Konstabelskolen

Margretheholm

Vinder 2016

Realiseret

2015

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000m2

Begrundelse for nominering

Ude på Margrethe Holm, et stenkast fra Refshaleøen, Stadsgraven, 1. Redan, Vandflyver Hangaren og Amagerværket ligger den tidligere Konstabelskole. Efter at have huset hærens konstabler, militærpolitiet, illegale immigranter og været ramme for spontane, ravepartyes med højt oktantal,var bygningskomplekset slidt helt ned og fremstod som i en stand, der levede op til den tyske arkitekt Albert Speers tanker om bygninger med høj ruin værdi. Med den lidelseshistorie var det i det dejlige sommervejr, en glædelig oplevelse at stifte bekendtskab med den totalt renoverede Konstabelskoles vel disponerede, 84 oplevelsesrige 2- og 3-rums ungdomsboliger.

Målet med renoveringen, som blev gennemført af Sjælsø A/S stod i begyndelsen ikke lysende klart. Konstabelskolen havde potentiale til eksklusive boliger, et erhvervslejemål eller ungdomsboliger. Godt hjulpet af markedets økonomiske logik pegede pilen på en funktion som ungdomsboliger, der med beliggenheden i forhold til eksempelvis Holmens kunstneriske uddannelser var perfekt.

Den bevaringsværdige teglstensbygning med bærende konstruktioner af jernbeton var i en meget dårlig stand. Lægges dertil et relativt beskedent budget var det en krævende udfordring, at nå frem til et helstøbt resultat, der på en fornem måde forener ingeniørkunst, arkitektur og brugsværdi for pengene. Renoveringsstrategien for konstabelskolen er forfriskende. I stedet for at klynke over det udbredte forfald, ses sliddet og det ramponerede look som en kvalitet. De robuste, rå synlige indvendige betonkonstruktioner, det gamle murværk, felterne med gammelt puds og søjlernes mosaikstifter er spor som fortæller om bygningens historie og Konstabelskolens begavede, hyper aktive unge er en gave til bydelen.

Etagerne er disponeret med attraktive 2- og 3- rums studieboliger. Alle med eget bad og køkken. Etagernes farver på dørene – gul, blå og grå er valgt med inspiration fra hærens værn. Hæren, flåden og flyvevåbnet. Boligerne er med deres arrede, robuste betonoverflader og rester efter grafitti i livgivende kontrast til de ny forfinede, glatte, hvide skillevægge og gulv: Det er sammenlignet med tidens main stream sanseligt pirrende. Sporerne efter løbende vand over de nye støbninger og partier med vandskuring er ikke fjernet. Det er fanden i voldsk og giver en kunstnerisk kvalitet, fuldt ud på højde med et maleri af Asger Jorn. Men ikke nok med det. Lys indtaget er ved de store lysninger og vinduernes varierede placering også noget særligt, som de studerende sætter pris på. I kælderen er der depot rum, cykelparkering og et stort indbydende fællesrum.

Energirenoveringen skiller sig ud med en udvendig isolering og en zonedeling, således at kun de dele som indeholder boligerne er fuldt opvarmede. Det er en fin fortolkning af temaet nyt møder gammelt, der kommer til udtryk ved de bevarede dele af facaderne med de karakterfulde indgangspartiers portaler. Den udvendige isolerede facade er let forståelig og usentimentalt udformet som en stringent pudset facade med store vinduesåbninger, der åbner for fine kig til den oprindelige facades murværk og vinduer.

Alle installationer – varme, el og vand – er udskiftet og hver bolig er mekanisk ventileret. Konstabelskolen er efterisoleret efter BR 10 krav.

Samlet vurderet har Sjælsø A/S og PKA som private investorer i samarbejde med rådgiverne leveret en imponerende indsats. Med sit nytænkende bidrag til bæredygtig renovering med et lavt budget er der ingen tvivl om at Konstabelskolen, som den står i morgenlyset på Margrete Holm, har været hele indsatsen værd.

Beskrivelse

Forsvarets tidligere Konstabelskole på Margretheholm i København er en bevaringsværdig teglstenbygning fra 1939, som var i meget dårlig teknisk stand, og som med et relativt lille budget er blevet renoveret og indrettet til 84 ungdomsboliger. Bygningen er placeret midt i det nye bykvarter på Margretheholm, som Vandkunsten har planlagt.

Konstabelskolen er ud- og indvendigt omdannet til en moderne bygning med attraktive ungdomsboliger med primært 2- og 3-rum. Derved adskiller Konstabelskolen sig fra et traditionelt kollegium, som ofte består af 1-værelses boliger.
Hver bolig er indrettet med eget bad og køkken, og der er etableret fællesrum med køkken, ophold og vaskeri og derudover depotrum og cykelparkering i kælderen.

Vandkunsten har tegnet en energirenovering med udvendig isolering, som tillader bygningens mest karakteristiske partier at fremstå uændrede. Dette er gjort ved at zonedele bygningen, således at kun de dele der indeholder boligfunktioner opvarmes fuldt ud. Da det kun er konstruktionen der står tilbage, valgte man at udnytte bygningens daværende tilstand og materialitet samt understrege konstruktionen ved at lade beton og pudsede vægge bevare deres rå struktur. Bygningens militære historie afspejler sig ligeledes i valget af farver.

Energikrav og bæredygtighed

efterisolering, energirenovering

Sted


København