Kulturtårnet på Knippelsbro
Renovering og indretning af det fredede brotårn på Knippelsbro til kulturhus
Kulturtårnet på Knippelsbro
Renovering og indretning af det fredede brotårn på Knippelsbro til kulturhus
Læs projektets egen beskrivelse
Kulturtårnet på Knippelsbro er i 2017 åbnet i det ene af de to grønne ikoniske brotårne på Knippelsbro. Det fredede brotårn har gennemgået en større renovering både udvendigt og indvendigt. Den udvendige renovering indebærer en istandsættelse af balkonen, nyt kobbertag samt nye ruder. Indvendigt er tårnet blevet istandsat, således at det kan rumme en mindre kulturinstitution.
Processen
Foreningen Kulturtårnet har siden år 2011 arbejdet på at få adgang til brotårnet på Knippelsbro. I 2013 fik foreningen en prøveperiode på tre måneder til at teste projektet af. Fra 2013 til 2017 søgte foreningen fonde og løftede midler gennem Realdania og Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning til at etablere og drive kulturhus i brotårnet. En af de store udfordringer ved renoveringsprocessen var fredningen af tårnet, som satte store krav til renoveringen. Fredningen endte dog med at bidrage positivt til især den indvendige renovering i kræft af en tilbagelægning af ét af rummene i brotårnet til den originale stand med brune vægge og gummigulve. Renoveringen af tårnet skete i samarbejde med Københavns Kommune fra sommer ’16 til sommer ’17, hvor Kulturtårnet overtog lokalerne og åbnede op for offentligheden.
Den daglige drift
Kulturtårnet har åbent det meste af ugen for forbipasserende. Derudover afvikles en lang række kulturelle aktiviteter i tårnet hele året rundt. Kulturtårnet har især fokus på at afvikle gastronomiske oplevelser, talks, radiobiografer, udstillinger og intimkoncerter.
Bidrag til omgivelser
Renoveringen har gjort det muligt for foreningen Kulturtårnet at invitere københavnere og turister indenfor i københavns måske mindste - og mest specielle - kulturhus. Kulturtårnet er på den måde med til at gøre den ellers øde havn i København lidt mere levende.
Eksempelværdi
Gamle bygninger, der ikke er i brug skal indtages og have nye funktioner. Det har været formålet med Kulturtårnet at invitere københavnere indenfor et sted, hvor de ellers aldrig har sat deres fødder. Dette eksempel bør efterfølges i andre lignende bygninger både i København og i resten af landet.
Parter bag projektet
Arkitekt: DSA Studio v/ Nils Jeppe Hansen.
Bygherre: Foreningen Kulturtårnet på Knippelsbro og Københavns Kommune.
Tilskudsgiver og rådgiver: Underværker under Realdania.
Yderligere information om projektet
Sted
Knippelsbro 2
1400 København K