fbpx

Egebjerg Mølle

Naturrum

Læs projektets egen beskrivelse

Egebjerg Mølle Naturrum er et formidlingscenter med udstillinger og fortællinger om det karakteristiske sydfynske istids- og kulturlandskab. Naturrummet skal inspirere til at tage ud og opleve naturen på egen hånd. Der er gratis adgang til Naturrummet og dens aktiviteter. Naturrummet ejes og drives af Egebjerg Møllelaug, som er en forening af frivillige personer, som af kærlighed og interesse for møllen, har ønsket at skabe en attraktion til glæde for lokalbefolkningen og turister. I møllen finder børnefamilier aktivitetsforslag og udstyr til at gå på opdagelse i Egebjerg Bakkers natur. Endelig byder naturrummets vartegn – glastoppen – på en enestående.
Fra 1870 og 100 år frem var møllen ejet af tre generationer i samme slægt. Efter 2. verdenskrig var vindkraft ikke længere rentabel. En dieselmotor overtog driften af mølleriet i Egebjerg Mølle og vingerne blev taget ned. I 1970 var det slut – og i årene efter forfaldt møllen. Hatten og de øverste etager blev taget ned.
I 00’erne opstår en ny idé – Egebjerg Bakker skal gøres til udflugtsmål og rekreativt område, med Egebjerg Mølle som omdrejningspunkt. I samarbejde med Naturturisme I/S, får Egebjerg Møllelaug skaffet midler til en ombygning, så den i dag står som Naturrum.

Den nye glastop er et ottekantprisme, roteret 25 grader, hvilken giver dynamik og referer til de tidligere møllevinger, når dugen på møllevingerne var svikket for at mindske sejlarealet efter vejrforholdende. Glasprismet er dannet af 32 forskellige stykker hærdet, lamineret float glas, limet i profilkonstruktionen af rustfrit glasblæst stål. I toppen er der to vinduer med automatisk åbning. Konvektion op gennem hele møllen er nok til at køle glastoppen af. Fra prismets 110 meter højde kan gæsterne nyde og studere udsigten.

Parter bag projektet

Bygherre: Naturturisme I/S & Egebjerg Møllelaug
Mølletop: Praksis Arkitekter

Yderligere information om projektet

http://www.egebjergmolle.dk

Sted

Alpevej 36
5771 Stenstrup

Vinder af Specialprisen 2015

Realiseret

2014

Indstillingsår

2015

Anvendelse

Kultur

Areal

1-500m2