fbpx

Nordkraft

Begrundelse for nominering

Bygherre: Aalborg Kommune

Bygherrerådgiver: Niras

 

Arkitekter: Cubo Arkitekter A/S og Arkitektfirmaet Nord A/S.

Ingeniører: Brix & Kamp A/S, Korsbæk & Partnere KS

Entreprenør:

NCC

Bravida

Jorton

Mariendal

HP Byg

Frede D. Nielsen

Caverion

Nomineringsudvalgets begrundelse

Nordkraft i Aalborg er et enestående eksempel på et potent byggeri i megaformat. Med sin dynamik, saft og kraft, grandiose størrelse og appel til byens borgere danner Nordkraft med sine oplevelsesrige og rumlige overlap et dragende spændingsfelt mellem det private og det offentlige. Tankevækkende er også Nordkrafts kulturhistoriske signalværdi og det fandenivoldske arkitektoniske bud på håndtering af samspillet mellem nyt og gammelt, begrundet i en stram økonomi.

Mærkbare energibesparelser er opnået ved udvendig isolering af facaderne, samt ved at friholde en del af de nye indre rum fra de gamle facader. Det giver nogle spændingsfulde rumlige randzoner, reducerer kuldebroerne og giver en visuel mulighed for arkitektonisk at udnytte kontrasten mellem de nye mere forfinede og de gamle arrede, rustikke flader. Den ligefremme, usentimentale tilgang, hvor rustikt slid bliver en kvalitet, er videreført i interiøret, der med sammenbragte møbler og selvbyggeri slår en afslappet og frigjort stemning an.

Inddragelsen af brugerne i byggeprocessen og den udstrakte funktionsblanding er forbilledlig. Sammen med de nyanlagte, inviterende udearealer er den multifunktionelle brug med til at gøre Nordkraft til et levende hus med et spændende liv døgnet rundt.

Et enigt nomineringsudvalg indstiller Nordkraft til RENOVER prisen.

Læs projektets egen beskrivelse

Nordkraft er en super vellykket ombygning/genanvendelse af et meget markant industrielt bygningsværk centralt beliggende i Ålborg. Der er et unikt sammenspil mellem de rå eksisterende bygningsdele og nye elementer. Bygningens nye funktioner er velintegreret og i både bygnings- og by sammenhæng.

Parter bag projektet

Aalborg Kommune, Skole- og kulturforvaltningen
Cubo Arkitekter A/S, Arkitektfirmaet Nord A/S
Brix & Kamp A/S,Korsbæk & Partnere KS

Sted

Kjellerupstorv
9000 Ålborg

Nomineret 2013

Realiseret

2009

Indstillingsår

2013

Anvendelse

Kultur

Areal

Over 20.000m2