fbpx

Streetmekka

Læs projektets egen beskrivelse

Fra nedlagt DSB-remise til levende kulturplatform

Det multifunktionelle gadeidrætsanlæg i Esbjerg er EFFEKT Arkitekters genfortolkning af den eksisterende jernbaneremise, som med et cirkelslag slynger sig omkring et centralt placeret byrum – rangerpladsen. Nye haller placeres i samme geometri i en variation af opvarmede og uopvarmede rum, hver med deres unikke funktion og udtryk, så de tilsammen danner et dynamisk og inkluderende gadekulturhus. Som modspil til det autentiske og rå udtryk, er der lagt vægt på venlige og trygge rammer, så man føler sig velkommen uanset om man er en garvet eller nybegyndt skater, en dansende hiphopper eller bare socialt samvær i rolige omgivelser. I hjertet af faciliteten ligger rangerpladsen, hvor man ankommer og med det samme får overblik over alle aktiviteterne samt den oprindelige del af remisen, der fungerer som adgangpunkt og mødested for alle de besøgende. Remisens oprindelige sjæl og charme fastholdes samtidig med at forholdene for gadeidræt og gadekultur optimeres.

Blik for brugerne

Med en pragmatisk tilgang til renovering og kulturarv, bevares de unikke historiske rumligheder, og der bygges videre på den eksisterende bygning med en nyfortolkning af remisebygningen. Med forskellige temperaturzoner tilpasset de enkelte programmer optimeres bygningsdele og økonomi således at der opnås maksimal værdi for slutbrugerne.

Brugskvalitet

Projektet benyttes dagligt af 250-300 brugere.

Bidrag til omgivelser

Projektet håndterer et forurenet efterladt industrielt overskudsareal og opløfter det til et sprudlende kulturplatform for alle byens borgere. Den historiske arv er bibeholdt og danner en perfekt rå ramme for gadeidræt, streetart og sociale møder på tværs af interessefelter, kulturel baggrund, alder og køn.

Eksempelværdi

Danmark og Europa har mange med som følge af modernesering og effektivisering af jernbanenettet en række rangerbygninge, remiser og stationer stående tomme og uudnyttede. Streetmekka giver et bud på hvordan disse ofte misligeholdte industrielle anlæg genavendes og får nyt liv som kulturhuse eller andre formål.

Solidt samarbejde

En ambitiøs brugerindragelse har dannet grundlag for hele designprocessen fra den oprindelige programmering til konkrete designløsninger i skatearealerne. Brugerne har desuden fysisk deltaget i byggeriet. Processen har således favnet alle byggeriets implicerede parter.

Økonomi og værdiforøgelse

Den pragmatiske tilgang til materialeholdning sammenholdt med en optimal multianvendelig rumudnyttelse skaber maksimal anvendelses- og arkitektoisk værdi for slutbrugerne og samtidig lave vedligeholdelsesudgifter for bygherren. De hårdføre overflader sikrer ligeledes at bygningen kan holdes døgnåben uden fast personale.

Parter bag projektet

Bygherre: Esbjerg Kommune
Financiering: Esbjerg Kommune, Realdania, Tryg Fonden, Nordea Fonden
Slutbruger: GAME
Arkitekt: EFFEKT
Landskab: EFFEKT + MASU
Ingeniør: Rambøll
Skate design: EFFEKT + Luke Jouppi
Entreprenør: Vestbyg

Yderligere information om projektet

http://www.effekt.dk/projects/#/game/

Sted

Nørrebrogade 1 C
6700 Esbjerg

Realiseret

2015

Indstillingsår

2016

Anvendelse

Kultur

Areal

501-5.000m2