Herning Bibliotek

Vinder 2015

Realiseret

2014

Anvendelse

Kultur

Areal

5.001-20.000m2

Begrundelse for nominering

Når man kommer fra Hernings nyrenoverede gågade med de kunstfærdige naturstensbelægninger i romantisk filigran, virker Herning Biblioteks facade med de rustikke, rustne metalplader som en øjenåbner og et slag i bolledejen til ære for det berømte fremadrettede midtjyske gå-på-mod og entreprenante virkelyst.

Herning Bibliotek var oprindeligt et pladsstøbt varehus i jernbeton fra 1960’erne. Varehuset var stort tænkt og havde parkering på taget. Efter at have stået tomt siden 2011 og overvejelser om nedrivning for at give plads til et nyt indkøbscenter besluttede Hernings Byråd at flytte biblioteket fra byens periferi til bymidten. Placeringen var velvalgt, fordi biblioteket med en ny indre gade ville fungere som et bymæssigt hængsel, som binder stationen og gågaden sammen.

Byrådets beslutning var både modig og fremsynet. Det fortæller 375.000 besøgende fra den 1. september 2014 til den 10. april 2015 alt om. Det er så imponerende en tilslutning, at det selv for byens stolthed, de danske mestre i fodbold fra FC Midtjylland, må give anledning til både refleksion og eftertanke.

I stueetagen med den gennemgående gade findes BøHlandet for de 6 til 10 årige, bibliotekets film, aviser, tidskrifter, de 10 inspirationsøer samt den fine cafe Aroma. Kælderen med navnet Dybet rummer bibliotekets 475.000 bøger. En fjerdedel af første og anden sals areal anvendes til møderum, lektiecafe og administration, mens de resterende trefjerdedele anvendes til parkering.

I den strippede bygning, som var det konkrete udgangspunkt for udarbejdelsen af Herning Biblioteks program, har anvendelsen af de gamle overflader været prioriteret for at fremme bæredygtigheden. Ud over genanvendelse var kærligheden til de gamle materialer endvidere til fordel for en arkitektonisk prioritering af det rå udtryk, som kendes fra New Yorks oplevelsesrige atelierer. Betonens robuste stoflighed er fulgt til dørs af rustikke murstensvægge og de synlige tekniske installationers usentimentale rationalitet. Endelig har hele bygningen fået LED belysning og vinduer og facader er energirenoverede.

Den arkitektoniske bearbejdning er med den begavede fastholdelse af konstruktionens rumlige fleksibilitet, transparensen og den rå potente stoflighed og de synlige installationers dynamik overbevisende.

Renoveringen af Herning Bibliotek er imponerende og fremstår som et fornemt eksempel på, at kulturelle institutioner kan fungere som en generator for et blomstrende byliv til gavn for hele byen.

Beskrivelse

Herning Bibliotek er en 4 etagers bygning oprindelig opført som supermarked som er blevet ombygget, renoveret og udvidet til nyt og moderne centralbibliotek.
Biblioteket ligger med sin placering på gågaden central i Herning og tæt på bus- og togstation. Stedet er blevet byens mødested nr. 1 og den binder gågade, busstation og banegård sammen.
Stue- og underetage er rammen om husets primære funktioner, som udlån, kulturformidling, lektiecafé, scene, børnebibliotek og selvstændig bibliotekscafé. Mødefaciliteter og administration er placeret på de to øverste etager.
Renoveringen er foretaget i rå New York stil hvor materialevalget har taget udgangspunkt i miljø og bæredygtige valg som træ, tegl, beton, stål og glas.
Sammen danner materialerne, de synlige installationer og de tidligere skjulte in-situ støbte betonkonstruktioner ægte rå new York stil.
Projektet viser mulighederne for at anvende eksisterende bygninger til nye formål.

Sted

Østergade 8
7400 Herning