fbpx

Innovativ transformation af historisk ejendom

Renovering med elegance, historisk harmoni og unik vindues- og ventilationsløsning

Se mere

Innovativ transformation af historisk ejendom

Renovering med elegance, historisk harmoni og unik vindues- og ventilationsløsning

Læs projektets egen beskrivelse

Tegnestuens idé og vision er en hyldest til ejendommens karakter og historie, hvor renovering og ombygning ikke blot skaber moderne boliger, men også vækker ejendommens herskabelige fortid til live igen. Gravensgade 8 er ikke bare et sted at bo; det er et levende arkitektonisk kapitel, hvor fortidens håndværk og elegance møder nutidens innovation i en unik og fascinerende symbiose.

Gravensgade bærer på en levende bygningskultur, der fortæller en fascinerende historie, dybt forankret i byens udvikling og forandring gennem årene. Fra sin grundlæggelse i 1550 som en vigtig del af byens befæstning til at blive hovedfærdselsåre og senere Aalborgs første gågade i 1963, har Gravensgade været vidne til byens dynamik og skiftende landskab.

En særlig perle i denne historiske kontekst er Gravensgade 8, en bygning fra 1905, der har gennemgået en imponerende forvandling. Med tidløs elegance og innovativ arkitektur har ejendommen formået at bevare fortidens charme samtidig med at omfavne nutidens krav og modernitet. Facaden, detaljeret og smuk, fanger opmærksomheden og vidner om omhyggelig bevaring af bygningens arkitektoniske arv.

Bag denne facade afsløres en ny fortælling. Stueetagen huser i dag erhvervslejemål, mens de øvrige etager er blevet forvandlet til moderne herskabslejligheder gennem en omfattende renovering. Hvert rum bærer spor fra fortiden, som stueetagen og 1. sal, der engang var hjemsted for Guld- og Sølvhuset, og farvehandler Johansens butik. På 2. sal boede Fru Johansen og hendes familie i over 50 år, og ejendommen havde været i familiens eje gennem generationer. På 3. sal har der været pigeværelse, og tørloft, senere har unge og studerende bidraget til ejendommens historie i små “klubværelser.” Mod gården er der tilføjet en større karnap og nye vestvendte altaner. Tilbygning af karnappen giver muligheden for at boligerne kan rumme store eksklusive køkkenrum med store vinduespartier til gulv, hvilket giver en ny og nutidig dimension til den ældre del af ejendommen.

Arkitekturen, skildret gennem tegnestuens nye visioner, er en hyldest til ejendommens karakter og rige historie. Renoveringen og ombygningen er mere end blot en fornyelse; det er en genoplivning af fortiden i en levende arkitektonisk fortælling. Gravensgade 8 er en del af historien hvor bygningskulturen lever og ånder gennem tidens skiftende strømme. Et sted, hvor historie, arkitektur og en moderne bolig forenes i en unik virkelighed.

Gå på opdagelse i huset:

https://my.matterport.com/show/?m=wGGWtkK7DAu

Blik for brugerne

I designet af de seks moderne lejligheder har arkitekt og bygherre udvist et skarpt blik for brugernes behov. Layoutet og indretningen er nøje gennemtænkt for at skabe praktiske og behagelige hjem, der harmonerer med moderne livsstil. Dette viser arkitekternes engagement i at skabe rum, der ikke kun er historiske og smukke, men også funktionelle for beboerne. Køkken/opholdsrum er placeret mod baggården, hvor nye store vinduespartier trækker en masse lys og luft ind i boligerne. For at give mere livskvalitet, har ejendommen også fået store vestvendte altaner med indfarvet balustre, der matcher vinduerne, samt håndlister og terrasser i hårdttræ. Dette gør at ejendommen nu, også giver beboerne muligheden for udeophold.

Inspirerende ressourcetiltag

Der er så mange fordele ved at energioptimere lige netop historiske huse via vinduerne. Ofte skal der installeres et pladskrævende ventilationsanlæg som kræver, at der skal føres store rør på eksempelvis 20 centimeter i diameter rundt i lejligheden. Man er typisk nødt til at sænke loftet for at skjule rørene, hvilket betyder, at stukken og loftshøjden forsvinder, og det samme gør den herskabelige stemning, som netop findes i disse historiske lejligheder. Teknologien i de nye vinduer fungerer ved hjælp af ventiler i top og bund af vinduet, der automatisk trækker luft ind i boligen. Om sommeren lukkes luften direkte ind via ventilen i toppen, og når temperaturerne falder, ledes luften i stedet igennem et hulrum, der er skabt mellem vinduets to lag glas. Her bliver luften varmet op, inden den bliver fordelt i boligen, og medvirker til, at der ikke opstår dårligt indeklima som f.eks. skimmelsvamp. Udluftningen på badeværelset sikrer, at luften kan blive transporteret ud af bygningen igen. Projektet har derfor demonstreret en inspirerende tilgang til innovation for at klimaoptimere, og ved ikke at bruge unødvendige ressourcer på store ventilationsanlæg. De er både dyre i anlæg og drift, samt bidrager til et unødvendigt stor materiale forbrug. Vinduerne er et resultat af integrerede bæredygtige og energieffektive løsninger, som ikke blot har skabt æstetisk appel, men også taget ansvar for miljømæssige hensyn.

Eksempelværdi

Det er vigtigt at bevare historien, kulturen, sjælen og charmen, samt at bygge videre på eksisterende bygningsmasse, i stedet for at rive ned og bygge nyt. Ombygningen respekterer denne historiske ejendom og dens værdier, i Gravensgade 8 er der skabt et imponerende eksempel for andre der viser, at gennem renovering og ombygning, kan man bevare den historiske charme og sjæl fra 1905, samt tilføje en moderne og imødekommende dimension. Projektet er et ikonisk eksempel på, hvordan arkitektonisk arv kan forenes med nutidens behov.

Solidt samarbejde

Projektets succes er et direkte resultat af et solidt samarbejde mellem arkitekt, bygherre, entreprenør og øvrige leverandører. Fra skitsering til byggeledelse, har det tætte partnerskab sikret en succesfuld proces, hvor visioner er blevet omsat til virkelighed. Den kontinuerlige dialog og forståelse mellem alle parter har været afgørende for projektets fremgang. Arkitekten har især sat pris på, at bygherre Wagner Ejendomme har haft stort engagement, og været en del af alle processer. Den 118 år gamle ejendom har fået energirigtige vinduer, der ved hjælp af en nyudviklet vinduestype til projektet, sikrer et sundt indeklima, samtidig med at værne om den historiske byggestil med herskabelige detaljer. Det har været et stærkt samarbejde imellem Krone Vinduer, Krogh Arkitektur, og Wagner Ejendomme, der har resulteret i denne nye vinduestype. Alle involverede parter har presset hinanden for at opnå det perfekte resultat.

Faglig kvalitet

Projektet skal ses som en hyldest til det gode håndværk, både nyt og især gammelt viser høj faglig kvalitet. Et fantastisk match mellem det nutidige og det originale. De eksklusive køkkener og smukke nye sildebensgulve harmonerer således flot med de oprindelige stuklofter i træ, og originale paneler i karnapperne på 1. og 2. sal. Den fritlagte spærkonstruktion med synlige hanebånd, spærfødder, skråstivere på 3. sal. bevidner om fortidens dygtige tømrer og snedkerarbejde, der stadig bær husets tag den dag i dag. Det nye tag har fået nye kobberbeklædte kviste, der komplimenterer den historiske facade, mod baggården er der tilføjet en ny karnap med stående false, der fornyer den tidligere triste baggårdsfacade, alt sammen udført med omhyggelig perfektion af blikkenslageren. Nye små runde vinduer udført i egetræ er tilføjet på tagetagen. Ny træstuk er blevet lavet af snedkerne, og tilpasset efter den originale stuk, hvor der er lavet specielle jern til. Der har fra start været fokus på de håndværksmæssige detaljer, der afspejler dedikation, til at levere et resultat af højeste standard. Det er også de originale detaljer, der præger bygningen, den sirligt renoverede opgang, hvor det oprindelige gulv og trappen er bevaret og renoveret. De originale paneler med guld detaljer er blevet frisket op, og maleren har skulle finde den rolige hånd og den smalle pensel frem. Arkitekt og bygherre, har i samarbejde omhyggeligt udvalgt belysning, materialer, inventar, armatur, detaljer mm. der alt sammen bidrager til huset sjæl, der integrerer moderne komfort og funktionalitet, uden at kompromittere den historiske integritet.

Levende bygningskultur

Gravensgade er en vigtig og historisk gade i det centrale Aalborg, og en del af middelalderbyen. Gravensgade 8 står derfor, som et levende eksempel på bevarelsen af bygningskultur i en metropol i udvikling. Projektet har med omhu bevaret og restaureret ejendommens facade, tagkonstruktion, og boligetager, hvilket bidrager til at fastholde kvarterets karakter. Dette projekt styrker forståelsen af bygningskultur, som en levende og udviklende del af byen, der forbinder fortid og fremtid.

Parter bag projektet

Arkitekt og totalrådgiver: Krogh Arkitektur a/s
Bygherre: Wagner Ejendomme
Ingeniør: Aalborg Ingeniørkontor
Hovedentreprenør: Magnus Thomsens Efterfølgere

Yderligere information om projektet

https://www.krogharkitektur.dk/byggeri/gravensgade-8-totalrenovering-ejendom-fra-1905-aalborg-midtby

Sted

Gravensgade 8
9000 Aalborg

Fotos: Wagner Ejendomme, Krogh Arkitektur

Realiseret

2023

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000m2