fbpx

TAGBOLIGER PÅ ØSTERBRO

Transformation af uudnyttet tagrum til lækre lyse tagboliger

Se mere

TAGBOLIGER PÅ ØSTERBRO

Transformation af uudnyttet tagrum til lækre lyse tagboliger

Læs projektets egen beskrivelse

TAGBOLIGER PÅ ØSTERBRO
Ejendommen ligger på hjørnet af Bryggervangen og Australiensgade på Østerbro midt i Københavns Kommunes første Klimakvarter. Det betyder at området har fået et løft ved at gader og pladser i området er gjort attraktive og grønne og samtidig klimavenlige og skybrudssikre.

Huset er opført i 1930 i nyklassicistisk stil med røde murstensfacader, hvide palævinduer og saddeltag med røde teglsten. Den store loftsetage blev brugt ekstensivt til pulterrum og tørreloft.

Da det oprindelige tegltag efterhånden var nedslidt, var det en oplagt mulighed for ejendommen, at ved at sælge loftet til nye boliger, kunne få dækket udgifterne til det nye tag og samtidig få fire nye attraktive energivenlige tagboliger, som et bidrag til klimakvarteret.

Der blev i alt indrettet 4 nye boliger i tagetagen foruden den eksisterende. De nye boliger indeholder et åbent køkken/alrum med loft til kip, stort badeværelse, 2 til 4 værelser, hemse med dejligt lysindfald fra tagvinduer, samt lækre tagaltaner.

Hovedtrapperne i Bryggervangen 4 og Australiensvej 19 blev udvidet op til 5. sal. De blev udført som den eksisterende trappe i tro kopi af de oprindelige balustre og trin.

Blik for brugerne

Tagboligerne overholder kravene i BR15. Tagisolering er optimeret med 38 cm isolering, og der er anvendt dampspærre som kan ”ånde” og dermed forebygge råd- og svampeskader. Installationer er energioptimeret: Der blev etableret mekanisk ventilationsaftræk fra badeværelser og køkkener som et energivenligt genveksanlæg med ventilator placeret på hanebåndsloft, og luftindtag og luftafkast ført over tag. Boligerne opvarmes ved centralvarme tilsluttet ejendommens centralvarmeanlæg tilsluttet fjernevarme.

Brugskvalitet

Moderne rummelige og lyse boliger med lofter ført til kip synlige bjælker og hemse. Over kip er placeret ovenlys i taget, som giver et flot lys til hele boligen. Der er etableret en række nye kvistaltaner og kviste. Alle lejligheder har flere tagaltaner. Der er 10 nye kvistaltaner mod gade og 5 stk mod gård.

Bidrag til omgivelser

Ejendommen har fået et løft med nye kvistaltaner og nyt tag.

Eksempelværdi

Projektet viser, hvordan man samtidig kan løse et stort vedligeholdelsesproblem for taget og samtidig få nye boliger og nedsat varmeudgifterne uden omkostninger for de oprindelige beboere.

Solidt samarbejde

Byggeriet havde to bygherrer: ejerforeningen og ejendomsselskabet Europa. Begge havde egne arkitekter tilknyttet. Hovedentreprenøren JH Nielsen var en vigtig part i byggeriet. Endelig var de eksisterende boliger beboet under hele processen, så beboerne var også en del af samarbejdet. På trods af denne lidt komplicerede sammensætning forløb byggeprocessen glidende i en god ånd med gensidig respekt.

Økonomi og værdiforøgelse

Projektet er finansieret ved at sælge loftet til et ejendomsselskab. En del af salget var en udskiftning af taget. Så for en investering på næsten ingenting er ejendommen blev bedre isoleret og er steget i værdi med 4 nye boliger.

Udførelseskvalitet

Ejendomsselskabet Europa er delvist ejet af den entreprenør, der stod for moderniseringen. Entreprenøren havde derfor en klar interesse i at projektet blev udført i den høje kvalitet, som det lykkedes ham at udføre.

Parter bag projektet

BYENS TEGNESTUE ApS
Ejendomsselskabet Europa
JH Nielsen ApS

Yderligere information om projektet

https://byens-tegnestue.dk/projekt/oesterbro-nye-tagboliger/

Sted

Australiensvej 17-19/ Bryggervangen 2-4
2100 Østerbro

Fotos: Jonas Holm Villumsen

Realiseret

2019

Indstillingsår

2020, 2022

Jubilæumskategori

Bolig

Areal

1-500m2