fbpx

Retten i Aarhus

Danmarks smukkeste tinghus

Læs projektets egen beskrivelse

“Danmarks smukkeste tinghus” er Retten i Aarhus blevet kaldt, efter det over 100 år gamle hus er renoveret og nænsomt ført up to date.

K.A. Ludvigsen og Jul. Hansens nationalromantiske bygning stod færdig i 1906 og husede den gang politivagten med detentionslokale, byfogeden, forligskommissionen, en amtsrådssal og arretsforvarerens bolig. I dag fungerer Tinghuset alene som retsbygning under Domstolsstyrelsen.

Retten i Aarhus har gennemgået en omfattende renovering i dyb respekt for det gamle hus’ sjæl og arkitektur. Det er blevet til 3.100 m² retssale med tilhørende funktioner som voteringslokaler og ventearealer og 1.000 m² kontor og administration i tagetagen, der hidtil henlå som loft og i gamle dage pigekamre til ansatte i køkkenet.

I niveau med det store ur i facaden er der nu indrettet kontor til retspræsidenten, og rettens 12 dommere har fået hvert deres kontor.

Tilføjelserne fremstår klare og entydige i behørig respekt for det eksisterende, så der ikke for eftertiden hersker tvivl om, hvad der er oprindeligt, og hvad der er nyt. På den måde vil bygningen leve videre som tidssvarende retsbygning og kulturel seværdighed med stor fortælleværdi.

Fællesarealerne er i videst mulig omfang holdt i deres eksisterende arkitektoniske udtryk, mens udtrykket i retssalene er mere funktionel og enkel.

Kunstneren Marianne Grønnow har stået bag glasbeklædningen til bygningens indvendige glaselevator. Kunstværket følger elevatorens form og spiller op mod det oprindelige, horisontale værk af Hans Krull, der præger førstesalen.

Brugskvalitet

Arbejdsmiljøet er bliver markant forbedret. Også med nyt ventilationssystem og nye toiletter, ligesom adgangen for handicappede er forbedret med rampe og ny elevator, så de ikke længere skal bæres ind.

Eksempelværdi

Farverne er bl.a. valgt i forhold til dagslysforhold, så de lyse pastelfarver spiller sammen med direkte sollys, mens kraftigere farver er brugt i de mørkere kroge for at skabe et levende farvespil.

Udførelseskvalitet

Renoveringen er udført efter Domstolsstyrelsens krav til indeklima bl.a. med mekanisk ventilation i retssalene, hvor rørføringen gennem det gamle hus næsten er skjult, ligesom energioptimeringen af taget er udført både teknisk og æstetisk raffineret.

Parter bag projektet

Bygherre Bygningsstyrelsen
Arkitekt H+ARKITEKTER (totalrådgiver, IKT-ledelse og landskab)
Ingeniør Tækker Rådgivende Ingeniører A/S

Yderligere information om projektet

http://www.bygst.dk/projekter/retten-i-aarhus/

Sted

Vestergade
8000 Aarhus C

Nomineret 2017

Realiseret

2016

Indstillingsår

2017

Anvendelse

Erhverv

Areal

501-5.000m2