Ringgårdens afdeling 1
Læs projektets egen beskrivelse
”Splinternye boliger i en gammel krop”. Men boligerne er ikke kun nye hvad angår installationer, køkkener, badeværelser osv., men også i layout og design. Funktionelle, gennemlyste, flere med spændende planløsninger, andre tilgængelige med elevatorer, men alle med det, som rigtigt mange nutidige beboere ønsker sig allermest: store private udearealer i form af overdækkede store altaner og for nogle lejligheders vedkommende også med deciderede tagterrasser. Dertil kommer Ringårdens bedste fælleslokaler med altaner og terrasser kulminerende med den 400 m2 store tagterrasse, hvorfra hele Aarhus ligger for afdelingens fødder og hvor der i dag dyrkes krydderurter i byens højest beliggende byhave. Solceller, solpaneler, genbrug af regnvand mm. sikrer bæredygtigheden. Afdeling 1 var luksus, da afdelingen blev bygget i 1938-1940. I 2010 var afdelingen på tærsklen til slum. Kun det mest nødvendige var gjort henover årene, men huslejen var lige så billig som beliggenheden var central. Bad i kælderen, ensidigt belyste lejligheder, ingen private udearealer, elendig energistandard og en endnu værre lydisolering både vandret og lodret for blot at nævne nogle af problemerne. Løsningen blev dristig, idet vi valgte at rive hele indmaden i de gamle bygninger ud og bygge nye boliger i den gamle murstensramme og udvide disse ind mod gårdene. Samt nye supplerende boliger i tagetagerne og ovenpå de 2 blokke inde i gårdrummene. Kommunen ønskede ikke, at vi skulle bryde det arkitektoniske udtryk ud mod Ringgaden. Heri ligger også svaret på hvorfor vi ikke bulldozede hele molevitten og byggede nyt. Processen blevet meget kompliceret: mursten, der ikke ville tørre, blyforekomster, der skulle fjernes, en entreprenør, der forlod byggepladsen midt i det hele osv. Processen tog for lang tid og kostede for mange penge, dog ikke mere end at bygge nyt. Men med den valgte metode passede vi på de historiske rammer og gav afdelingen et nyt og klimarigtigt liv. Beviset er alenlange ventelister.
Blik for brugerne
Afdelingen er moderne mht. energi og bæredygtighed. Energistandarden er 2010 og solpaneler bidrager til ca. 35% af varmtvandsforbruget. Solceller bidrager til fællesstrømmen og ca. 70% af vandet i vaskerierne kommer fra regnvandstankene.
Brugskvalitet
En særlig glæde for de beboere, der også boede der før, er den totale lydisolering. Ringgaden er særdeles trafikeret døgnet rundt, men nu høres bogstavelig talt intet. Boligerne er nu gennemlyste og så kan man komme ud på en stor overdækket altan.
Bidrag til omgivelser
Beboersammensætningen har ændret sig radikalt. Unge børnefamilier er flyttet ind og der bliver nu leget nede i gården. Uderummene gør at folk kan hilse på hinanden henover gårdrummet og altanerne er i flittigt brug. Dertil kommer byhaverne på tagterrassen
Eksempelværdi
Renoveringen er den mest radikale af de løsninger, der er blevet afprøvet med støtte fra Landsbyggefonden. Metoden er blevet voldsomt diskuteret, har skabt debat, men ingen har endnu betvivlet det flotte og markante resultat. Heri ligger inspirationen.
Solidt samarbejde
Projektet blev til i et forbilledligt samarbejde mellem boligforening og afdelingsbestyrelse/beboere. Alle beboere skulle genhuses, hvilket var en stor mundfuld, men det lykkedes uden problemer og rigtigt mange beboere vendte hjem og bor der den dag i dag
Økonomi og værdiforøgelse
Boligforeningen har fået opdateret en gammel afdeling så den virker som ny. Huslejerne er ikke højere end i nybyggeret og med den centrale beliggenhed er fortidens udlejningsbesvær en saga blot. Beboersammensætningen har ændret sig markant til det bedre.
Udførelseskvalitet
Trods de problemer i byggeprocessen er der ikke konstateret byggetekniske svigt. Den arkitektoniske profil kan diskuteres og bliver det, men boligforeningen finder at de hvide tilbygninger kontrasterer de gamle røde mursten på en smuk og elegant måde.
Parter bag projektet
Boligforeningen Ringgården
Aarhus Arkitekterne
Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S
Mågevejens Murer- og Tømrerforretning
Yderligere information om projektet
Sted
Vestre Ringgade 72-82, Thomas Nielsens Gade 4-6 , Tage Hansens Gade 27-33
8000 Aarhus C