fbpx

STACK I

Læs projektets egen beskrivelse

På Nordhavnen står et anderledes kontor. Det er en ressourceeffektiv bygning, der sætter genanvendelse i højsædet. Og så kan den flyttes.

Bygningen består af stablede, gamle containere og er placeret på et lejet areal i Nordhavnen. Tanken bag er, at huset skal stå her midlertidigt og bruge området til noget andet end sten og grus; et miljø for iværksættere.

Konceptet viser, hvordan man kan gøre en gammel container til noget værdifuldt. Ved at tænke containeren som en ressource og kombinere den men et ’klik’ byggesystem, har man et nyt produkt, der kan være med til at løse problematikker i samfundet: Midlertidige boliger, kontorer, børnehaver, studielejligheder, kulturhuse, skoler og flygtigeboliger på en ressourceeffektiv måde.

Ved at stable gamle skibscontainere og opfinde forskellige løsninger til at ’klikke’ dæk, facader, vinduer og installationer på, var det muligt at skabe et byggesystem hvor alt på sigt kan demonteres, flyttes og genbruges. Netop fordi der er tænkt i, hvordan man skiller huset ad, er huset født med en særlig god mulighed for at genbruge. Derudover består huset af få lag og enkle materialer som gør genanvendelse let.

Containerhusets lejere glæder sig hver dag over en unik placering i havnen og over et anderledes hus med en historie. Ude fra ser man kun den tykke isolerede facade. Ind i huset er de gamle containere synlige over alt. Der er gjort en dyd ud af at vise containerne som de er.

Efterspørgslen på midlertidige, bæredygtige og multifunktionelle bygninger har vist sig at være stor. At kombinere ressourcerigtige strategier med eksisterende kvaliteter gør containerhuset til en Low Tech- fremtidsløsning der viser nye veje for renovering.

Samarbejdspartnere:
Bygherre: UNIONKUL.
Arkitekt: Arcgency.
Ingeniør, statik: Sloth Møller.
Ingeniør, energi: Steensen Varming.
Entreprenør: Gipcon og Norisol.

Blik for brugerne

Ved at benyttet moderne byggematerialer, som for eksempel sandwichelementer, er det muligt at skabe lavenergibyggeri med meget lav bygningskompleksitet og få lag. Det gør genbrug lettere.

Brugskvalitet

Meget fleksible lokaler og mulighed for stor rummelig diversitet. Rum spænder fra enkelt til dobbelthøje og alle større rum har differentieret sollys og udsigt fra mindst 3 verdenshjørner.

Eksempelværdi

Projektet viser hvordan genbrug indtænkes som en kvalitet i en renovering. Det er et eksempel på forædling: man tager noget gammelt med lav værdi og gør det til noget ædelt med høj værdi.

Økonomi og værdiforøgelse

Meget lav kvadratmeterpris da containeren bruges i sin originale form som byggeklods. Netop fordi huset er midlertidigt og kan stå på lejet jord giver det adgang til attraktive placeringer og dermed gode lejeindtægter. Derudover et lavt energiforbrug.

Udførelseskvalitet

Containernes eksisterende udseende og høje produktionskvalitet tegner bygnings karakter. Alle samlinger er synlige. Alt er eksponeret. Intet gemmes bag gips og inddækninger. Det er et ærligt hus hvor måden huset er bygget er læselig 1 til 1.

Parter bag projektet

Bygherre: UNIONKUL. Klaus Kastbjerg
Arkitekt: Arcgency.
Ingeniør, statik: Sloth Møller.
Ingeniør, energi: Steensen Varming.
Entreprenør: Gipcon og Norisol.

Sted

Skudehavnsvej 1
2150 Nordhavn

Realiseret

2015

Indstillingsår

2016

Anvendelse

Erhverv

Areal

501-5.000m2