fbpx

Pælestykkerne AKB

Læs projektets egen beskrivelse

Pælestykkerne AKB består af 152 lejligheder i en velfungerende ejendom fra 1967. En del beboere har boet i ejendommen, siden den blev opført, men der bor også mange unge mennesker i de 21 1- værelses lejligheder, som findes i ejendommen. De øvrige lejligheder er på 2, 3 og 5 værelser. Ejendommen har gennem tiden været godt vedligeholdt, og de seneste par år har bestyrelsens sat flere små energirenoveringsprojekter i søen.

“Som i andre almennyttige boligforeninger er det beboerne og bestyrelsen, der vedtager beslutninger om renoveringsprojekter”, siger Erik Petersen, driftsleder i Pælestykkerne.

“Min rolle i denne proces er at rådgive og undersøge løsninger grundigt, så ejendommen kan træffe valg på et gennemarbejdet grundlag. Bestyrelsen er generelt meget aktiv og opsøgende omkring at finde gode løsninger på de udfordringer, vi står med. Eksempelvis går vi og overvejer at implementere et underjordisk affaldssystem og i denne forbindelse har bestyrelsen været rundt og se lignende systemer i andre ejendomme for at kunne vurdere fordele og ulemper bedst muligt”

“Pælestykkerne AKB har indgået en energispareaftale med Høje-Taastrup Kommune. Med aftalen forpligter vi os til at arbejde mod en reduktion af energiforbruget på 2 % årligt i perioden 2014-2017”, fortæller Erik Petersen. “Til gengæld får vi hjælp og rådgivning fra kommunen, bl.a. i form af netværksgrupper, hvor medlemmer fra ejendommens bestyrelse deltager og møder energieksperter og bestyrelsesmedlemmer fra andre boligforeninger. Det var også gennem denne aftale, at vi fik en energiekspert ud, som gennemgik bygningerne og gav os en masse gode energiråd”.

“Især ombygning og renoveringen af vores fjernvarmesystem har været en succes. Vi sparer penge her, og jeg kan styre varmen meget bedre nu. Ellers er vores ejendom i generelt god stand, og vi døjer f.eks. ikke med store indeklimaproblemer, som mange andre gør. Vores energirenoveringer er med til at holde bygningerne i god stand og spare penge til glæde for beboerne”, siger Erik Petersen. “Vi skal dog hele tiden være lidt kreative for at få økonomien til at hænge sammen, og der er ingen tvivl om, at skal vi lave større energiprojekter i fremtiden, så får vi brug for støtte fra f.eks. landsbyggefonden”.

En energispareaftale med Høje-Taastrup Kommune sikrer god rådgivning om energiløsninger gennem netværk med eksperter og andre boligforeninger.

Fakta om Pælestykkerne AKB:

  • Byggeår – 1967
  • Renoveringsår – 2013
  • Areal – 10 990 m2
  • Antal lejligheder – 152
  • Opvarmning – fjernvarme

Liste over forbedringer:

  • Isolering af ydervæg udefra
  • Isolering af loft
  • Automatik til varmeanlæg
  • Indregulering af varmeanlæg

Blik for brugerne

En energispareaftale med Høje-Taastrup Kommune sikrer god rådgivning om energiløsninger gennem netværk med eksperter og andre boligforeninger. 

Solidt samarbejde

"En stor del af den rådgivning, vi benytter, får vi gennem en vedligeholdelsesaftale, ejendommen har med KAB. Aftalen giver os mulighed for at trække på forskellige energieksperter, som er tilknyttet KAB. Det var f.eks. den måde, vi fik rådgivning om, at der lå nogle energibesparelser ved at ændre opbygningen af vores varmecentral. Den viden tog vi med til Høje-Taastrup Fjernvarme, som hjalp os i den videre proces". 

Økonomi og værdiforøgelse

"Vores arbejde med energiforbedrende tiltag er finasieret af beboerne selv gennem huslejen. Vi søger naturligvis støtte, når det er muligt, men det er altid fra projekt til projekt vi ser på, om der er muligheder for økonomisk hjælp udefra". 

Parter bag projektet

Høje-Taastrup Kommune, KAB

Yderligere information om projektet

http://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/casebank/nyt-fjernvarmesystem-vandbesparende-toiletter-og-led-belysning

Sted


Høje-Taastrup

Realiseret

2013

Indstillingsår

2017

Anvendelse

Bolig

Areal

5.001-20.000m2

Indstillet til Jubilæumsprisen 2017