fbpx

Øksenhede gamle skole

år 1860 via 1970`erne til 2018

Se mere

Øksenhede gamle skole

år 1860 via 1970`erne til 2018

Læs projektets egen beskrivelse

Øksenhede skole stoppede sammen med 3 andre små landskole i 1952, da der blev bygget en størrer skole, der kunne huse allle elever fra de 4 små skole.

Øksenhede skole blev solgt til private. De tog teglene af og lave eternittag med udhæng og vinduer uden sprosser. I dag ser vi det som en stor fejltagelse.

Vi fandt billeder og tegninger på lokalmuseet. På nordsiden, ud mod vejen, var vindueshullerne de originale med undtagelse af en dør, som var skiftet til et vindue. På sydsiden havde der været mange ændringer.

Det blev en lille besættelses at bibeholde vindueshullerne mod nord, samt at lave tegltag og gesims, som på de gamle tegninger og billeder. Det var også en udfordring at indrette huset, da vi bandt os fast på vinduerne mod nord. Desuden er huset langt og smalt. 20 x 7 meter. Indvendig er det blevet mere moderne med enkelte gammeldags detaljer.

Vi har kun benyttet og af lokale tømrer, smede med videre. Vi sætter pris på dansk arbejde og kvalitet.
Vi har selv bygget det hele med hjælp af venner og birgitte far, som er murer. Han er 80 år og kan nogle håndværksmæssige ting, som den nye generation af murere ikke kan. Han har bla lavet sålbænke på gammeldaws maner.
Murene indvendig er bygget op med sten fra samme tidsalder. Vi købte 2 lastbillæs sten, fra en ejendom, der blevet revet ned, som vi rensede og brugte.

Vi synes vi har renoveret med respekt for dansk byggeskik og dansk arbejde.
Begge er vi hænder, der er godt skruet på og kunne derfor lavet det meste selv. Det har taget 2 år

Blik for brugerne

Vi har genbrugt mursten fra en ejendom fra samme periode, 1860’erne, Vi har bygget en indermur, så vi kunne hulmursisolere. Tre sider var der dobbeltmur. Alle er hulmursisolerede med papiruld. Genbrug af en gammel trappe, som alle dømte ude, men som var rigtig flot (med megen knofedt) bag linoleum. Fastbrændselsfyr er skiftet med pillefyr. Før lå strøerne på jorden. Nu er der gulvvarme. Vi får genveks. (Er endnu ikke installeret, men det kommer)

Brugskvalitet

Skolen har fået mere lys og luft indvendig. Der er store rum med plads, funktionalitet, gammelt møder nyt. Før var alt trykkende og mørkt. Rummene blev ikke benyttet - kun af edderkopper. Nu er rummene lyse med god udsigt.

Bidrag til omgivelser

Huset er nu - ud mod gaden - som skolen oprindelig blev bygget i 1860 - og har pyntet på den lille enklave af huse.

Eksempelværdi

Vi vægter dansk lokalt arbejde. Det er vigtigt for Dk. Der er valgt materialer og farver, som vi kan lide. Bla nogle specielle gulvklinker i badeværelse. Ikke bare gråt, sort og Hvidt.

Solidt samarbejde

Vi er selv bygherer, arkitekter og håndværkere. Søren er kloakmester for formand på diverse byggeprojekter. Birgitte er arkitekten, nedbryderen, økonomimester, snedker og flisemurer på projektet - samt madmor. Birgittes far er nedbryder og murer og meget vidende om gammeldags teknikker. Han er 80 år, og mange af byggeteknikerne lærte han, da han var i lære.

Økonomi og værdiforøgelse

At vi har læst på bygningens historie har givet huset en affektionsværdi. Gamle elever kom ind og fortalte om deres tid på skole . Det gjorde alt mere levende.. at der fx er pommersk fyr som spær, som stadig er lige friskt som i 1860 giver en glæde og stolthed - også selvom brugen af pommersk fyr dengang kun var rent blær - ja så blærer vi os stadig

Udførelseskvalitet

Vi valgte en murer til at lave gesimser, som havde vidt interesse for de gamle huse ( birgitte far skulle ikke op at kravle på høje stilladset pga alderen sætter nogle grænser). De lavede et flot arbejde og satte bla de gamle elkopper op igen (de fortæller jo en historie) Min far støbte sålbænke uden jern i. Jern hører ikke til i den tid!!,

Parter bag projektet

Søren og birgitte pedersen som bygherrer

Sted

Bouetvej 1, Øksenhede
9300 Sæby

Realiseret

2018

Indstillingsår

2019

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2