Omdannelse af Café Jorden Rundt til sommerhus

Genopbygning af modulært byggeri

Se mere

Omdannelse af Café Jorden Rundt til sommerhus

Genopbygning af modulært byggeri

Realiseret

2018

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Projektet er en transformation af den tidligere Café Jorden Rundt ved Svanemøllen på Østerbro til et moderne sommerhus for to familier, der opfylder alle nutidige krav til energi.
Cafeen er tegnet af Kim Utzon i 2001.

Projektet blev startet efter at bygherre havde fået hammerslag på den nedbrudte cafe på Lauritz.com. Den var oprindeligt et modulprojekteret koncept. Huset var et samlesæt, bestående af 16 lige store “lagkagestykker”, inkl. alle faciliteter lige fra toiletter, kølerum og køkken til tilhørende brosten, caféstole og borde til udendørs servering.

Bygningen var en 220 kvm stor træbygning i et plan med zinktag. Facaderne var med træbeklædning på klink, samt varierende størrelser glaspartier.
Huset var et puslespil med ens størrelser, men med meget forskellige brikker. Der var trekanter med fast glas, trekanter med døre og vinduer og trekanter med køkkeninstallationer. Der var højtsiddende vinduer og der var smalle og lavtsiddende vinduer. Der var stykker med brædder og stykker kun med glaspartier. Det var både vores og bygherres ønske at bevare så meget som muligt af den gamle café.

Sammen med bygherren lykkedes det efter nogle uger at få der store puslespil til at gå op. Den nye indretning var på plads.

Huset er disponeret med en entré, med adgang gennem det gamle hoveddørsparti til caféen. Derudover alrum, stue, tre værelser med adgang til bad og toilet – derudover et orangeri. Der er omkring huset udført terrasser med udvalgte kig til havet. Husets indre uderum er en stor cirkulær terrasse, hvor bræddernes mønster understreger husets overordnede cirkulære form.

I samarbejde med en lokal ingeniør blev der fundet en løsning på, hvordan vi på en fornuftig måde kunne fundere huset. Løsningen blev at anvende nogle kæmpe fundamentsskruer, der på nænsom måde blev fæstnet i den lidt skrøbelige skrænt, hvor vi ønskede at placere huset. Dette var, udover at være økonomisk fornuftigt, samtidig en fleksibel løsning, der kunne sikre en nøjagtig og korrekt placering af bæringerne for de mange brikker, der skulle pusles sammen.

Med fundamenterne i jorden og indretningen på plads gik byggeriet i gang. Byggeriet startede, da de store lastbiler flyttede alle delene fra Nordhavnen. Efter ca. 9 måneder var de mange brikker igen samlet til et nyt og lækkert sommerhus for familierne.

Huset er opvarmet med luft-til-vand-system. Huset er under processen blevet efterisoleret, og er i dag energioptimeret således at det kan anvendes gennem hele året.

Eksempelværdi

Huset kan vise, at man trods de øgede energikrav ved at gennemtænke hvorledes man energirenovere en bygning og samtidig bevare den unikke arkitektur.

Samarbejde

Alle beslutninger er taget i tæt samarbejde mellem bygherre, rådgivere og enterprenørene. Entreprenøren har i meget tæt samarbejde med bygherre skabt husets specielle løsninger.

Brugskvalitet

Den nye indretning er udført i tæt samarbejde med huset brugere. Indretningen opfylder kraven fra de to familier til et moderne sommerhus. Der er indrette selvstændige værelser med tilhørende badefaciliteter og skabt fælles opholdsrum og uderum tilpasset til stedets unikke landskab og flotte udsigter.

Bidrag til omgivelser

Husets runde form falder smukt ind i landskabet på stedet. Huset er funderet på skruefundamenter og placere sig derfor som svævende over landskabet.

Økonomi og værdiforøgelse

Genanvendelsen af alle konstruktionerne har haft stor økonomisk værdi for bygherre.

Energikrav og bæredygtighed

Sommerhuset er opført og indrettet af de eksisterende 16 moduler, alle moduler fra den tidligere cafe er brugt i det nye hus, men dog sammensat på en ny måde. Huset er efterisoleret med moderne isolering. Dette gør, at man i de eksisterende konstruktioner kan opfylde nutidige krav til energi. Der er overalt udskiftet glas i de eksisterende vinduesrammer til nye tidsvarende termoglas. Huset er opvarmet med Luft til vand system.

Udførelseskvalitet

Alt arbejde i huset er udført i absolut højeste kvalitet. Det gælder materialevalget brugt til indretningen og den håndværksmæssige kvalitet. Der er udvist stor håndværksmæssig kompetance på et højt fagligt niveau. Huset har i kraft af sin runde form stillet særlige krav til især den håndværksmæssige udførelse i forbindelse med de mange tilpasninger af gulve vægge, lofter og har flere steder krævet helt særlige løsninger.

Yderligere information om projektet

http://www.insituarkitekter.dk/

Sted

Dronning Mølle
3120 Dronningmølle