Hus i Hus Birkerød
Bæredygtig renovering af boliger
Hus i Hus Birkerød
Bæredygtig renovering af boliger
Læs projektets egen beskrivelse
Renovering af parcelhus til hus i hus.
Indledning
Efter flere år med bolig i København trak oplandet. Vi faldt for en ældre bolig i Birkerød, med en dejlig beliggenhed og direkte adgang til Dumpedalen. Stor have med æbletræer og tulipaner. Den direkte adgang til engen og skoven, med blomstrende anemoner, overbeviste min kone om, at her skulle vi bo.
Vi overtog dermed et solidt rødstenshus fra 50’erne og med kun en ejer gennem de foregående 54 år. Udover en tilbygning med 3 ekstra børneværelser, stod meget i original stand. Huset var som et tidstypisk rødstensparcelhus med på Rudersdals kommunes foreløbige liste over bevaringsværdige huse.
Huset var oprindeligt på 92 m2, kælder på 82 m2, samt en tilbygning på 40 m2. Det første år vi boede i huset, arbejdede vi på en plan for hvordan boligen skulle tage form. Mange aspekter skulle vendes og der blev udvekslet mange ideer med vores arkitekt Hans Henrik Thomsen og energi konsulent Hans Dollerup. At bo på stedet gav mange fordele i projekteringsfasen. Mange praktiske forhold, kunne undersøges direkte på stedet.
Projektet
Hus i Hus løsningen tog form i 2013. Vi kender flere, der på forskellig vis bor i drivhuse og besøgte også planteskolen i Helsinge, før vi besluttede os for det endelige projekt. Med en omfattende renovering af huset, en ny klimaskærm på ca. 100 m2 udenpå det eksisterende hus. Orienteringen følger det oprindelige tag, den største tagflade vender mod syd og vi får dermed optimalt solindfald. På denne måde kan ventilations åbninger i tagets kip blive fuld længde og give den fornødne udluftning. Ventilationen er computerstyret og reguleres efter sol, regn, vind og tidspunktet på døgnet. I den store tagflade mod syd er der installeret automatiske solgardiner, de rulles ned, når temperaturen eller lys intensiteten bliver for høj.
Glashuset er tegnet, så det respekterer arkitekturen i det gamle hus. Der opleves i dag en glidende overgang fra gaden og ud i haven. Derudover er det transparente drivhus ”gemt” på huset bagside og giver en følelse af at være langt ude i naturen, eftersom havens bagside mod Dumpedalen og Birkerød Gymnasium er dækket med store træer.
Drivhuset er bygget med gulv i tre forskudte niveauer. I det nederste afsnit står tre vinstokke og et figentræ, samt bede med jordbær, salat, tomater mv, der høstes Sibirisk kål og Rucola næsten hele året. Det midterste afsnit, som ligger udenfor husets køkkenalrum og adskilt med en 7 fags foldedør, er afsnittet med blomster, spiseafdeling og brændeovn.
I sommerperioden står foldedøren ofte åben til drivhuset, og ophæver skellet mellem ude og inde. Antallet af ”gode sommerdage” er mangedobleredet og strækker sig nu fra april til oktober. En psykolog trådte ind i huset, tabte pusten og måtte fælde en tåre, hvorefter hun udbrød: Det er jo sådan man skal bo!!!
Vi har forvandlet et gammelt parcelhuset til vores paradis og nyder meget at træde ud i alt det grønne, blomsterne og solskinnet.
Høsten fra drivhuset er et kapitel for sig og kan naturligvis tilpasses ens behov, dog skal nævnes at frisk salat dagligt er en guds velsignelse. Tomater i rigelige mængder om sommeren, endvidere kommer forsøg med jordbær, bønner, sibirisk kål, Hokkaido, krydderurter, Figner og vindruer mv.
Øverste etage er en small gangbro til service af tekniske installationer. På sydsiden af huset gamle tag, som nu ligger inde i drivhuset, er placeret 4 plantekasser med blomster. I den ene ende af gangbroen er der blevet mindre balkon, som ligger over vores dejlige arbejdsrum. Fra arbejdsrummet er ligeledes installeret foldedøre ud til drivhuset, hvilket giver en fantastisk mulighed for at arbejde med åbne døre til det frodige drivhus og mærke solens varme komme ind i huset.
Regnvand opsamles fra taget og der vandes i siveslanger under jorden, dette er vigtigt eftersom luftfugtigheden på den måde holdes nede og planterne får den tilstrækkelige mængde vand. Et traditionelt drivhus til grøntsager, vil normalt have en luftfugtighed der er for høj, til at være sammenhængende med boligen. Derfor er vanding under jorden genial og tilfredsstiller begge funktioner. Fungerer automatisk med pumpe fra regnvandstanken. Vi oplever ingen problemer med kondens i vinterperioden, eller deraf følgende algevækst på glas og inventar.
I en periode på 3 md er der udført IC-meter målinger i såvel bolig, som drivhus og indeklimaet er registreret. Varmeinstallation i boligen er nyt gasfyr, udskiftet i forbindelse med renoveringen. Aflæsning af gasforbruget sker manuelt en gang om året og det har desværre ikke været muligt at få løbende forbrugsdata koblet på IC-meter systemet. Boligens varmeforbrug er faldet drastisk efter renoveringen. Gasforbruget var jf. Energimærkningsrapporten på 3.427 m3 i 2010 og ligger nu på ca. 900 m3. Her skal dog tillægges et mindre energitilskud fra brændekomfuret. Elforbrug har i hele perioden ligget på mellem 1500-2000 kWh. om året.
Drivhuset er bygget af bærende stålrammer og sekundære aluminiums sprosser, der bærer sikkerhedsglasset. En relativ enkel konstruktion og med ovenstående besparelse i årligt varmeforbrug er CO2 regnskabet neutralt indenfor de første 8 år, atter en positiv oplevelse.
Renoveringen omfattede udover drivhuset, følgende energi forbedrende foranstaltninger i boligen.
-Udskiftning af gulve og isolering af gulve i Køkkenalrum.
-Efterisolering af lofter med 250 mm Papiruld.
-Nye vinduer med energiglas.
-Nyt Vindfang og træfacade på husets forside mod vejen.
-Nyt tag på den halvdel af huset, der ligger uden for drivhuset.
-Nyt lavenergi gasfyr
-Nyt brændekomfur.
Derudover følgende forbedringer:
-Snedker fremstillet køkken i Elmetræ
-Blyfri vandhane.
-Gulvvarme i køkkenet.
-Bambusgulv i stuen.
-Ny elinstallation.
-Maling af lofter og vægge med naturmaling.
-Kirketegl på 50 mm EPS på opholdsarealer i drivhuset.
De gamle radiatorer er bibeholdt i huset, da gulvvarme reagerer for langsomt, for optimal udnyttelse af passiv solvarme fra drivhuset. I praksis er fyringssæsonen nu ca. 2 måneder kortere. Solen bidrager med ca. 1000 watt/m2 (afhængig af årstiden). Det er altså rigtig meget energi, der generes under klimaskærmen i solskin. Til orientering kommer kun 13% af solens samlede energi i vinterhalvåret, hvilket indikerer begrænsningen i denne energiform.
Modsat skal situationen med for megen varme om sommeren tages alvorligt. Det første år var solgardinerne ikke installeret og på de varmeste dage, kunne temperaturen nå op på 50 grader, da holdt vi døren lukket mellem drivhus og hus. Efter skyggegardiner er blev installeret, kan vi holde temperaturen nede på max 35 grader. Det er tilfredsstillende for os og særdeles også for planterne.
De oplukkelige vinduer i kip, er på i alt 37 m2. En computer styrer afhængig af temperatur og vindforhold udluftningen, således at der altid åbnes mest i læsiden for at udnytte suget. På vindstille dage er skorstenseffekten mærkbar og vi kan f.eks. lade kølig luft fra kælderen suge op gennem huset og ud i taget af drivhuset.
I praksis fungerer det bedst, hvis temperaturføleren i drivhuset står på 25 grader og udluftning først udføres derudover.
Der har været dage i januar med over 30 grader i drivhuset. Det føles helt vildt efter en skitur på engen, at komme hjem og nyde afterskiing i det varme drivhus.
Brændekomfuret er et kapitel for sig, relativ ukendt i Danmark, vi faldt for en rustfri udgave fra Wamsler i Tyskland. Det pynter meget i køkkenet og virker helt fantastisk. Det er med glaskeramisk kogeplade og bruges i vinterhalvåret til madlavning, giver en hyggelig varme i køkkenalrummet.
Personerne bag projektet
Landbrugsarkitekt Hans Henrik Thomsen
Uddannet som bygningsteknikker indenfor landbrug og har arbejdet i 25 år med byggeri primært på landet, som stuehuse og udbygninger mv. Blev selvstændig i 2008 og har bla. Arbejdet for murefirmaet Svend Aage Christiansen A/S, Gråkjær Staldbyg A/S og Richard Thomsen A/S. Startede i 2015 Purplefarm og har der, udviklet den unikke mobile grisefarm, der vandt økologisk landsforenings idepris i 2017, Han er medlem af Realdanias landbrugsforum.
Energikonsulent Hans Dollerup
Selvstændig rådgiver gennem mange år. Herunder tæthedsprøver af huse, termografering og energirapporter. Er uddannet skibstømrer og bygningsteknikker, har arbejdet med træhuse og bæredygtigt byggeri. Sidder i bestyrelsen for IDA bygningsfysik og har været formand LØB (Landsforeningen for økologisk byggeri.)
Drivadan
Designer, fremstiller og bygger erhvervsdrivshuse, samt glashuse og hus i hus løsninger til private. Drivadan har en stor erfaring med mange af de udfordringer drivhuse giver. Drivadan tilbyder også Drivhuse med solceller på taget, hvilket vi dog fravalgte, eftersom solceller yder en del mindre effekt, når de monteres på et varmt underlag og desuden begrænser de udsigten.
Beboer Lis Dollerup
Uddannet kunstterapeut, med et udsøgt talent for form og farver. Har i mange år arbejdet med biodynamisk landbrug og har en utrolig sans for planters trivsel. Er i dag leder af et lokalt fællesskab med 25 familier, som sammen dyrker 1 tøndeland jord, med ca. 40 forskellige slags grønsager. Fælleska bet har fungeret i 7 år. Der er bygget en jordkælder til opbevaring af vintergrønsager, som medlemmerne henter til deres forbrug. En stor del af udplantningsplanterne til fællesskabet forspires i vores drivhus.
Beboer Anders Thomsen
Uddannet ingeniør og har arbejdet med stålkonstruktioner i 25 år. Først hos Give stålspær, dernæst i MTHøjgaard og de sidste 3 år for NCC. Markante opgaver har bla. været koncertsalen i Dr-byen, Fields indkøbcenter, Krystallen til Nykredit, Herlev sygehus og Hardanger broen, Norges største hængebro, derudover bygninger til kræftværker i Panama, Mauritius, Algeriet, Azorerne og Bermuda.
Status for Hus i hus
Projektet er nu fuldført og vi glæder os dagligt over resultatet. Mange gæster har udtrykt deres begejstring, for såvel design, som funktionalitet. Set ud fra et samfundshensyn kunne denne form for renovering med fordel anvendes i andre projekter. Renoveringen har forberedt indeklimaet markant og drivhuset forøger livskvaliteten mærkbart.
Det føles som at flytte 1500 km sydpå, hvilket jo ikke er noget dårligt udgangspunkt, der spares på varmeregningen og en del af husholdningens grøntsagsforbrug kan høstes året rundt. Mere glæde af de lyse timer og følelsen af at være tættere på naturen. Havemøblerne står altid i tørvejr og de bruges meget mere. I den dårlige sommer i 2017, med kun få rigtige sommerdage, havde vi i drivhuset over 100 dage med 25 grader.
I mange tilfælde vil et drivhus kunne bidrage med nyt liv i ældre huse og være et godt alternativ til nedrivning og efterfølgende nybyggeri. 40% af den samlede energi vi bruger i Danmark, bruges i byggebranchen. Renovering af et ældre hus, plus et nyt drivhus giver et mindre CO2 aftryk, end bygning af et nyt parcelhus, en gavnlig løsning for miljøet.
Medvirkende leverandører
-Brdr. Fuglsang VVS
-Robotek el-service
-Drivadan
-Striim & pensel
-Amanda døre og vinduer
-Garditec solgardiner
-Snedker Santiago Zamudio
-Poul Sejr Nielsen Blikkenslager
-Mjølnerbyg, tømrer Kim Toft.
-JC Tagservice Ringsted
Blik for brugerne
En tilbygning med et drivhus kan bidrage med nyt liv til ældre huse og være et godt alternativ til nedrivning og efterfølgende nybyggeri. 40% af den samlede energi vi bruger i Danmark, bruges i byggebranchen. Denne form for renovering giver et mindre CO2 aftryk, end bygning af et nyt parcelhus og er en gavnlig løsning for miljøet.
Brugskvalitet
Det føles som at flytte 1500 km sydpå, hvilket jo ikke er noget dårligt udgangspunkt, der spares på varmeregningen og en del af husholdningens grøntsagsforbrug kan høstes året rundt. Mere glæde af de lyse timer og følelsen af at være tættere på naturen. Havemøblerne står altid i tørvejr og de bruges meget mere. I den dårlige sommer i 2017, med kun få rigtige sommerdage, havde vi i drivhuset over 100 dage med 25 grader.
Eksempelværdi
Set ud fra et samfundshensyn kunne denne form for renovering med fordel anvendes i andre projekter. Renoveringen har forberedt indeklimaet markant og drivhuset forøger livskvaliteten mærkbart.
Parter bag projektet
Bygherre: Lis Dollerup & Anders Thomsen
Arkitekt: Hans Henrik Thomsen
Energikonsulent: Hans Dollerup
Drivhus: Drivadan
Sted
Søndervangen 66
3460 Birkerød