fbpx

Klostercaféen

Læs projektets egen beskrivelse

På Torvet i Tønder ligger dette smukke gavlhus Klostercaféen – asymetrisk, fordi der mod nord er bygget en fløj på aht pladsmangel i gæstgivergården. Kloster Caféen regnes som byens ældste hus opført ca. 1520 i sengotisk stil – byens mest fotograferede og malede motiv. Egentlig gildestue for Tønders Kalende Broderskab, som blev brugt til at indtage mad og drikke efter gudstjenester; kirken ligger 100 meter derfra. Gilderne blev dog forbudt i Danmark fra 1618.

Huset – som har en grundstørrelse på ca 145 kvm – har med sin fine facade direkte mod vest og syd været udsat for vind og vejr gennem mange år uden at ejeren havde overskud til at vedligeholde huset samtidig med der blev drevet cafe i stueetagen. Beboelse på de øvre etager til cafeejeren / konditoren.

Bygningen er blevet overtaget af en ny ejer, som Arkitekter SYD har lavet en plan for omkring dels vedligeholdelse af huset ude som inde, samtidig med at driften foreslås ændret.

Vedligeholdelsen er nu gennemført med indvendige istandsættelser i stueetagen til formålet som cafe. Udvendig har facaden får en op kalkning mere end 5 gange er facaderne behandlet, vinduer og døre er luset ud og op malet således at ejendommen i dag fremstår skarp, rank og flot i sit udtryk

Nyt tegltag med fast undertag af papbrædder, opretning og udbedring af fritlagte trækonstruktioner i loftsrummet – opretning af skorstens piber m.m.

Skiltningen er renoveret og defekte bogstaver er skiftet; lys på facaden er etableret

Det der så nu mangler er, i samarbejde med KULTURSTYRELSEN, at få nyindrettet de øvre etager – til brudesuiter – idet indretningen, som vi kun må ændre begrænset, ikke muliggør at der er en bolig mere. Hvem vil bo i en cafe – der er ingen adskillelse, men brudepar vil elske disse omgivelser.

Blik for brugerne

Renoveringen er udført med en gennemgribende energioptimering og efterisolering også, hvor installationer er udført  teknisk og æstetisk rafineret.

Brugskvalitet

Se ovenstående beskrivelse

Bidrag til omgivelser

Se ovenstående beskrivelse

Parter bag projektet

Bygherre: Privat Mikkel Ro Larsen – MRL- ejendomme aps
Totalrådgiver: Arkitekter SYD

Sted

Torvet 11
Tønder

Realiseret

2016

Indstillingsår

2017

Anvendelse

Erhverv

Areal

1-500m2