Huset på Skovbakken

Et fristed for det simple liv

Se mere

Huset på Skovbakken

Et fristed for det simple liv

Realiseret

2016

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Tilbage i 1950 erne gik der busser fra Københavns Hovedbanegård proppet med fristedshungrende byboere, alle med kurs mod deres lille sommerhus i kulhuse. Når weekenden var slut og der var lukket ned søndag eftermiddag kørte turen i busserne retur til København så hverdagen kunne starte i ro og mag mandag morgen.
Den historie er i dag fortid, nu foregår det i egne biler, men sommerhusenes størrelser har ikke ændret sig størrelsesmæssigt det store i området. Kulhuse har fortrinsvis små 40-90 m2 huse, ikke prangende ikke larmende, men med grobund i den ægte sommerhustradition om at huset mest lever om sommeren og tingene er holdt enkelt og simplet, for at kunne nyde friheden og naturen,
Huset på bakken er i dag et sommerhus på 60 m2, beliggende i Kulhuse blandt ca. 2700 andre små sommerhuse. Oprindeligt et Jeppesen hus fra 1962 i blokhusbrædder, med en tilbygning der var ulovligt opført på Europapaller.
Huset ligger på en kuperet grund med høje fyrretræer, og borer sig ind i terrænet på sit eget plateau.

”Vi var enormt inspireret af stedet og ånden, både i området og på grunden, tanken om at det ikke var et velhavende område, men en mulighed for det almene folk at have eget sommerhus, tiltrak os, også da vi stod overfor at renovere huset”, udtaler huset ejere.

Tanken har fra begyndelsen været at observere og forstå de spor og rumopdelinger, sommerhuset er født med. En absolut enkelthed – nærmest en togvogn, med meget små rum til de funktionelle behov herunder køkken, toilet, og bare ét soveværelse, og et opholdsrum på knap 20 m2. Udestuen var hjemmebygget og lå på et forskudt niveau.
Dette lagt sammen med at fastholde et princip om at huset ikke måtte blive større i en renovering, og at så meget af det gamle skulle bibeholdes, var pejlemærke.

Hovedideen blev derfor at forene det gamle hus med en totalrenovering, hvor den eksisterende uoriginale udestue blev bygget op på ny – samme sted, og at Jeppesenhuset blev pakket ind på sit ydre, men forblev blottet i sit indre. Det måtte ikke være dyrt, måtte ikke blive pragende, men forblive som et svar og en kontrast til hverdagslivet.

Huset står i dag som et levende eksempel på en total integration mellem det nye og det gamle. Beklædt med cedertræ og efterisoleret er huset vedligeholdelsesfrit, nye vinduer og døre har givet adgang til mere dagslys og bedre mulighed for at holde på varmen om vinteren, og med sit metalpladetag refererer huset til byggeskikken i området med de billige og let tilgængelige materialer.
Indvendig har huset sine oprindelige rum, men funktioner er flyttet og tilpasset det moderne familieliv. Huset har efter renoveringen kun én indvendig dør – til toilettet, resten er ét stort rum adskilt af de varierede rumligheder og niveauer der naturligt er i huset. Dette for at imødekommet et stort behov i en travl hverdag for at være tættere sammen som familie, lave hule og skabe fællesrammer for afslapning og nære aktiviteter.

Udsyn og dagslys er vigtige parametre når man er en familie på 4 på 60m2. Således binder sommerhuset verdenshjørnerne sammen via vindue og dørsætningen og de gode kig til den grønne naturgrund på tværs i alle retninger giver konstant fornemmelsen af at det er et levende spil mellem inde og ude. Udsigten til haven foregår på flere niveauer og det giver en variation henover dagen og årstiden og har en positiv indvirken på krop og sjæl.

Eksempelværdi

Danmark er et nordisk eventyrland. Fra de autentiske, vindblæste landskaber i vest og til frodig natur i øst. Danmark er et oplagt sted at feriere, hvilket landets omkring 250.000 sommerhuse vidner om. Mange af dem er over 50 år gamle og bygget på en tid, hvor det nære og det simple ikke blot var et udtryk men i den grad eneste mulighed ift. økonomi. Mange af disse huse har således en original værdi du ikke kan bygge i dag, som er værd at gemme på, men også værd at opdatere, så husene ikke forfalder eller nedrives – og store helårslignende sommerhuse opstår. Sommerhuset på bakken er således et eksempel på den ”bevaring” igennem en renovering.

Samarbejde

Først må man forstå huset ved at bo i det, som det er, i nogle år, derefter arbejdes der bid for bid med at planlægge det ydre og det indre, det gamle og det nye i et fint samspil. Sommerhuset er renoveret af ejerne selv for at holde omkostningerne nede. Materialerne er indkøbt via de lokale byggemarkeder i området, og der er benyttet lokale autoriserede håndværkere til installationsarbejderne. Sommerhusområder råder over en skat af dygtige folk der selv bor i områderne og har egne firmaer, og dette er en fantastisk mulighed i små projketer – lokalt arbejde.

Brugskvalitet

Sommerhuset har opnået en unik og maksimal forøget brugskvalitet som tilgodeser et stadigt tiltagende behov for escape i vores ”worklife balance” liv,sommerhuset er en lys og stemningsfyldt perle og skaber en mental ramme om det nære familieliv. Efter renoveringen kan selv dette gamle hus varmes op og fungere optimalt hele året.

Bidrag til omgivelser

Projektet er et ydmygt svar på en renovering af de små sommerhusfortællinger i Kulhuse, ikke pragende, ikke for små – tilpas. Husets udtryk leger med Skovbakkens høje fyrtræer med sin udvendige træbeklædning, og med årstiden ændrer huset sig dag for dag og time for time. De seneste 2 år er det blevet naturligt gråt, som barken på de omkringliggende træer, og i regnvejr bliver huset helt mørkt at vandets fugtuge påvirkning. Således ånder huset med sine frodige omgivelse og matcher sin placering ved fjorden og dens smukke naturlige nuancer.

Økonomi og værdiforøgelse

Som følge af de funktionsetableringer, og gennemgribende renovering og energiforbedringer er udgifterne for varme, vand og el driften driften på et niveau der svarer til nutidige og meget høje krav. Stedet har på nuværende tidspunkt fordoblet sin værdi grundet den øgede kvalitet, de rumlige funktioner og de moderne og kreative løsninger.

Energikrav og bæredygtighed

Sommerhuset er renoveret i bund således er det efterisoleret og tilført luft til luftvarme -der er skiftet og isoleret tag, vinduer og døre, og det er idag en bæredygtigt ramme for den moderne familie. Sommerhusets ”nye jeg” bidrager desuden til sine omgivelser med en højere kvalitet både i liv og udtryk til sommerhusområdet. Det er derfor tale om bæredygtighed på mange niveauer.

Udførelseskvalitet

Der er tænkt enkelt og budgetvenligt hele vejen igennem med basismaterialer fra byggemarkederne, uden at gå på kompromis med kvaliteten. Mange løsninger er kommet til ” ad hånde”, og materialevalg er tænkt billigt, holdtbart, enkelt og tro mod husets oprindelige fortælling, som en kontrast eller et ”svar” der gør det tydeligt hvad der er oprindeligt og hvad der er nytilført. En ærlighed hele vejen igennem.

Yderligere information om projektet

www.monomal.dk

Sted

Skovbakken, Kulhuse
3630 Jægerspris