fbpx

Renovering af lejlighed i København

Transformering af bolig, til at imødekomme en moderne families behov

Se mere

Renovering af lejlighed i København

Transformering af bolig, til at imødekomme en moderne families behov

Se flere af projektets billeder

Realiseret

2019

Indstillingsår

2021, 2022

Jubilæumskategori

Bolig

Areal

1-500m2

Læs projektets egen beskrivelse

En renovering og transformation udført af Zoom Arkitekter, på vegne af en privat Bygherre, sammensmelter en moderne families behov og en gammel fortælling om kulturarv og bygningshistorie, der giver hjemmet et nyt liv.

Hovedtrappen fra opgangen, fører op til herskabslejlighedens entré, hvor man engang blev mødt af en fordelingsgang, der meget markant, opdelte lejligheden og dets rum omkring sig. Fordelingsgangen var lejlighedens svage punkt, da den fungerede som en barrier for en ellers ekseptionel udsigt over Købehavn samt et lysmæssigt potentiale fra de sydvendte stuer.

Derudover syntes rumfordelingen isoleret og mørk, med eksempelvis lejlighedens gamle køkken der lå placeret for enden af den lange gang. Udover den 162 m2 lejlighed, fulgte et rumligt loftsrum med, der afslørede en flot bindingsværkskonstruktion, som Zoom Arkitekter så som den skjulte fortælling der skulle føres frem, og være den gennemgående detalje i hele lejligheden.

Med et ønske om at åbne op, bringe lys igennem rummene samt inddrage loftrummet på en naturlig måde, kom visionen til at fremstå tydeligt for hvordan renoveringen skulle gribes an.  Ved at nedlægge den smalle fordelingsgang og skrælle det helt ned til lejlighedens skelet, står den oprindelige bindingsværkskontruktion tilbage som et fremherskende arkitektionkisk element, der åbner lejligheden op på tværs med gennemtrængende lys fra alle sider. Dette greb giver bindingsværksstolperne lov til at stå rå og enkle i deres originalitet, og bliver det, der både forbinder og inddeler fællesarealerne.

For bygherren var det vigtigt at køkkenet blev hjertet af lejligheden, da det for dem er familiens mødested, som danner rammen om deres sociale liv. Derfor gav det mening at åbne op og rykke køkkenet ud som centrum, så der kom et samspil mellem altanen og de øvrige fællesarelaer, som udover køkkenet udgør spisestue og stue.

Hvor fordelingsgangen før stod som noget der brød den frie bevægelse fra rum til rum, kommer den nye diagonale åbning til at virke mere interaktiv og sammenhængende. De åbne fællesarealer kommer i bedre sammenspil med hinanden og giver beboeren lov til at bevæge sig mere flydende gennem rummene.

Hertil kommer det gamle loftrum også i spil, med et ekstra stort dobbelthøjt rum, der åbner stuen op og giver lyset lov til at strømme ned fra oven og sprede sig ud i resten af lejligheden. Loftrummet bliver naturligt forbundet gennem en enkel og skulpturel trappe der ubesværet fletter sig ind i skoven af søjler og går endda ud og slutter sig til detaljen i værnet.

Det var vigtigt at trappen blev en forlængelse af rummene og derfor har man også som en betydelig detalje foldet det første trin ud til en bænk. Dermed bliver trappen med sin utraditionelle og funktionelle detalje, mere end bare et gennemgangselement. Den bliver også et grafisk smukt møbel, som med kombinationen af sit rå smedejern som kant og det bløde, varme dinesengulv som trædepude, inviter til en sanselig og rolig oplevelse.

Brugskvalitet og bidrag til omgivelserne

Transformeringen af rumfordelingen i lejligheden, der gik fra lukket til åben, mørkt til lys, har opfyldt bygherrens behov, men det har også fremmet lejlighedens skjulte kvaliteter og potentialer.

Eksempelværdi

Projektet er en renovering af en ældre herskabslejlighed der i en stilfuld og moderne måde har kombineret det nye med det gamle. Lejlighedens skjulte traditionelle bygningskontruktion er blevet genfundet og gjort til det bærende arkitektoniske element.

Udførelseskvalitet og værdiforøgelse

Det var vigtigt for helheden af lejligheden, at kvalitets materialer skulle være gennemgående i alle rum. Dette var også i respekt for de gamle bindingsværksstolper som både skulle stå frem. Hvorimod gulvene i fællesrummene og i soveværelserne er belagt med Dinesen plankegulve der med sin lyse træfarve står i stilfuld kontrast til de mørke stolper.

Ved at have åbnet lejligheden op på midten, og nedlagt fordelingsgangen, står der nu et moderne hjem der lever op til den tidssvarende standard. Den gennemgående åbning har givet dagslyset lov til at fylde hele lejligheden op fra alle sider og gjort det til et sanseligt og atmosfærisk rum, med plads til socialt samvær.

Yderligere information om projektet

https://www.zoomarkitekter.dk/

Sted

Dag Hammerskjolds Allé
2100 København Ø