fbpx

Totalt tilgængeligt bibliotek

Nærum Bibliotek og Historisk Arkiv

Læs projektets egen beskrivelse

Rudersdal Kommune har fået renoveret indgangspartiet til Nærum Bibliotek og Historisk Arkiv for at skabe bedre tilgængelighed og adgangsforhold, og det har åbnet op for en række nye brugere – både personer i kørestol og forældre med barnevogn. Renoveringen er speciel, da bygningen er fra 1920, og det er en ejendom med høj bevaringsværdi. Det betød, at der skulle tages særlige hensyn i form af indretning og materialevalg.
Bygningen har fået et tilgængeligt indgangsparti med en løfteplatform og en ændret indgangsportal, så alle nu uanset nedsat bevægelighed kan komme ind på biblioteket, hvis de bare har deres sygesikringskort til at åbne døren.
For at montere løfteplatformen på højre side af trappen var man nødt til at udvide den eksisterende granittrappe. Men det arkitektoniske og æstetiske udtryk skulle fastholdes. Derfor blev den eksisterende granitsten suppleret med nye fra Moseløkken på Bornholm.
Det var rådgivningsvirksomheden Gaihede, ingeniører & arkitekter, der stod for planlægningen, projekteringen og styrede udførslen. I hele byggeforløbet var der helt tæt dialog mellem Gaihede og Rudersdal Kommune, som var repræsenteret ved Rudersdal Ejendomme og Rudersdal biblioteker. Det betød, at bygherre kunne komme med input i hele forløbet. Det var vigtigt, da bygningen kræver visse hensyn, og samtidig var det vigtigt at identificere brugernes behov og logistik.
Rudersdal er en af de kommuner, der er langt fremme med at gøre de kommunale bygninger tilgængelige, så alle mennesker ved egen hjælp kan benytte servicetilbud i offentlige bygninger, uanset om de har et handicap, sidder i kørestol, er ældre og gangbesværede eller kører med et barn i en barnevogn.
Ejendommen er oprindeligt opført som landsted i 1920 med de ældre herregårde fra forrige århundreder som arkitektonisk forbillede. Mindre end 20 år senere skifter ejendommen anvendelse og bliver til Nærum Bibliotek, som vi kender det i dag. Den har en høj bevaringsværdi og er kategoriseret som 2 på SAVE-skalaen.

Blik for brugerne

Med den øgede tilgængelighed har både bygningen og biblioteket øget relevansen for kommunens borgere. Renoveringen har bragt den ældre bygning frem til nutiden med nye funktioner og øget anvendelighed, og det gør den bæredygtig i det lange løb.

Brugskvalitet

Brugskvaliteten kan næsten ikke blive bedre, Hele projektet gik ud på at sikre øget tilgængelighed for en breder gruppe af brugere, og det mål er nået.

Bidrag til omgivelser

Et tilgængeligt bibliotek og historisk arkiv er et stort aktiv for borgere fra nær og fjern. Det opfylder deres behov for viden, samtidig med at biblioteket bliver et socialt omdrejningspunkt. Endelig har bygningen bevaret sit arkitektoniske udtryk.

Eksempelværdi

Renoveringen af Nærum Bibliotek og Historisk Arkiv er et godt eksempel på, hvordan man kan sikre tilgængeligheden på en næsten 100 år gammel bygning uden at gå på kompromis med bygningens særlige arkitektoniske udtryk.

Solidt samarbejde

Et projekt som dette kræver et tæt og smidigt samarbejde mellem bygherre, brugere, rådgiver og entreprenør. For at sikre tilgængelighed og arkitektur har der været drøftet mange ting undervejs, samtidig med at rådgiveren har holdt fast i den røde tråd.

Økonomi og værdiforøgelse

Investeringen er meget fornuftig. Biblioteket lever op til kravene om tilgængelighed, og i og med der kommer flere brugere, kan det også dokumentere øget offentlig relevans og eksistensberettigelse.

Udførelseskvalitet

Udførslen har krævet specialiserede håndværkere, der har arbejdet efter traditionelle metoder, som smedemester, stenhugger, brolægger og murer. Samtidig har det teknisk været et kompliceret projekt med IT-løsninger, der skulle integreres med hinanden.

Parter bag projektet

Bygherre, Rudersdal Kommune
Totalrådgiver, Gaihede a/s
Hovedentreprenør, JDN Entreprise A/S

Yderligere information om projektet

http://www.gaihede.dk/forbedret-adgang-til-naerum-bibliotek

Sted

Biblioteksalleen 3
2850 Nærum

Realiseret

2015

Indstillingsår

2016

Anvendelse

Kultur

Areal

1-500m2