fbpx

Ombygning af Brandstation til Unge Kultur Center

Transformation af industribygning til et levende kulturhus for ungdommen.

Se mere

Ombygning af Brandstation til Unge Kultur Center

Transformation af industribygning til et levende kulturhus for ungdommen.

Læs projektets egen beskrivelse

Den lokale brandstation er rømmet, og fyldt med nyt liv. Bygningen er oprindelig opført i 1956 som en nitrocellulosefabrik, og indgik i områdets fremstilling af krudt og kugler. I 1960’erne rykkede brandfolk ind, og bygningen blev ombygget til en Brandstation. Halsnæs Kommune har ønsket, at placeringen af Unge- og Kulturcenter (UKC) på Krudtværket, som ligger centralt i Frederiksværk, skulle være med til at forstærke bylivet og i særdeleshed Krudtværket. Udover UKC rummer Krudtværksområdet ca. 30 foreninger, et museum, galleri, teater og ca. 10 håndværksvirksomheder. Den strategiske satsning med at restaurere et hus, der rummer essensen af byens historie om krudt, og inddrage de unge i arbejdet med at udvikle krudtværket, har givet ejerskab og identitet. Realdania har finansieret udearealer og opdateret forbindelser i området, så flere kommer rundt og på besøg.

Bilag

Bidrag til omgivelser

Med reference til områdets historie og stolte industrikultur, er der skabt nye uderum centralt på Krudtværket. Rum med plads til aktiviteter og samvær til gavn for alle i området. Pladsen forbinder blandt andet UKC med Industrimuseet Frederiksværks forskellige bygninger, som fremover også vil blive brugt til for eksempel koncerter og udstillinger. Halsnæs Kommune drømmer om at løfte hele Krudtværket og gøre det til en central del af byen. Sammen med borgere og brugere vil vi åbne området mere op, skabe nye rum, fællesskaber, identitet og udveksling på tværs af alder, generationer og interesser.

Eksempelværdi

Dette projekt har været båret af et ønske om at løfte en bydel, løfte de unges muligheder og forhold og skabe liv og forandring. Derfor har der været en omfattende og succesfuld indragelsesproces til at garantere ejerskab. Mottoet for hele renoveringen har været at bevare bygningen og områdets sjæl, det rå og autentiske miljø, og få det til at skinne som dette.

Solidt samarbejde

Da placeringen var udpeget, blev med det samme nedsat et stående §17 stk. 4 udvalg, hvor der udover politikere sad repræsentanter fra erhvervs- og kulturbrugere i området, de unge og Industrimuseum Frederiksværk. Genanvendelse af en historisk bygning, hvor der er produceret krudt, er en sej og eksplosiv fortælling, som de unge kan relatere til. Efter bygningen er taget i brug, har der været flere samarbejdsprojekter mellem UKC og museet, Ågalleriet og håndværksvirksomheder og kunstnere i området. Bl.a. en udstilling om den bagside, der er ved våbenproduktion - ofrene i krige. Tankevækkende og nærværende.

Parter bag projektet

Bygherre: Halsnæs Kommune, Ejendomme
Rådgiver på renovering og ombygning af bygningen: Tegnestuen Møllestræde A/S
Rådgiver på renovering og etablering af uderum: Erik Brandt Dam Arkitekter ApS
Entreprenør: Wolff Svendsen A/S

Yderligere information om projektet

http://www.ukchalsnaes.dk/unge--og-kulturcentret

Sted

Syrevej 19
3300 Frederiksværk

Realiseret

2018

Indstillingsår

2020

Anvendelse

Institution

Areal

501-5.000m2