fbpx

Vinder af Specialprisen 2018

Fra vaskehus til whiskyhus

Danmarks mindste whiskydestilleri

Se mere

Fra vaskehus til whiskyhus

Danmarks mindste whiskydestilleri

Læs projektets egen beskrivelse

Whiskyhuset er Danmarks mindste whiskydestilleri og er etableret i det gamle vaskehus bag Købmandsgaarden i Ærøskøbing. Projektet er et led i projektet ”Styrk et autentisk ø-samfund”.

Det lille destilleri er et demonstratorium for den ærøske lokalproduktion og et boost til et unikt lokalsamfund, hvor fællesskabets indsats har fået store ting til at ske.

Vaskehuset er som bygning et bevaringsværdigt stykke bygningskultur udført i bindingsværk på kun 36 kvadratmeter og er på et samfundsmæssigt niveau en del af hovedprojektet ‘Den Gamle Købmandsgaard’, som er et socialøkonomisk
samarbejde, hvor frivillige og fællesskab har skabt grobund for en opblomstring i lokalsamfundet.

Brugskvalitet

Vaskehuset ligger i det Europa-Nostra prisbelønnede Ærøskøbing og var inden renoveringen i akut forfald og krævede en totalrenovering. Nu er det bevaret så vidt muligt med sans for detaljen, inkl. den indmurede pejs. Selve huset er opdelt i to sektioner; hhv. et destilleri med kobberkedler, hvor whisky laves på ærøsk økologisk byg, og en lille informationscafé, hvor man kan sidde ved pejsen og få smagsprøver, se produktionen gennem en glasrude og læse om whiskyproduktionen og ærøsk lokalproduktion. Udendørsarealet er en pigstensbelagt baggård delt med Den Gamle Købmandsgaard. Her skabes synergi med Købmandsgaards-projektet på alle måder.

Bidrag til omgivelser

Foreningen DGK som er et fællesskabsprojekt med over 950 tilhængere på Facebook, mere end 100 betalende medlemmer og omkring 25 aktive frivillige. DGK er i dag et socialt kraftcenter i Ærøskøbing og efterhånden en stor turistattraktion. Projektet har Ærø Kommunes opbakning, og i juni 2014 kom HM Dronning Margrethe II forbi for at se projektet. "Fra Vaskehus til Whiskyhus" blev det nyeste skridt i det samlede projekt. Renoveringen af vaskehuset og etableringen af destilleriet har haft stor lokal opbakning, både som projekt og som næste skridt i processen med at skabe liv i hjertet af Ærøskøbing. Ærø Whisky har solgt folkeaktier og er et eksempel på, hvornår man kan puste liv og penge i udkanten af Danmark.

Udførelseskvalitet

Renoveringen bestod bl.a. af: nyt tag, isolering, og fjernelse af ustabilt indvendigt væg og loft. Det ene rum, Ærø Whisky Besøgscenter, blev primært pudset op. Det andet rum blev forberedt og udrustet til destilleri. Muren mellem rummene blev opført i glas, så de besøgende nu kan se destilleriet. Planerne blev udarbejdet af Foreningen Den Gamle Købmandsgaard (DGK), AeroeGKG ApS, Ærø Whisky, Müller GmbH (destillerier) og Artifo ApS. Efter renovering var Ærø Whisky og Müller GmbH ansvarlige for installation af destilleriudstyr etc. og den endelige præparation, så stedet kunne tages i brug. Organisering af projektet og involvering af frivillige Dette var et fællesprojekt i regi af foreningen DGK og AeroeGKG. Foreningen DGK drives af frivillige og startede i 2012 for at få liv i Ærøskøbing ved at redde Købmandsgaarden. DGK servicerer turister og besøgende til destilleriet & DGKs butik/café, og sælger whiskyen i butik og online. AeroeGKG blev oprettet i 2013 for at redde DGKs bygning, der stod i forfald. AeroeGKG geninvesterer alle overskud og har forpligtet sig til det samme mål som foreningen. AeroeGKG overvågede renoveringen af vaskehuset. AeroeGKG, foreningen DGK og Ærø Whisky ApS har indgået en aftale om lejeforhold.

Parter bag projektet

Ejes af AEROE GKG ApS.
Arkitekt er Christina Kjerulff – Artifo Aps

Sted

Torvet 5
5970 Ærøskøbing

Realiseret

2016

Indstillingsår

2018

Anvendelse

Erhverv

Areal

1-500m2