fbpx

Kunst, kultur og historie forenes i Malerlandsbyen

En renoveringsfortælling med historien og naturen som inspiration

Se mere

Kunst, kultur og historie forenes i Malerlandsbyen

En renoveringsfortælling med historien og naturen som inspiration

Læs projektets egen beskrivelse

Historien om huset og dette projekt bør indledes med fortællingen om et kunstnerisk fællesskab, der opstod uden for Veksø i 1950. Siden dengang har Malerlandsbyen uden for Veksø været hjemsted for en mangfoldighed af kunstnere, musikere, forfattere og kunstmalere som Asger Jorn og Johannes Larsen.

Blik for brugerne

Huset ved skråningen, tegnet af arkitekt Ib Kofod-Larsen og tidligere hjem for forfatter Martin Andersen Nexø, blev for 5 år siden overtaget af de nuværende ejere. Dette skift repræsenterer ikke blot et ejerskifte, men også en dedikation til at bevare og forny et hjem med rødder i kunstnerisk arv. For ejerne, der elsker at følge med i naturen hen over året, er det ikke kun et renoveringsprojekt, men også er en fejring af naturen, og de mærker dagligt glæden ved panoramavinduernes udsigt, som er bevaret i projektet. Den store, nye skulpturelle pejs og det tilpassede køkken er ikke kun praktiske, men skaber også et socialt centrum i hjemmet. Atmosfæren inviterer ind, og fortid og nutid smelter sammen i et nyt kunstværk.

Inspirerende ressourcetiltag

Tilgangen har været, hvad vi hos Nordpil Arkitekter kalder ’arkitektonisk kirurgi’, hvor vi, med faglig indsigt og historisk virkelyst, analyserer på konstruktive veje at gå, finder en løsning, og sammen med håndværkerne udfører bygningsdetaljer med kirurgisk præcision. Dette er en særlig ting ved renovering, som ikke findes andre steder, og som kræver omhu og specialviden. Til den eksisterende bolig er tilføjet en mindre tilbygning i form af et orangeri. Tilbygningen rummer flere funktioner og typologier, og de få ekstra kvadratmeter giver maksimal værdi til boligen. Orangeriet muliggør dyrkning af egne grøntsager og overvintring af planter samtidig med, at det fungerer som vindfang og entré til boligen. Det bliver en grøn mellemzone, der skaber en kobling mellem ude og inde. Den gængse opfattelse af en entré udfordres, og resultatet er et rum, der sender lys ind i boligen og giver en grøn velkomst.

Eksempelværdi

De nuværende beboere, besluttede for fire år siden at forny deres hus, inspireret af respekten for dets historie. De vidste, at de ville ombygge, men ønskede at forblive i hjemmet for at forstå det bedre: "Vi ville gerne bo her lidt, inden vi gik i gang, for at lære huset at kende". Dette vidner om en bæredygtig tilgang til fornyelse, der fejrer stedets unikke historie. Nordpil Arkitekter delte visionen om at bevare husets sjæl samt vigtigheden af at bevare bygningens kulturelle arv, og hvordan det er blevet en central del af Malerlandsbyens identitet. Huset er ikke kun et hjem, men et levende monument over kunstnerisk virke og historie.

Faglig kvalitet

Der har været et stort fokus på bevaring af de eksisterende rammer som en del af projektet, men da det oprindelige hus fra 1956 var i massiv gasbeton og installationsmæssig udateret, var det svært at bevare husets konstruktioner til fulde. En arkitektonisk vilje, og et stærkt fælles ønske om at bevare huset, gav efterfølgende huset dets nuværende form og finish.

Levende bygningskultur

Historien om Malerlandsbyen fortsætter i dette projekt med at folde sig ud som en berigende fortælling om kunstnerisk samhørighed. Beboet af ikoniske kunstnere har kvarterets arkitektur, præget af store panoramavinduer, fungeret som et inspirerende refugium for kunstnere i årtier. Mange kunstmalere slog sig, efter sigende, ned her pga. lyset, roen og det kuperede landskab..

Parter bag projektet

Arkitekt og totalrådgiver: Nordpil Arkitekter
Bygherre: Ejer
Hovedentreprenør: Design og Byggeri ApS

Yderligere information om projektet

https://nordpil-arkitekter.dk/component/spsimpleportfolio/item/ombyg-vekso-sj-2019?Itemid=0

Sted

Veksø
3670 Veksø

Fotos: Peter Kragballe

Realiseret

2020

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2