Sommerhus Øer

Renovering af A-sommerhus

Se mere

Sommerhus Øer

Renovering af A-sommerhus

Realiseret

2019

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Om- og tilbygning af et klassisk A-formet sommerhus.

De mundtlige overleveringer fortæller, at i begyndelsen af tresserne blev en pilot tvunget til at nødlande på markerne syd for Ebeltoft. Eftersom piloten var lettere skadet efter landingen tilbød landmanden, der ejede markerne, piloten at blive på gården nogle dage. Under sit ophold blev piloten så fascineret af landskabet, at han overtalte landemanden til at frasælge et stykke jord, hvorpå piloten kunne bygge et sommerhus til sig og sin familie.

Efter sommerhuset stod færdigt i 1965, kom andre sommerhuse til og Øer opstod. Som så mange andre skønne sommerhusområder i Danmark blev Øer første og fremmest til via byg-selv-entusiaster.
Det i grundplan 34m2 store A-hus, som piloten byggede, vidner, eftersom der i det store hele er “hand made”, om en arkitektur, der bygger på vilje og lyst. Samtidig er det et eksempel på, hvordan man med små midler byggede et sommer-get-away, der udlevede drømmen om at leve tæt på naturen.

5o år senere syner huset i manges øjne både for småt, for slidt og uden moderne komfort. Så da det sættes til salg, er den åbenlyse løsning for mange at rive det ned og bygge et nyt. Vi købte imidlertid huset med helt andre tanker. Vi kunne se potentialet i både den fantastiske beliggenhed og i selve huset. Vi kunne ikke se nogen grund til at bidrage til den moderne verdens brug-og-smid-væk-kultur. I stedet ønskede vi at fastholde ånden fra den originale arkitektur ved at transformere det forsømte hus, så det i mange år endnu kan udfylde sin rolle som sommerhus for en stor familie.

A-husene stammer oprindeligt fra en periode, hvor energikrisen kradsede. Arkitekturen er kompakt og opportunistisk af karakter, hvilket bl.a. ses ved den karakteristiske udnyttelse af loftrummet. Sommerhusudgaven af A-huset følger de samme intentioner, men taget begynder ofte meget langt nede – nærmest helt nede ved jorden – hvilket giver en følelse af, at huset er velintegreret med, ja nærmest vokser ud af, landskabet.

For at skabe mere plads gentog vi A-hus typologien med 3 nye A-former. To, der er integreret med den eksisterende samt en mindre, der fungerer både som en ”bogholder” for den udendørsterrasse og et shelter. Det samlede resultat er en arkitektur, der består af trekantede former, der skaber en sammenhæng mellem den gamle og den nye del af huset. Det renoverede hus er også udtryk for en anerkendelse af og respekt for værdien af ideerne i det gamle. Selvom A-huset som type er kompakt kan det – selv efter nutidens standard – tilbyde opholdsrum som er behagelige at være i.
Indenfor er stolpe- og bjælkekonstruktionen (the balloon-frame construction) bevidst synlig. Som en hyldest til do-it-yourself entusiasten, der byggede huset, har vi valgt at blotlægge husets trækonstruktion og indsætte træpaneler malet med lindolie lavet ud fra en gammel opskrift. Rækkerne af træstolper skaber en rytme igennem huset og forbinder den nye del af huset med den gamle del. Den ydre træbeklædning er endvidere anvendt indenfor for at forbinde det ydre med det indre. Dér, hvor den gamle del af huset, møder den nye har vi valgt forsigtigt at fjerne den gamle facade samt en del af gulvet på første sal, for derved både at udnytte rumhøjden og arkitektonisk at hylde mødet mellem det gamle og det nye.

Det sommerhus vi har skabt er således, et vidnesbyrd om bygningens historie og dens arkitektoniske arv. Det er samtidig et eksempel på, hvordan man kan skabe moderne og tidssvarende opholdsrum uden at fornægte og slette tidligere tiders – men nu umoderne – arkitektur. I stedet søger sommerhuset at bidrage med en arkitektur, der anerkender og fortolker det gamle sommerhus’ originale intentioner og ånd på en ny, tidssvarende og respektfuld måde.

Eksempelværdi

Renoveringen af Gåsehagevej 11 kan forhåbentlig inspirere andre til at transformere gamle - og efter nutidens standarder utilsvarende - sommerhuse, i stedet for at rivende og bygge nyt. Huset er endvidere et eksempel på, hvordan man kan fortolke en eksisterende bygning i moderne arkitektur.

Sted

Gåsehagevej 11
8400 Ebeltoft