fbpx

Højbro Plads 4

Begrundelse for nominering

Højbro Plads 4 er en ambitiøs renoveret ejendom med en delikat coocktail af erhverv og boliger. Centralt lokaliseret i hjertet af København. Et bymæssigt hotspot kendt fra sangen om “Tre små kinesere på Højbro Plads, sad og spillede på kontrabas”. Det var derfor med store forventninger at nomineringsudvalget samledes til besigtigelsen en lun solrig morgen i maj 2016.

Lad mig sige det med det samme. Vi blev ikke skuffede.

Målet for Barfoed Group med renoveringen af den historiske ejendom som bogtrykker Johan Frederik Schultz opførte helt tilbage i 1797 var at kombinere et attraktivt erhvervs lejemål med oplevelsesrige boliger med udsigt til Københavns tage og det pulserende byliv.

Renoveringen var uhyre krævende. Så dybtgående og omfattende at det ville have været billigere at rive ejendommen ned og bygge nyt. Sådan gik det heldigvis ikke, men det kræver en investor og bygherre af en helt særlig støbning og med modet til at tage livtag med en ejendom hvor spørgsmålet ikke var om der ville komme overraskelser, men hvornår og hvor massivt de kommer.

Højbro Plads har været igennem mange ombygninger og facaden har skiftet udseende. Mest radikalt i 1993 hvor ejendommen blev indrettet til ministerium. Der kom nye vinduer mod de indre gårdrum, etableret nye moderne trapper med et temmeligt kringlet forløb og etagerne blev indrettet med små cellekontorer til ministeriets medarbejdere. Det var milevidt fra Barfoed Groups vision og førte til at bygningen efter et fint forhandlingsforløb med Kulturstyrelsen blev af fredet, da der ikke var noget tilbage af den fredede bygnings bærende værdier.

Med intentionen om at gøre Højbro Plads 4 til et levende, aktivt bidrag til byrummet blev den historiske bygnings etager ryddet for at give plads for banebrydende nytænkning. De fleste niveau forskelle blev ophævet så etagerne blev sammenhængende og mere regulære. Bagbygningen blev revet ned, en ny lysgård blev etableret mod naboerne mod øst, de ministerielle cellekontorers indadvendte disponering blev brudt for at skabe sammenhæng til gaderummets byliv. Kælderen blev sløjfet og over matriklens sammenhængende, højloftede stueetage blev etableret et nyt imødekommende gårdrum som giver adgang til de nye boliger.

Erhvervslejemålet der fungerer som en butik er med sin grandiose størrelse og spændingsfulde søjler et spændende bekendtskab. Det samme gælder for de nye boliger, hvor sildebens parket, Duravits Phillippe Stark badeværelses serie og Multiform køkkenerne sammen med boligens centrale styringsanlæg giver en stemning af luksus. Lægges hertil de fint indlevede boligplaner med en spændvidde fra den enlige ungkarl med hang til natlige orgier til familien med små børn, boligernes sikkert komponerede spændingsfulde retningsskift og pirrende vinkler, det varierede lysindfald samt de unikke kig til det historiske centrums kulturarv, er der ingen tvivl om at både erhvervsarealet og boligerne skiller sig ud med potent X – factor og værdi for pengene.

I forbindelse med renoveringen er der efterisoleret til BR 10 krav, installeret nye tekniske installationer, mod gårdrummene etableret nye vel isolerede dok – dok facade vægge og isat nye lavenergi vinduer.

Samlet vurderet har Barfoed Group som privat investor i et fint samarbejde med rådgiverne og håndværkerne leveret en imponerende indsats. Som Højbro Plads står smuk, lækker og tiltrækkende i morgenlyset er der ingen tvivl om at renoveringen har været hele besværet værd.

Læs projektets egen beskrivelse

Højbro Plads 4 står nu igen som en flot del af bybilledet, og er en del af det pulserende liv ved Københavns strøg. Højbro Plads 4, er med de 24 boliger ”hjemme” for nye beboere i den centrale midtby. Området i nærheden af Højbro Plads 4, er et attraktivt hotspot for modeglade shoppere.

Stueplan og kælder-arealer er indrettet som erhvervslokaler med detailhandel som anvendelse.

Højbro Plads 4 blev opført lige efter Københavns brand, som en nyklassicistisk københavnerejendom efter arkitekten C.F. Harsdorffs retningslinjer. Bygningen har siden gennemgået flere ombygninger, og den karakteristiske karnap med spiren kom til i 1897.

Arkitektonisk har Højbro Plads 4 været på noget af en rejse, både udvendigt og især indvendigt. Skiftende krav til brugen og anvendelsen af ejendommen, har sat sine spor og ejendommen er bygget om adskillelige gange. Arbejdet med at bringe ejendommen op på niveau med kravene anno 2015 blev lagt i hænderne på det københavnske arkitektfirma Bertelsen & Scheving Arkitekter.

Den  gennemførte renovering af bygningen, er sket i overensstemmelse med husets ånd samt kravene til den fremtidige anvendelse (bolig/erhverv). Resultatet er blevet en bygning, hvor husets gode kerne fra 1796 er blevet opdateret med det bedste for fremtiden. Det er både materialevalg og moderne byggeteknikker, der i fælles forening, har skabt en meget attraktiv og spændende ejendom.

Blik for brugerne

Alle lejligheder har avanceret styring af indeklimaet med bl.a. ventilationsventiler i loftet. Ligeledes har der været meget fokus driftsoptimering af energiforbruget i ejendommen, og hele ejendommen er udstyret med nye energivenlige tekniske installationer, som opfylder gældende energikrav. Ligeledes er der også gjort en del ud at optimere komforten i boligerne med bl.a. gulvvarmesystem, som styres via fjernbetjente enheder centralt i boligen.

Brugskvalitet

Hele ejendommen er udlejet inden færdiggørelsen. Lejlighederne er indrettet som 2, 3 og 4 værelses lejeboliger med, et væld af lækre detaljer og spændende løsninger. Størrelserne på lejlighederne varierer fra 76 m2 til 240 m2. Flere af lejlighederne har egen altan med udsigt over Højbro Plads. Der er desuden to store tagterrasser til fri afbenyttelse for lejerne i ejendommen, ligesom ejendommen har et lækkert gårdmiljø, som en oase i midtbyens summende liv.

Bidrag til omgivelser

Med sit karakteristiske spir står Højbro Plads 4 flottere end nogensinde før som et fyrtårn og en del af det pulserende liv i bymidten. Ejendommen har løftet sig fra at være et stille hjørne på Højbro Plads, til nu at være et levende og aktivt bidrag til byrummet, med butik i underetagen og med boliger på de overliggende etager.

Solidt samarbejde

Det har til tider været en udfordring, at få alle 120 folk på pladsen til at arbejde sammen samtidigt, men engagement og viljen til at arbejde sammen, har igennem hele renoveringen været en god følgesvend. Godt samarbejde samt fokus på den håndværksmæssige udførelse, har sikret en udførelseskvalitet helt i top. Der har fra bygherres, rådgiveres og entreprenørernes side, været udvist en stor grad af fleksibilitet ift. gennemførelsen af projektet. Det ville ikke være muligt at gennemføre et projekt af denne type, uden de mange dygtige og fleksible underentreprenører, dygtige tilknyttede rådgivere samt Barfoed Groups eget stærke hold af dygtige medarbejdere. God tålmodighed er der blevet udvist fra alle sider, også de mange nysgerrige, der fulgte arbejdet på behørig afstand bag byggepladshegnene.

Økonomi og værdiforøgelse

Ejendommen er renoveret med særlig hensyntagen til ejendommens karakter og historie. Det er en omfattende renovering, der har været gennemført på ejendommen. Den gennemførte renovering, har givet værdien af ejendomsværdien et betydeligt økonomisk løft.

Udførelseskvalitet

Der har i perioden igennem ombygningsperioden været meget fokus på detaljerne i ejendommen. Der er fra gulv til loft satset på kvalitet i et tidsløst design og klassisk stil med respekt for ejendommens historie og ”sjæl”.

Parter bag projektet

Barfoed Group – Bygherre og totalentreprenør
Arkitekter: Bertelsen & Scheving Arkitekter​
Rådgivning: Klaus Nielsen A/S – rådgivende ingeniører OBH-gruppen A/S
Projektledelse: Status Consult ApS

Yderligere information om projektet

http://hp4.dk/da/

Sted

Højbro Plads 4
1200 København

Nomineret 2016

Realiseret

2015

Indstillingsår

2016

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000m2