fbpx

Priors Hus

Genoplivelse af historisk hus fra 1690

Se mere

Priors Hus

Genoplivelse af historisk hus fra 1690

Læs projektets egen beskrivelse

Priors Hus består af et fredet forhus, der oprindeligt er fra 1690, og et mindre baghus i samme stil som forhuset. For omkring 100 år siden gennemgik huset en større restaurering ved arkitekt Alexis Prior (1877-1955), hvorefter det gennem flere omgange er blevet rettet op og arbejdet med.

Det overordnede formål med dette projekt var at bevare og restaurere det enestående hus i Ærøskøbings gamle gader uden at gå på kompromis med de grundliggende fredningsværdier. Samtidig var flere ændringer planlagt for at bringe bygningens lange historie og arkitektur bedre i spil blandt andet ved mere passende teglgulve og forsatsrammer. Dertil kom flere planlagte forbedringer af selve boligen for at gøre den mere egnet som fritidsbolig i takt med vor tids berettigede ønsker og krav til eksempelvis fjernevarme i stedet for elvarme og flere gode sovepladser.

Selve rumfordelingen i husets stueetage forblev bevaret, men projektet havde planlagt en renovering af husets loft. Dette skulle gøres til et hyggeligt loftværelse med en masse karakter i tråd med Priors Hus’ historie samtidig med, at renoveringen af loftet ville give mulighed for i alt 2 gode soverum.

Udvendigt havde det gamle hus brug for en del genopretningsarbejde, der især gjaldt bindingsværket i husets facader på både forhus og baghus.

Alt i alt var det et omfattende projekt, der havde planlagte ændringer og arbejde, der skulle udføres både udvendigt – ved gadegavlen tavl, vinduer, forsatsruder, yderdøre og skorstenspibe – og indvendigt, hvilket blandt andet førte til nyanlagt teglgulve i for- og baghusets rum mod den dertilhørende have.

Brugskvalitet

Udover de mange forbedringer indvendigt og udvendigt, som var nødvendige for den øgede brugskvalitet af Priors Hus, har især renoveringen, der førte til tilføjelsen af loftværelset, bidraget til et tiltrængt løft af huset som en fritidsbolig. Dertil kommer de mere moderne tilføjelser til huset såsom gulvvarme og tilføjelse af opvaskemaskine, der ligeledes har bidraget til brugskvaliteten af dette historiske hus.

Eksempelværdi

Det har fra start været i essensen af projektet at bevare og restaurere Priors Hus med respekt for de grundliggende fredningsværdier. Ydermere har det ligeledes været vigtigt at foretage visse ændringer, der havde til formål at give bygningens lange historie og arkitektur et mere gennemgående og fremtrædende udtryk.

Parter bag projektet

Bygherre: Realdania By & Byg A/S
Rådgiver: Havsteen-Mikkelsens Tegnestue ApS v/ Steffen Pedersen, arkitekt maa
Udførende arkitekt: Havsteen-Mikkelsens Tegnestue ApS v/ Steffen Pedersen, arkitekt maa
Rådgivende ingeniør: L.P. Madsen v/ Ernst Andreasen

Sted

Søndergade 32
5970 Ærøskøbing

Realiseret

2018

Indstillingsår

2019, 2020

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2