fbpx

Vestsalen, FÆNGSLET, Horsens

Fra lukket fængselsgård til åben kultur- og konferencesal

Se mere

Vestsalen, FÆNGSLET, Horsens

Fra lukket fængselsgård til åben kultur- og konferencesal

Læs projektets egen beskrivelse

Vestsalen tilfører FÆNGSLETs rå rammer en eksklusiv atmosfære, der arkitektonisk og byggeteknisk nænsomt og respektfuldt har skabt et indgreb der understøtter helheden af den unikke kulturinstitution, FÆNGSLET.

Med sit usædvanlige design er Vestsalen et bygningsværk, der ikke findes andre steder i verden. Salen er skabt ved at åbne bygningen med en glasfacade ud mod den store fængselsgård, mens et transparent tag overdækker den indre fængselsgård. De store glasdøre mod vest kan skydes til side og åbne op til den ydre fængselsgård.

FÆNGSLET’s rå og historiske rammer giver unikke muligheder, som ikke findes andre steder i Danmark. For at kunne forløse det potentiale var det nødvendigt at fortsætte udviklingen af den gamle bygning, og det er gjort ved at føje nyt til gammelt og i bogstavelig forstand åbne det massive bygningskompleks op. Gennem et helt unikt arkitektonisk greb skaber projektet et helt nyt rum, der inviterer det store kultur- og erhvervspublikum inden for til en bred vifte af oplevelser.

Samlet set er Vestsalen på cirka 1.200 m2 og kan rumme op imod 1000 gæster. Størrelsen er således sammenlignelig med regionale spillesteder som Vega i København og findes ikke i dag i Horsens-området. Salen er meget fleksibel og kan også deles op i to, så den er anvendelig til en bred vifte af arrangementer lige fra koncerter til møder for mindre grupper.

Blik for brugerne

At lave et lille indgreb med en stor effekt, er en bæredygtig tankegang. Ved at overdække et af de indre fængselsrum, udnyttes den eksisterende bygningsmasse, og der skabes et nyt rum blot ved tilføjelse af én klimaskærm i form af et glastag. Det er få nye materialer der er brugt på at skabe et så unikt rum i eksisterende omgivelser, og det viser at det giver stor effekt at arbejde med eksisterende bygninger, som i dette tilfælde også er meget mindre materiale- og ressourcekrævende. Fængslet ydermure består af massivt murværk og dermed har der været potentiale for genbrug af rigtig mange mursten. Ydermurene i FÆNGSLET er muret med relativt svag kalkmørtel, hvilket var normen på daværende tidspunkt, og er et godt udgangspunkt for genbrug, fordi det gør murstenene lette at adskille og rengøre. Teknologisk Institut har lavet vurderingen og stenene er indsamlet og renset, så de kan benyttes i kommende nye kommunale projekter.

Inspirerende ressourcetiltag

Med Vestsalen er FÆNGSLETs vision om at åbne en tidligere lukket verden op og invitere det store publikum ind til oplevelser ud over det sædvanlige for alvor ført ud i livet. Med det nye byggeri har FÆNGSLET og byen fået en helt ny række muligheder. Den nye Vestsal giver FÆNGSLET de optimale, fleksible muligheder for at afholde en bred palet af koncerter, kulturelle arrangementer og særlige events. Samlet set er salen 1.200 m2 og kan rumme op imod 1000 gæster. Ved sommerarrangementer åbnes salen, så inde- og udearealer flyder sammen. Salen er meget fleksibel og kan også deles op i to, så den er anvendelig til en bred vifte af arrangementer lige fra koncerter til møder for mindre grupper.

Eksempelværdi

Bevaringen af historien om FÆNGSLET og med tilføjelse af Vestsalen skabes et helt særligt sted, i unikke oplevelser der ikke findes andre steder, hverken lokalt, regionalt eller internationalt. Vestsalen er et godt eksempel på at finde noget særligt ved et sted, forstærke det og gøre det tilgængeligt for flere. FÆNGSLET fremstår stadig som FÆNGSLET efter transformationen, da det arkitektoniske indgreb er stærkt men underspillet, i respekt for den eksisterende bygningsmasse. Den arkitektoniske behandling af det eksisterende og balancen mellem det rå og det enormt detaljererige ved tilføjelse af Vestsalen, er et særdeles godt eksempel på en transformation og renovering.

Levende bygningskultur

At overdække et indre gårdrum med tegl på alle sider og omdanne det til et kultur-, koncert og spillested er ikke let, både hvad angår konstruktion og akustisk. Vestsalens gårdrum er overdækket med et glastag for at give et let, svævende og transparent udtryk, der fremstår som en himmel over salen. Overdækningen tager udgangspunkt i ønsket om både at skabe et fleksibelt rum, men også at skabe en arkitektonisk stemning, der bevarer karakteren af uderum. Glastaget henter nordlys ned i salen og skærmer sydlyset. I tagkonstruktionen er der indbygget mørklægning og akustikdæmpning, som kan gemmes væk, når det ikke er i brug. I indergården hænger to store akustiktæpper ved nord- og sydvæggene. Under hele Vestsals-projektet har salens akustik været højt prioritet, og der er stillet store krav til den akustiske dæmpning. Akustiktæpperne for endevæggene er skabt for at sikre en god lydoplevelse til konferencer, koncerter og andre arrangementer. Tæpperne er bearbejdet kunstnerisk og giver en æstetisk oplevelse i sig selv – de fremstår som lette skyer, der i bløde bølger danner en kontrast til de robuste murstensvægge. Materialer og unikke løsninger, som på sin vis skal være helt underspillede i forhold til at sætte fokus på det eksisterende. Byggeriet af Vestsalen har været banebrydende. Der er blevet fjernet en bærende etage i den 150 år gamle bygning – en stor operation, og derfor blev byggeprocessen skræddersyet specifikt til Vestsalen. Der blev opfundet et helt særligt system til at afstive bygningen for at forhindre de 4000 tons tunge overliggende etager i at styrte sammen. Der blev specialfremstillet i alt 150 tons tunge stålsøjler for at skabe en permanent bærende konstruktion. Placeringen af stålkonstruktionerne krævede præcision ned til mindste millimeter.

Parter bag projektet

Totalrådgiverteamet har bestået af arkitektfirmaet CUBO, Rambøll på ingeniør-, installations- og akustiksiden, NIRAS som bygherrerådgiver, CASA A/S som hovedentreprenør, mens det er arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, der har stået for landskabsdelen.

Yderligere information om projektet

https://faengslet.dk/vestsalen/ og https://cubo.dk/projekt/faengslet-vestsalen/

Sted

Fussingsvej 8
8700 Horsens

Realiseret

2021

Indstillingsår

2022

Jubilæumskategori

Institutioner

Areal

501-5.000m2