fbpx

KYSTAGER – BREDBALLE I VEJLE

Omdannelse af eksisterende bygningsmasse til en moderne, enkel og strømlinet udsigtsvilla

Se mere

KYSTAGER – BREDBALLE I VEJLE

Omdannelse af eksisterende bygningsmasse til en moderne, enkel og strømlinet udsigtsvilla

Læs projektets egen beskrivelse

Hvad stiller man op med et hus der mest af alt ligner en sparekasse i Vestjylland? Opgaven fra bygherre var klar. Omdan eksisterende bygningsmasse til en moderne, enkel og strømlinet udsigtsvilla på den eksklusive adresse i bredballe i Vejle.

Udfordringen:
Det eksisterende hus var kompliceret i sin indretning og nærmest rodet i sit arkitektoniske udtryk. Huset var bygget op omkring et virvar af virkemidler med skrå 45 graders detaljer inde og ude der hver især stod i kø for at overgå hinanden.
De mange kroge, vinkler og niveauspring i huset var i princippet udført med de bedste hensigter for øje – men kom ikke til sin ret pga. Manglende evne til at føre detaljerne helt til dørs. Huset var selvfølgelig opført i en anden tid (1988) hvilket naturligvis også havde indflydelse på arkitekturen – men den manglende sans for propotionering, rumsammenhæng og materiale forvirring var med til at trække projektet ned. Det var flere gange på tale i skitsefasen at rive huset ned og starte på en frisk, men bygherre var stærkt besluttet på ikke at smide det gode fundament og den gode skal ud. Bæredygtighed var bestemt i fokus i denne sammenhæng.
Ved at rette nøje udvalgte 45 graders hjørnet ud på huset samt udbygge nogle store udhæng mod syd og isætte store smukke glaspartier med udgang til nogle skønne terrasser fik huset sin nye identitet – der var nu også etableret kontakt mellem ude og inde. Huset fandt sin form og proportionerne faldt på plads.
Alle funktioner er omdannet i projektet. før parkerede man på en rampe hvor man ikke kunne orientere sig når man bakker bilen ud på villavejen – i det ”nye hus” er parkeringen blevet hævet til niveau med vejen og der er blevet god plads til 2 biler med el ladstandere. Ankomstrummet har fået et følsomt løft med belægninger og nøje planlagt beplantning – det er nu indbydende og inviterende at komme til huset. Entréen er også blevet husets beliggenhed værdig. allerede fra hoveddøren får man et smukt kig til vejle fjord, skov og eng. Der har været havearkitekt på projektet. Havearkitekten har med et enkelt men stærkt greb skabt en sammenhæng mellem husets arkitektur og belægningerne. Huset er kendetegnet ved forskydende skiver og bygningskroppe i forskellige retninger og niveauer – på samme vis er trappetrinene etableret. De slanke trin og det svævende udtryk med vandrette flader/skiver forskyder for hinanden – akurat som huset.
Teglfacaderne på huset er blevet omfuget – sten er fjernet nogle steder og genbrugt igen andre steder. Alene ved at omfuge har huset fået et flot løft og man bliver i tvivl om huset faktisk er nyt.
Alle overflader indvendigt er blevet renset ned og genopbygget. Gulvene er i opholdsrum opdateret med smukke natursten og i værelser pryder smukke trægulve rummene. Lofter er etableret i gips med fokus på akustik. De akustiske felter er nøje planlagt således linjerne i huset ”går op”.

Processen:
Processen fra opstart til mål har været hård. Projektets tilblivelse var præget af div. Udefrakomne problemer og der kom flere undervejs. Krig, materialemangel, energikrise og rentestigninger har haft indflydelse – særligt på hastigheden på projektet. Der har samtidig været en del uforudsete byggetekniske problemer undervejs. problemer som man først bliver bekendt med når man får ”åbnet op” til et gammelt hus´ konstruktioner, el og vvs. f.eks. havde der været fugt i noget af tagkonstruktionen, elkabler skulle opdateres helt og nogle vvs-rør måtte erstattes af nye. Sådan er det desværre nogle gange når man renoverer. Det er derfor vigtigt at man afsætter økonomi til uforudsete.

Løsningen:
Alle der har arbejdet på projektet er efterfølgende glade og stolte over resultatet – trods den lange vej til målet. Vi mener at projektet er ”landet” som et godt eksempel på at det godt kan lade sig gøre at omdanne et eksisterende projekt, der ved første øjekst har et minimum af potentiale, til et hus hvor man bliver i tvivl om det er et nyt hus designet i nutiden.

Det særlige ved projektet:
For os som arkitekter har det særlige ved projektet været at omdanne det tvivlsomme hus til et hus efter kundens ønsker og forholdsvis høje krav. Bæredygtigheden i at genanvende er en præstation i sig selv når man tager fat som det er gjort her. Mursten er f.eks. nøje pillet ned nogle steder for at skabe mere udsyn, rengjort og renset for igen at blive opmuret andetsteds. Døråbninger er rykket for at få alle linjer til at flugte. Kæmpestor ros til de dygtige håndværkere for deres store indsats for at få huset til at shine.

Fotos: MagnaLux

Blik for brugerne

Bygherre har som udgangspunkt udstukket målet som vi som rådgivere har brugt som skabelon - og senere entreprenørene løftet til det færdige resultat. Bygherres høje anbitioner er blevet til virkelighed og nyder de ”nye” rammer på den smukt placeret plet i bredballe i vejle. kæmpe ros til bygherre for at gå hele vejen. Tak for kampen.

Eksempelværdi

Projektet her har eksempelværdi for den ambitiøse bygherrer der stålsat beslutter sig for at den eksisterende bygningsmasse de ejer har en værdi og ønsker at kæmpe en kamp i bæredygtighedens navn. Ombygninger som denne er omfattende og tidskrævende.

Solidt samarbejde

Det er et godt samarbejde mellem bygherre, rådgivere og entreprenører der får sådan et projekt til at lykkedes. De mange benspænd der kan være i et ombygningsprojekt kan resultere i ændringer i processen. Ændringer der kræver god dialog og en agil trup.

Faglig kvalitet

Parterne i projektet har haft fokus på det gode håndværk - lige efter kundens ønske. det har resulteret i projekt der også kan nydes helt ned i de små detaljer. Huset er veludført og af en høj håndværksmæssig kvalitet. Det er lykkedes at lave et gennemført projekt med respekt for de eksisterende materialers værdi og på den måde at skabe et nutidigt energivenligt hus ud af allerede eksisterende rammer.

Parter bag projektet

Bygherre:
Katrine & Anders Lerbech Borregaard

Rådgivere:
KAARK ApS
DESIGNHAVER

Entreprenører:
Murermester Simon Skov
Tømrermester Jørgen Mejlvang
Anlægsgartner Klintholm Anlæg

Leverandører:
Design Center Aarhus (MULTIFORM)
Fredsted Studio
KRONE

Sted

Vejle
7100 Vejle

Fotos: MagnaLux

Realiseret

2023

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2