISERING AF VILLA MED AFSÆT I DEN EKSISTERENDE BYGNINGSMASSE

Læs projektets egen beskrivelse

Da bygherre overtog villaen, der oprindeligt er opført i 1925 og siden totalrenoveret i 1991, var det med 3 klare ønsker og visioner for den gennemgribende renovering.

Som klar førsteprioritet var ønsket om at optimere planløsningen og skabe nutidige rammer for det gode familieliv. De tidligere ejere var et ældre ægtepar og planløsningen var deraf ikke tidssvarende for en familie med 3 børn. Ombygningen rummer blandt andet et samlende leverum, der nu er omdrejningspunkt for familiens dagligdag og aktiviteter.

Derudover var det afgørende for familien, at villaen skulle være med til at give noget tilbage til nærmiljøet. Ombygningen af den eksisterende udsigtsvilla har derfor haft stor fokus på at skabe et imødekommende, venligt og åbent udtryk mod gaden, samtidig med, at der værnes om familiens privatliv og der åbnes op mod den storslåede udsigt.

Sidst men ikke mindst, var det projektets hovedide at bevare, genbruge og udnytte den eksisterende bygningsmasse i videst muligt omfang, således boligens iboende kvaliteter i dag fremstår som en naturlig del af den gennemrenoverede villa.

Blik for brugerne

Villaens placering umiddelbart op af villavejen, tæt mod naboerne, var en afgørende faktor for bygherre i arbejdet med den opdaterede plandisponering og indretning. Det har således været vigtigt at etablere en vis grad af afskærmning, så man ikke føler sig generet af forbipasserende. Her har brugen af lameller ud mod vejen sikret en uovertruffen grad af privatliv. Udskiftningen af vinduerne og åbningen fra den gamle entre til stuen har derudover transformeret ankomstoplevelsen, så man nærmest føler sig svævende over vandet ved ankomsten i entréen. Når man bygger nyt eller renoverer en villa, der ligger lige ud til vandet, som Villa Aaskov, kan man nemt komme til at lægge al sin energi på fjordudsigten og helt glemme ”den anden side” af huset. I renoveringen har man netop haft fokus på ankomst facaden, og skabt et åbent og venligt udtryk mod gaden, hvor både rumforløb, materialevalg og detaljering skaber et let tilbagetrukket ankomstareal, som samtidig inviterer indenfor.

Eksempelværdi

Renoveringsprojektet fungerer som et eksempel på, hvordan genbrug af eksisterende bygningsmasse kan skabe værdifulde resultater og demonstrerer ligeledes de muligheder, der opstår, når man ser potentialet i eksisterende villaer. Ved at arbejde med den eksisterende bygningsmasse, selvom den måske ikke umiddelbart er arkitektonisk imponerende, kan man med få præcise arkitektoniske tiltag opnå spændende og overraskende kvaliteter både arkitektonisk og funktionelt. Som eksempel har beslutningen om at bevare den originale, karakteristiske tagform, i en simplificeret udgave, bidraget til, at villaen fremstår med en jordbunden horisontalitet, der forankrer boligen naturligt i sin kontekst.

Parter bag projektet

BYGHERRE: Dorte & Jakob Aaskov
ARKITEKT: BAKS Arkitekter, Rasmus Bak & Hjalte Rude Trangbæk
TOTALENTREPRENØR: Aaskov Byggefirma

Sted

Stranden 21
6000 Kolding

Realiseret

2023

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2