Nomineret 2018

The Silo

Transformation af tidligere kornsilo til private lejligheder og offentlige attraktioner

Se mere

The Silo

Transformation af tidligere kornsilo til private lejligheder og offentlige attraktioner

Realiseret

2017

Anvendelse

Bolig

Areal

5.001-20.000m2

Beskrivelse

The Silo er en del af transformationen af Københavns Nordhavn – et postindustrielt udviklingsprojekt, der i øjeblikket forvandler en tidligere industrihavn til fremtidens bæredygtige bydel. Industrielle bygninger og strukturer har spillet en afgørende rolle for havnens historiske karakter og identitet. De har fungeret som vartegn og bymæssige ankre, men har i de seneste år stået som forladte men synlige reminiscenser og monumenter fra en svunden tid.

Nordhavnens højeste silo, DLG-siloen – også kendt som ”HVA DRIKKER MØLR”-siloen, er med transformationen blev omdannet til “The Silo” og indeholder i dag private lejligheder og offentlige attraktioner. På mange måder havde det været lettest at rive den enorme silo ned og bygge nyt op fra grunden, men siloens iboende kvaliteter gjorde den til en ressource, frem for industrielt affald. For at bevare identiteten, autenciteten og historien på bedst vis, er transformationen af siloen derfor udført indefra og ud således, at dens eksisterende monolitiske ydre og majestætiske indre er bevaret mest muligt. Siloen er blev iført en ny frakke – en klimaskærm af galvaniseret stål – og det indre er beholdt råt og urørt. Et arkitektonisk koncept, der i ét greb både fornyer siloen, men samtidig opretholder og forstærker dens særlige egenart, historie og relevans.

Eksempelværdi

Inden transformationen havde den nedrivningstruede kornsilo stået forladt i over et årti og var fyldt med graffiti og duer. Den var kendt som “HVA’ DRIKKER MØLR”-siloen, da denne tekst stod skrevet med store, sorte, graffitimalede bogstaver på facaden. Et ikon, der krævede en transformation med stor respekt for det eksisterende. Efter at have stået tom i mange år, er det i dag ikke kun bygningen, der har undergået en transformation, men hele området omkring har forvandlet sig til et tæt bebygget kvarter ved vandet. Transformationen af siloen er dermed et eksempel på, hvordan renovering af industrielle bygningsværker kan understrege et områdes historiske arv og blive et nyt vartegn for en bydel.

Målet med transformationen var derudover at omdanne siloen indefra og ud på en sådan måde, at den ikke skulle miste sin massive karakter og identitet og dermed tabe sin afgørende reference til tidligere brug. Ved at iklæde siloen en ny facade har det været muligt at lade bygningens indre betonstruktur stå rå. Derudover har facadens kantede geometri givet siloen en monolitisk helhedsfornemmelse - som i sin fortid.

Brugskvalitet

Siloens rationelle form og facon er et direkte resultat af sin oprindelige funktion som kornsilo. Kravene til opbevaring og behandling af korn i den gamle silo har bevirket en storslået rumlig variation etage for etage, der har resulteret i 38 unikke lejligheder. Hver lejlighed har minimum 3,5 meter til loftet, hvoraf nogle, som eksempelvis den såkaldte ”Katedral” på øverste etage, har en imponerende loftshøjde på 7 meter. Ved at beholde den gamle silos unikke etagehøjder og rumligheder, understreges bygningens historiske spor. De oprindelige strukturer er bevaret så rå og urørte som muligt, og synlige betonsøjler og -vægge er derved blevet et stærkt visuelt element i samtlige rum. I den offentlige stueetage er flere elementer fra den tidligere brug derudover bevaret - f.eks. de gamle korntragte.

Bidrag til omgivelser

Den gamle kornsilo er transformeret indefra og ud, så nye beboere og det omkringliggende byliv kan aflæse strukturens identitet og arv. Udover private lejligheder, er den nederste og øverste etage tlgængelige for offentligheden. I stueplan ligger et galleri, der pt. huser en udstilling af By & Havn om Nordhavns udvikling. Den åbne stueetage er tæt knyttet til nærmiljøet gennem store vinduespartier. Fraskårne betonstykker fra den oprindelige silo er derudover brugt som belægning i byrummet omkring bygningen, og det urbane møblement er også faktiske reminiscenser fra siloen, hvilket yderligere understreger sammenhængen mellem bygning og kontekst. Offentligheden og gadelivet kan frit bevæge sig ind i bygningen og op på øverste etage, hvor en restaurant med tilhørende tagterrasse er placeret. Herfra får besøgende en unik 360 graders udsigt over Øresund og København - tilgængelig for alle. Med glasfacader fra gulv til loft fremstår restauranten som et selvstændigt element placeret oven på den oprindelige silo. På samme tid indskriver den sig i The Silo’s helhed, når den i aftentimerne fremstår som en lysende lanterne øverst oppe. The Silo bliver derved et naturligt referencepunkt og fyrtårn i den nye bydel i Nordhavn, og den flerdimensionelle brug sikrer, at The Silo ikke kun skaber mødesteder for beboerne, men også for forbipasserende og den øvrige by.

Energikrav og bæredygtighed

Den eksisterende betonsilo fra 1962 er med transformationen blevet bragt til nutidige standarder ved at tilføje en ny galvaniseret stålfacade udenpå den eksisterende betonfacade. Stålfacaden bibeholder siloens karakteristiske slanke form og patinerer smukt i takt med ældning og påvirkning fra vejrliget. Facadens facetterede geometri skaber derudover vinkler, der fanger himmellys og refleksioner fra vandet. Et varieret relief og en levende og oplevelsesrig facade, på afstand og tæt på.

At opdatere siloen til gældende energikrav og standarder var derudover et afgørende parameter i designprocessen, sideløbende med målet om at bevare den originale silo mest muligt. At beholde og transformere oprindelige strukturer i vores byer er et spørgsmål om bæredygtighed, men også om en etisk og visionær tilgang til kulturarv, der understreger vigtigheden af langtidsholdbart og robust design.

The Silo’s blanding af private og offentlige funktioner er et udtryk for en anden form for bæredygtighed – den sociale. Bygningen tager ikke kun plads fra lokalsamfundet, men giver også noget tilbage til byen i form af nye mødesteder tilgængelige for alle.

Udførelseskvalitet

Den gamle kornsilo er en smal bygning på bare 12 meter i bredden, 45 m lang og 60 m høj. Undtagen maskinrummet i den nordlige del af siloen er resten af bygningen bygget op af et grid på 4,5 x 4,5 meter. Derudover var siloen uden vinduer eller isolering, og udfordringen lå i at bevare det monolitiske, men bryde det introverte og skabe ud- og indkig gennem store vinduesåbninger. Her ses kærligheden for detaljen idét alle vinduesrammer er hæftet på ydermuren (og skjult i facadebeklædningen), så man indefra kun aner vinduet som et hul i siloens tykke betonvægge. Disse vægge, der med spor fra korn og forskellige forskallinger, er inkarnationen af transformationens udførelseskvalitet. Gennem de store panoramiske vinduer fra gulv til loft trækkes byen og vandet nu helt ind i hver enkelt lejlighed.

Lejlighederne i siloens nord- og sydlige ende har derudover uhindret udsigt i tre retninger - og mange med flere altaner. Altanerne er udført i samme materiale som resten af facaden, og det galvaniserede stål pereforeres i forbindelse med at blive altanens værn. Perforeringen varierer i størrelse, så der både beskyttes for den til tider hårde vind, men også lader lys og luft passere. Hvert facadeelement er specialdesignet for at passe præcist til den gamle, ukurante silo. Denne skræddersyede frakke har gjort, at The Silo’s ydre er ligeså unik som dens indre - rum for rum, lejlighed for lejlighed. Denne præcist beregnede facade kontrasterer dens kerne, og fortid og fremtid forenes herved.

Yderligere information om projektet

http://www.cobe.dk/project/the-silo-0#0

Sted

Fortkaj 30
2150 Nordhavn, København