Sommerhus renoveret med genbrugssten

Bæredygtig sommerhus renovering

Se mere

Sommerhus renoveret med genbrugssten

Bæredygtig sommerhus renovering

Realiseret

2019

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Det ikoniske fyrtårn i Lønstrup i Nordjylland blev i 2019 flyttet væk fra kystlinjen for at sikre fyret for fremtiden. Da vores sommerhus ligeledes ligger i Lønstrup, fandt vi stor inspiration i sikringen af fyrtårnet. Vi tænkte, at Lønstrup skulle være centrum for særlige bevaringsværdige projekter, så vi kastede vores nyligt erhvervede “bette” sommerhus ud i et ligeså omfattende forandringsprojekt, som det var at flytte fyret. Mens lokale håndværkere planlagde flytningen, planlagde vi ligeså at renovere vores sommerhus, fremfor at det blot skulle fjernes og erstattes af nyt. Vi ville renovere og udvide det eksisterende hus, fremfor, som mange både bank og fagfolk anbefalede, at rive det eksisterende ned og bygge nyt. Vi ville forvandle det eksisterende – nu skulle vi blot finde en arkitekt, som kunne visualisere vores tanker. Som sagt så gjort og frem af tegningerne kom et sommerhus gentænkt bestående af bæredygtige materialer og energirigtige løsninger – og så faldt det samtidig godt ind i den eksisterende rå og rustikke natur i området.

Samarbejde

Huset er tegnet af en lokal arkitekt, og der er bevidst valgt lokale håndværkere. Murerne var meget overraskede over genbrugsstenene og alle havde forskellige størrelser, hvorfor der blev brug for at genanvende flere af deres ellers glemte evner. En sjov historie, som knytter sig til opførelsen, var at murerens lærling skulle prøve at mure med de ukurante sten, da det er sjældent en murer stødder på håndstrøgne mursten i dagens Danmark.

Bidrag til omgivelser

Huset fremstår i natur og jordfarver som matcher den rå og rustikke natur.

Energikrav og bæredygtighed

Sommerhuset er udvidet og opført i genbrugsmursten og renoveret og efterisoleret med molven akustik plader, tagpap, luft til vand varmeanlæg. Hver genbrugt mursten sparer 0,5 kg CO2.

Udførelseskvalitet

Huset er opført i genbrugssten, og den gamle del af huset er nænsomt renoveret og forsøgt holdt i gammel stil men med et trendy og moderne look til trods. Det gamle sommerhus er renoveret med loft til kip og overalt beklædt med moelven akustik plader. Tilbygningen er opført i genbrugssten/gamle mursten og gulvene er støbt i rå beton – denne gang med inspiration fra molen i Lønstrup, som ligeledes fremstår i rå beton.

Sted

Kystvejen 75, Lønstrup
9800 Hjørring