fbpx

Optimering og renovering af Herskabslejlighed

Moderne rumfordeling med genskabelse af oprindelig stemning

Se mere

Optimering og renovering af Herskabslejlighed

Moderne rumfordeling med genskabelse af oprindelig stemning

Læs projektets egen beskrivelse

Første gang vi ankom til den meget smukke ejendom på Frederiksberg og trådte ind i herskabslejligheden, føltes det som at møde en nobel, gammel dame, der havde mistet sin paryk og gebis. Sammen med bygherren gik vi i gang med at genfinde de smukke genstande og ejendele, der igen gjorde hende elegant og attraktiv. Nu er der atter glød i hendes øjne og et smukt varmt smil i hendes karakterfulde, aristokratiske ansigt.
Udfordringen i renoveringen var at bevare og fremkalde den smukke herskabelige stemning med høje paneler og bevare de smukke stukke, selvom rummene skulle ændres. Den gamle indretning med meget lange og ubrugelige gangarealer gav spildplads, men endnu værre var, at gangen spærrede for det naturlige flow, der gerne skulle være mellem køkken og spisestue. Dette var slet ikke i harmoni med en moderne og funktionel indretning.
Derudover havde herskabslejligheden under tidligere ombygninger fået etableret bad og køkken helt uden hensyntagen til lejlighedens stil og stemning.
Vi skabte en indretning, hvor der var mulighed for at inddrage gangarealer og andre spildarealer, samtidig med at vi etablerede et naturligt flow i lejligheden. Vi genskabte alle de smukke indfatninger og paneler, således at opmærksomheden naturligt rettes mod kærligheden til detaljen.

Eksempelværdi

Bevaring og genskabelse af detaljer er ikke alene med til at værne om vores kulturarv, men også give et fantastisk stemningsfuldt hjem for beboeren. Under sådan en ombygning, hvor rumfordelingen omstruktureres for at ændre flowet i lejligheden, er det nødvendigt at etablere eller blænde døre. For at undgå at det går ud over symmetrien i stuerne, kan man udføre det på den måde, som vi gjorde i denne lejlighed, hvor vi har bevaret den smukke gamle fyldningsdør, og symmetrien i spisestuen forbliver intakt. Dette er gjort ved at udføre et smukt snedkereret vin og drinks-skab i den blændede døråbning. For at udføre boliger der er nemme at bo i, skal opbevaring også tænkes med. Alle ting skal have sin plads. Det er her løst som en integreret del af planløsningen. De smukke gulv til loft-skabe arbejder sig ind i lejlighedsstrukturen og giver ro i øjet. Optimeringen af flowet har givet mere plads og gjort lejligheden åben og let overskuelig. Det har været vigtigt for os at udnytte og inddrage nicher og kroge til at skabe hyggelige opholdsarealer, så de kan bruges aktivt og ikke bare ender som lager for rod.

Levende bygningskultur

Vi har udført en analyse af alt inventar og af stilart med iboende arkitektoniske kvaliteter med det formål at bevare og genskabe det bedste af de gamle elementer og samtidig integrere de nye løsninger sømløst. Således har vi bestræbt os på at skabe en håndværksmæssig og arkitektonisk enhed. Ved at bevare og renovere de smukke, gamle fyldningsdøre og høje paneler, bibeholdes den oprindelige stemning i lejligheden, samtidigt med at den nye indretning tilgodeser nutidige ønsker til rumfordeling. Under ombygningen har vi fået en snedker til at videreføre de høje paneler, hvor de manglede, og genbrugt de gamle, smukke døre på nye placeringer. Ligeledes har vi også værnet om stuk og gulve. De indbyggede møbler, der eksempelvis er anvendt i entreen fra gulv til loft, er håndlavede og i høj kvalitet. Vi har udført dem, så de glider i ét med væggen, så den nye entré virker rolig, og der er plads til jakker etc. Ligeledes er barskab og badeværelsesmøbel speciallavet og indpasset. Selve rumfordelingen, der før blandt andet var skabt ud fra en tidligere tids logik om og behov for en lang fordelingsgang, men også senere var blevet præget af mindre heldige renoveringsprojekter af bl.a. køkken og bad, er nu blevet gentænkt til en moderne families behov uden at gå på kompromis med lejlighedens oprindelige udtryk. Pladsen er langt bedre udnyttet, og adgangen til de centrale rum er meget lettere og mere logisk.

Parter bag projektet

Arkitekt: ZOOM Arkitekter
Ingeniør: Anders Strange
Entreprenør: M5
Bygherre: Anonym

Sted

Frederiksberg
1900 København

Realiseret

2021

Indstillingsår

2023

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2