fbpx

Next House Copenhagen

Fra Falck-domicil til luksushostel

Se mere

Next House Copenhagen

Fra Falck-domicil til luksushostel

Læs projektets egen beskrivelse

Kim Utzon Arkitekter, EKJ og Arpe & Kjeldsholm har i samarbejde transformeret Falcks tidligere kontor- og garageanlæg til et moderne hostel, der hylder sit historiske ophav og den cirkulære tankegang.

Bygningens originale betonkonstruktion er nemlig blevet bevaret og på kreativ vis udviklet til bl.a. at rumme 433 værelser, to grønne tagterrasser, fire barer, en gårdhave og et ministadion. Omdannelsen har krævet stærke kompetencer fra start, da der skulle etableres en ny, stor kælderetage midt i det centrale København.

Blik for brugerne

Konstruktionerne skal frem i lyset Det var dog ikke kun etableringen af en ny kælderetage, der gav udfordringer i byggeprocessen. Med byggeriets nye funktion fulgte også en række nye krav. ”Når man skal omdanne en kontorbygning til et hotel, og der samtidig er et ønske om at tilføje en ekstra etage, så skal bygningen pludselig kunne klare en større belastning end tidligere. Det har resulteret i nogle meget synlige indgreb, hvor vi har forstærket de eksisterende søjler og vægge med markante stålrammer. Det ville være et problem i mange andre byggerier, men i det her projekt har Arp-Hansen og Kim Utzon Arkitekter fra start ønsket et råt look. Genanvendelsen af den oprindelige betonkonstruktion er et af de mange tiltag, der har været med til at give Next House en stærk bæredygtig profil. Målet er, at det nye hostel skal have en DGNB-Guld certificering –

Inspirerende ressourcetiltag

Karrestrukturen er strammet op og fremstår som en samlet enhed og dermed en sammenhængende funktion- og mimer de omkringliggende bygningsmasser i området. Den indre lyse gård er aflukket fra gaden, men visuelt forbundet fra tre sider. Der er arbejdet med en indvendig og udvendig facade, hvor den ubehandlet indvendige aluminiumsfacade går i samspil med nabobygningens stof og materialitet. Offentlig tagterrasse: Tagterrassen bliver på sigt som en “skov” med op til 5 meter høje træer, der vil kunne ses fra gadeniveau og dermed lokke folk op på dette offentlige tag, hvor man vil kunne nyde den offentlige cafe og udsigten ud over byen. Om aftenen vil disse to flader stå oplyst som 2 hængende haver og blive en markant fortælling for bygningen. Messingfacaden vil patinere over tid, som vil på sigt medføre en bedre indlejring i området med en mørkere og nedtonet nuance. Dette vil give en skønnere facade, i form af vekslende patineringer grundet de lodrette og vandrette ribber, orienteringer, der alt sammen vil patinere forskelligt og med varierende hastigheder.

Eksempelværdi

Den rumlige facade - genskaber det lodrette grid og griber omkring og danner tag/overdækninger for de grønne taghaver - og fungerer som espalier til det grønne. Hirakiet i det grønne element i facaderne er minimeret og forenklet ned til kun 2 vægflader mod syd, hvor ene flade markerer hovedindgangens gavl, og anden flade spalter sig ned imellem den nye facade og nabobygningen - og laver dermed en “pause” imellem de to. Ligeledes begrønnes denne flade videre op og får fat i det grønne tag og dermed med til at indramme den grønne tagterrasse. Samspil med facadens udv messing og det indre materialevalg findes i de små detaljer, herunder, dørgreb, skiltninger mv. Design konceptet har konstant været ikke at skjule hverken installationer eller ekisterende konstruktioner, og dermed styrke kontrasten imellem det ny og det eksisterende og dermed fortællingen om transformationen af huset. Det har, i alle aspekter af arbejdet med formgivning og design af huset, været målsætningen, at der var en klar sammenhæng mellem det udvendige og det indvendige udtryk. Ved en omfattende brug af mørke, eloxerede metaller trækkes elementer fra facaden ind i værelserne. Transformationen medførte et forstærkningssystem i stål, som igen er med til at understrege den ærlige og blottet konstruktion. Denne brug af stål er viderebearbejdet og forfineret videre ned i bygningens mindre skala i form af trapper,værn og diverse detaljer i huset. Installationer er med til at stemningssætte det rå hus - og giver karakter til rummene. Den indvendige aptering fastholdes i det industrille look, hvor enkelte udvalgte flader får et forfinet lag som kontrast.

Solidt samarbejde

Kim Utzon Arkitekter og EKJ har i mange år været fast samarbejdspartner, når Arp-Hansen Hotel Group har skulle udvikle eller renovere deres voksende hotelgruppe. Det samme har entreprenøren Arpe & Kjeldsholm, og det mangeårige samarbejde giver klare fordele. ”Arpe & Kjeldsholm har stor ekspertise indenfor hotelbyggeri, og deres tillidsbaserede samarbejde med mange faste underentreprenører og leverandører gør, at processen er enormt gnidningsfri, og at vi ikke skal bruge oceaner af tid på at udarbejde kontrakter og grænsefladeskemaer. Derudover er Arp-Hansen en meget professionel og beslutningsdygtig bygherre, der ved præcis, hvad de vil have. Vores fælles referenceramme betyder også, at vi kan gå til bidet og træffe lynhurtige beslutninger.

Parter bag projektet

Bygherre: Arp Hansen Hotel Group

​Arkitekt: Kim Utzon Arkitekter A/S

Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører A/S

Landskab: SLA Landskabsarkitekter A/S

Yderligere information om projektet

https://www.ekj.dk/project/next-house-copenhagen/

Sted

Bernstorffsgade 27 DK-1577 København V
1577 København

Realiseret

2021

Indstillingsår

2023, 2024

Anvendelse

Erhverv

Areal

5.001-20.000m2