fbpx

Ringkøbing Svømmehal

Nyt liv til gamle svømmehaller

Begrundelse for nominering

Turen til Ringkøbing Svømmehal en tidlig sommermorgen var fuld af oplevelser. Især for renoverudvalgets københavnske medlemmer og holdet som står for turens tilrettelæggelse, interviews og filmoptagelser. Mødet med adskillige hårdt pumpede, tunede traktorer på de vestjyske vidder fik i perioder beklagelserne over kø kørsel i den københavnske myldertid til at forstumme. Perfekt!

Mødet med Ringkøbing Svømmehals usentimentale, prunkløse hal-arkitektur i første parket til Ringkøbing Fjord varslede ikke umiddelbart om en eksemplarisk og banebrydende renovering. Det bliver der godt og grundigt lavet om på, når man med blå beskyttende smudsovertræk til skoene møder den udstrakte udsigt til Ringkøbing Fjords reflekterende flade og hallens renoverede bassiner.

Med værdifuld økonomisk støtte fra Lokale – og Anlægsfonden og et solidt anlægsbudget fra Ringkøbing – Skjern Kommune blev de første tanker om en traditionel renovering lodret arkiveret og skrottet. Alternativt blev der sat fokus på ideen om at skabe nyt liv i gamle haller. Den ny tilgang med nye oplevelsesrige bassiner i en kombination med fitness sportens virile legemspleje skulle tiltrække nye brugere og gøre den monotone svømmetræning mere lystfyldt og tiltrækkende.

Mod vest blev facaden åbnet så man tydeligt kunne opleve sammenhængen til fjorden. Ny bassiner i forskellig størrelse gav ny fleksibilitet og hallens store volumen blev overbevisende udnyttet ved at indskyde en ny etage med fitness center og en fornem udsigtsterrasse.

Man kan, når man ser det arkitektoniske næsten kliniske mådehold, hvis man er en sentimental romantiker reflekterer over begreber som wellness og legemspleje mens billeder af den romerske kejsers sagnomspundne orgier omkring de marmorbeklædte bassiner i Hadrians Villa uden for Rom erobrer nethinden. Hvor blev de rislende kilder, de eksotiske træsorter og den bengalske belysning af? Den slags barnligt ødsle og nydelsessyge eskapader går ikke i Vestjylland. Her slår fortolkningen af lystfyldt legemspleje ud i stringente holdbare, ikke pasnings tunge materialer og sikkert proportionerede bassiner, der når der skal slåes til Søren supplerer oplevelsen af vandet med en indlevet lyssætning med forskellige stemnings fremkaldende farver og musik under vandet. Stemnings skabende er også Danmarks mest cool sauna, vandgrotten og den dragende røde klatrevæg.  Det ku som de siger i det jyske ha været værre. Det viser glade børn, et stigende besøgstal og en meget tilfreds bygherre.

Energi og bæredygtighed har ikke været et tema i den visionære nytænkning, der i en periode under renoveringen medførte at svømmehallen fremstod som et voluminøst syv meter dybt krater. Der er etableret ventilation og varmegenvinding fra bassinerne og solceller på taget mod vest.

Samlet vurderet er Ringkøbing Svømmehal et fint eksempel på et godt samarbejde mellem bygherren, rådgiverne, håndværkerne og brugerne og en fornem visionær gentænkning med noget på hjerte. Stigningen i det ugentlige besøgstal fra 3000 til 3700 og et bedre tag på på de 12 til 18 årige taler for sig selv.

Læs projektets egen beskrivelse

Ringkøbing Svømmehal er et pilotprojekt for idékataloget “Nyt liv i gamle svømmehaller”, iværksat af Lokale- og Anlægsfonden, der støtter nyskabende idræts- og fritidsbyggeri. Idékataloget giver bud på, hvordan det er muligt at forvandle gamle svømmehaller til moderne bade- og wellnesshaller. Rigtig mange danske svømmehaller er typisk opført for ca. 30 år siden og kræver renovering.

Ringkøbing Svømmehal fra 1977 var traditionelt udformet med et 25 m langt bassin og et mindre børne- og legebassin. Efter ombygningen har svømmehallen fået flere fleksible bassiner med forskellige kvaliteter og dybder og med plads til leg, en grotte med lys, klatrevæg med vandet som faldunderlag og en vandparkourbane, hvor svømmerne skal forbi forskellige forhindringer. De lokale klubber for svømning, dykning og undervandsrugby har fået bedre forhold til undervisningen.

En indskudt etage har givet plads til et nyt multirum, hvorfra der er den absolut bedste udsigt ud over Ringkøbing Fjord. Hallen har også fået tyrkisk bad, saunaer og massagerum og omklædningsrummene er renoverede. Det har i dag resulteret i at samlet set flere bruger svømmehallen end før, men ikke mindst også at det er nye brugergrupper som er kommet til.

Som en del af renoveringen og idekataloget er der arbejdet med nye energi- og miljøløsninger, så svømmehallen i dag er bedre for miljøet.

Se mere her: Cross_section

Bilag

Blik for brugerne

Se ovenstående beskrivelse.

Brugskvalitet

Se ovenstående beskrivelse.

Eksempelværdi

Se ovenstående beskrivelse.

Økonomi og værdiforøgelse

Se ovenstående beskrivelse.

Udførelseskvalitet

Se ovenstående beskrivelse.

Parter bag projektet

Bygherre: Lokale- og Anlægsfonden (LOA)
Ringkøbing-Skjern Kommune
Arkitekt: C.F. Møller
Ingeniør: Bascon

Sted

Kongevejen 52
6950 Ringkøbing

Nomineret 2016

Realiseret

2012

Indstillingsår

2016

Anvendelse

Kultur

Areal

501-5.000m2