THE KRANE

Transformation af Nordhavns tidligere kullossekran

Se mere

THE KRANE

Transformation af Nordhavns tidligere kullossekran

Realiseret

2017

Anvendelse

Øvrige

Areal

1-500m2

Beskrivelse

På en af Nordhavns yderste moler, hvor byen møder havet, står den gamle kullossekran og skuer mod himlen. På afstand synes intet ændret, men kranen har gennemgået en større transformation og huser nu mødelokale, spa og et mikro-hotel. Det er et sted som vækker fantasien og giver plads til det skæve i byen. Opstigningen til kranen sker via en ståltrappe, der som en vindebro hejses ned og gør den nyrenoverede stålkonstruktion tilgængelig. Herfra bevæger man sig op gennem strukturen hvor funktionerne opdages én efter én. Blikket bliver skiftevis rettet mod havet og tilbage mod byen og man oplever den særlige dynamik der opstår her på kanten af byen. Kranen vidner om stedets industrielle forhistorie og giver identitet til det nye byområde som er ved at vokse op omkring.

Eksempelværdi

Havnen er karakteriseret ved sine lange kajkanter, pakhusene og kranerne. Uden dem mister stedet sin identitet. På trods af sin relativt lille størrelse sætter kranen et stærkt aftryk på området. De nye funktioner skaber liv og sikrer at kranen bliver stående langt ude i fremtiden. Projektet viser, at gør man sig umage med, at skabe noget særligt kan selv små projekter vække genlyd i verden. Samtidig slår den et slag for det anderledes og overraskende, ved at gøre en lukket funktion tilgængelig for offentligheden. Kranen er med sin særegne silhuet blevet et udflugtsmål for både Københavnere og turister og et kendetegn for Nordhavn.

Samarbejde

Kranen er en hyldest til Nordhavns historie og håndværket. Tilblivelsen har været præget af et strejf af nostalgi, da processen har mindet om tidligere tiders tætte dialog mellem arkitekt og håndværker. På grund af den store kompleksitet og detaljeringsgrad har det ikke været muligt at tegne sig frem til alle løsninger. De er blevet til i en dynamisk proces som ideer og udfordringer er opstået. For at sikre, at historien blev overleveret på bedste vis og det oprindelige udtryk ikke gik tabt, har den tidligere kranfører været tilknyttet som en særlig kontakt og renoveringsarbejdet blevet udført i samarbejde med den samme smed som har bygget kranen i sin tid.

Brugskvalitet

Fra at være et rustent fortidslevn uden funktion, er kranen blevet til en ny destination, hvis funktioner skaber liv både i kranen og i dens umiddelbare omgivelser. Det tidligere maskinhus er blevet indrettet som hotelværelse og som reference til fortidens olierede interiør er rummet blevet beklædt med sortbejdsede træplanker på vægge og lofter. Det mørke interiør skaber ro og en ramme om udsigten til himmel og hav. Det gamle styrehus er også udført i sortbejdset træ. Det vinklede glasparti giver en fornemmelse af, at svæve over vande og tilbyder en 180-graders oplevelse af byen og solnedgangen. Mødelokalet fremstår som en klar kontrast og skaber en lethed gennem glaskonstruktionen og det lyse gulv. Med kranen er der opstået en mulighed for at komme op og få et nyt perspektiv på Nordhavn og byen, som eller kun har været forbeholdt et fåtal.

Bidrag til omgivelser

Kranen fungerer som et pejlemærke for folk på Nordhavn. Den markerer indsejlingen til havnen og danner sammen med kranen ved Paustian og Svanemølleværket en historisk akse langs vandet. Stålkonstruktions markante silhuet skaber en stærk identitet og dens tilstedeværelse i byrummet vidner om havnens industrielle historie. Dette er med til at skabe en særegen karakter i et område under stor forandring.

Økonomi og værdiforøgelse

Et projekt som dette kræver en særlig bygherre, som har en kærlighed og interesse i et sted og dets historie, da det aldrig bliver økonomisk rentabelt. Det er en investering i området, hvis identitet styrkes, i kraft af den opmærksomhed der følger med projektet. Og en investering i formidlingen af vores fælles kulturelle historie om København som industriby.

Energikrav og bæredygtighed

Kranen bidrager til en bæredygtig byudvikling, hvor der gives nyt liv til eksisterende bygninger og strukturer. Den originale konstruktion er blevet renoveret og der er tilføjet så få nye elementer som muligt. Både styrehus og hotelværelse er bygget i massivtræ behandlet med en naturlig linolie og alle rum er opbygget så de bruger mindst muligt energi.

Udførelseskvalitet

Projektet ønsker at hylde dansk håndværk og design. Målet var at skabe en arkitektur der opleves ekstraordinær i kraft af sit enkle udtryk, konsekvente farvevalg og høje standard for materialer. Der er fokus på forarbejdningen af materialerne og de gennemarbejdede detaljer. Til trækonstruktionerne er der udelukkende anvendt massiv Dinesen Douglas, så man oplever hvordan det bevæger sig og ændrer sig over året. Den sorte linolie er fremstillet specielt til projektet for, at bibeholde den særlige stemning der var i det gamle motorhus, hvor olien over årene havde farvet alle væggene mørke. Olien er påført lyst fyrretræ, så der opstår et smukt farvespil mellem malingens transparens og træets naturlige struktur. Møblementet er overvejende fastbygget, så der sker en sammensmeltning mellem interiør og hus.

Yderligere information om projektet

https://arcgency.com/thekrane

Sted

Skudehavnsvej 1
2150 Nordhavn