Skovridergården Louisenlund

Ombygning og istandsættelse

Se mere

Skovridergården Louisenlund

Ombygning og istandsættelse

Realiseret

2018

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000m2

Beskrivelse

I Marselisborg Skov i Aarhus ligger Skovridergården Louisenlund, opført 1840, af Skovrider Kristian Johan Pries. Det smukt beliggende anlæg på den skrånende grund består af det klassicistiske stuehus mod vejen og udhusene mod skoven med beskyttet pikstensbelagt gårdsplads i midten. Bygningerne er bygget af sten fra skovens teglværk efter datidens gedigne byggetraditioner, men skiftende funktioner og behov har afstedkommet en del om- og tilbygninger gennem årene, indtil 2003, hvor skovriderhvervet ophører i Aarhus. Der flytter den sidste skovrider ud af boligen, som derefter kun er beboet i kortere perioder ad gangen. I 2014 sælger kommunen den slidte ejendom til en privat familie, som både har ønske om at bevare historien og stemningen på stedet og samtidig gerne vil give nyt liv til bygningerne ved at skabe rammerne for et moderne familieliv.

Eksempelværdi

Renoveringen har i stor grad bestået i at skabe tættere forbindelse med de smukke omgivelser uden at ændre på bygningernes mere lukkede historiske rammer. Ved at bevare det oprindelige udtryk med fine detaljer og med anvendelsen af materialer af høj kvalitet, gøres der plads til enkelte nye tilføjelser tilpasset stedet og med afsæt i historien og den omkringliggende natur: Stuehusets nye plandisponering danner en lang akse fra gavl til gavl med lange kig til haven igennem to stramme cedertræslistebeklædte karnapper, placeret i fodsporet af nyere tilbygninger. Med store glaspartier og niveufri udgang skaber de tæt kontakt til omgivelserne. Mellem trælisterne vil klatreplanter med tiden sløre overgangen mellem bygning og natur og de to tilføjelser danner derved bindeled både mellem inde og ude og bygning og natur. Midt i bygningen er en ny trappe forbindelse til kælderetage og 1. sal, hvor et nyt tag med røde kulbrændte vingetegl, malede rygninger og en diskret øjenbrynskvist mod gården giver lys og rum åbnet til kip. Her giver terrasser på karnapperne beskyttede uderum under trækronerne. Den stråtækte stald- og ladebygning er ligeledes åbnet op ved at tilføje en ny tømmerkonstruktion i douglas gran, som tolkning af den historiske ladekonstruktion. En stor naturstensbeklædt skorsten danner omdrejningspunkt og skaber ryg for den vertikale forbindelse til indskudt dæk på 1. sal samt kælderetage. Facaden med den gamle vognport er tilført nye porte i glas for at lukke naturen indenfor, men samtidigt tilført skodder i cedertræslister, som i lukket position filtrerer lyset og illuderer historiske portblade. Sæsonen for udendørs ophold er i det danske klima med blæst, regn og kulde begrænset til meget få dage på året. Men med let adgang til en glasoverdækket cedertræs-pergola med udekøkken og terrasseareal, hvor en varmeakkumulerende tung ryg i genanvendte engelske dry-stone walls giver læ og en udepejs og terrassevarmere øger hygge og komfort, kan årstidernes skifte opleves på tæt hold.

Brugskvalitet

Skovridergården har stor kulturhistorisk værdi for byen og for Marselisborg området og Louisenlunds nye ejer er en engageret bygherre med visioner, kærlighed til stedet og mod på at påtage sig en stor opgave, hvor hele byen har fokus på resultatet. Familien har i kraft af tidlig indflytning fulgt byggeprocessen tæt i det sidste år af udførelsen og hele tiden mærket efter om mavefornemmelsen var rigtig i valget af de bedste løsninger til projektet. Opgaven er fulgt til dørs ved et løsningsorienteret og tæt samarbejde mellem bygherre, rådgivere, håndværkere og leverandører samt diverse specialister. Resultatet er til stor daglig glæde for familien og de forbipasserende.

Udførelseskvalitet

Både inde og ude er nye elementer, overflader og detaljer af træ, natursten, metal og beton stemningsskabende i samspil og kontrast til de gamle fyldningsdøre, genbrugte mursten og de omlagte granitbelægninger. Denne sammensætning mellem nyt og gammelt giver et samlet udtryk fuld af variation, detaljerigdom, stoflighed og fortællinger. Bygningernes facader er efterisoleret indvendigt med nye, kalkede teglstensmure, der reflekterer lyset, optager og afgiver fugt og skaber et godt indeklima. Massive egetræsgulve, koblede vinduer, paneler og lysninger skaber historiske referencer i moderne tolkninger som eks. lofter i hovedbygning som en nytolkning af et klassisk bjælkeloft men med integrerede tekniske løsninger, som en moderne familiebolig kræver. Ombygningen og istandsættelsen har bragt bygningerne op til nutiden og bevarer dem for fremtiden, med respekt for de bærende bevaringsværdige værdier som stedet besidder.

Sted

Skovridervej 22
8000 Aarhus C