fbpx

Renovering på Islands Brygge

Læs projektets egen beskrivelse

Gaihede, ingeniører & arkitekter, har styret denne gennemgribende renovering af den største boligkarré på Islands Brygge i København. Renoveringen af andelsboligforeningen AB Njal L Saga A er noget ganske særligt, da den har betydning for miljøet og livet på Bryggen.

Bydelen samler både det gamle København og det moderne liv, og de to ting til sammen giver Islands Brygge den særlige atmosfære, der drager så mange københavnere og turister.

Renoveringen er med til at bevare denne helt særegne atmosfære, da den både opdaterer og bevarer en af de største klassiske karréer i bydelen. Omkranset af de fire gader, Njalsgade, Egilsgade, Leifsgade og Artillerivej og med 280 lejligheder fylder bygningen fra først i 1900-tallet en god bid af Bryggen.

Andelsboligforeningen AB Njal L Saga A har ønsket at bevare og genskabe karréens oprindelige udseende med sofistikerede rosetter og blomsterranker i jugendstil, samtidig med at den opdaterer bygningens brugsværdi med blandt andet 2020-vinduer malet i den traditionelle københavnergrønne farve.

Ejendommen gennemgik i 2015 og 2016 en renovering af klimaskærmen med en totalistandsættelse af vinduer og facader mod gård og gade.

De murede facader i røde sten er nænsomt afrenset, så de igen fremstår som røde mursten, men også med en vis patina.

Fugerne er fuget om i en mørtel i en let beige/sandagtig farvetone, som afspejler den originale. Vinduerne er udskiftede til træ/alu-vinduer, og farven er igen den klassiske københavnergrønne i en sortgrøn farvetone.

De støbte betonpartier i karnapbunde er renoverede og malede med silikatmaling i en sandagtig tone.

Farveskemaet er holdt helt enkelt i københavnergrøn, murstensrød og sandagtig.

Trods det, at flere af materialerne produceres anderledes i dag end ved opførslen, er arbejdet udført i en høj håndværksmæssig kvalitet. Der er anvendt teknikker, som skulle læres igen, fordi de ikke anvendes længere, men hører til i en svunden tid, hvor arbejdskraften var billig og materialerne dyre – eksempelvis fugning af de udadgående rygfuger.

Blik for brugerne

Nye vinduer er 2020 vinduer i energiklasse A, hoveddøre er tætnet, og der isoleres bag brystninger.

Brugskvalitet

Andelsboligejere får en bygning, som er optimeret til det moderne liv med fortidens særlige arkitektoniske udtryk, som da ejendommen blev opført.

Bidrag til omgivelser

Renovering er et vigtigt bidrag til Islands Brygges særlige urbane atmosfære. Bygherren har prioriteret, at de oprindelige detaljer på bygningen, som rosetter og blomsterranker i jugendstil, restaureres. Det forstærker det arkitektoniske udtryk.

Eksempelværdi

Renoveringen af andelsboligforeningen AB Njal L Saga A er et godt eksempel på, hvordan man kan bevare de oprindelige håndværksmæssige værdier og genskabe dem, og samtidig sørge for at opdatere og fremdatere bygningens kvalitet energi- og trivselsmæssigt.

Solidt samarbejde

I et projekt som dette, der involverer 280 lejligheder, som er beboede i byggeperioden, er et tæt samarbejde og involvering mellem beboere, bygherre, rådgiver og entreprenør en nødvendighed. Det er lykkedes her.

Økonomi og værdiforøgelse

Bestyrelsen arbejder efter en langsigtet plan om vedligehold af deres ejendom for at holde den i kontinuerlig god stand. Hvilket betyder, at vedligehold foretages løbende.

Udførelseskvalitet

Håndværkerne arbejder efter traditionelle og moderne håndværksteknikker i en høj kvalitet. Fugearbejde i en rygfuge er en klassisk teknik, som ikke anvendes ofte. Murerne lærer hinanden op på stilladset ved sidemandsoplæring.

Parter bag projektet

Bygherre: Andelsboligforeningen Njal L Saga A
Administrator: Hupfeld & Hove Advokataktieselskab
Totalrådgiver: Gaihede a/s
Hovedentreprenør: 3T Byggeentreprise A/S

Yderligere information om projektet

https://renover.dk/udtalelse-fra-projektleder-paa-ab-njal-l-saga-a-jesper-krog/

Sted

A/B Njal L/Saga A, Njalsgade 38-60, Egilsgade 37-49, Leifsgade 1-3, Artillerivej 50-52
2300 København S

Realiseret

2016

Indstillingsår

2017

Anvendelse

Bolig

Areal

Over 20.000 m²